Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Pályaetikett, avagy hogyan éljünk túl egy magyar sípályán - 1. Rész

metalbros1 | 2009.01.05. 13:17 17 komment

1. Alapvető szabály, mely ellentmond minden nyugati sípályán élő szabállyal: próbáljunk meg a lehető legtöbbször a hátunk mögé nézni amikor haladunk lefelé, kémlelve a pálya felsőbb szakaszairól érkező objektumokat. Hiszen soha sem tudhatjuk, hogy milyen (élőlény) veszély közeledik felénk gyilkos sebességgel!

Nem árt ha az eszünkbe véssük a tipikus megjelenési formáit ezeknek e veszélyforrásoknak:
- magukat lesiklóbajnoknak képzelő, a hatvanas éveiket taposó síguruk, akik a csehszlovákiai lejtőkön szocializálódtak (szószerint, tekintsd itt: Donovaly, Siratófal). Különös ismertetőjegyük: piros-fehér taréjos sísapka, mely szigorúan fül fölött kezdődik, általában "Kneissl" felirattal, kötött norvégmintás púlóver, farmernadrág, Lange bakancs, Head lécek.
- kreppapír-anyag-szerű-kezeslábasba-csomagolt, a sílécek kontrollálását teljesen elveszítő, síbotjaikat elhajító kezdők, akik soha sem lesznek középhaladók, ugyanis mindennemű mozgás szöges ellenétet mutat létformájukkal. Ök különös veszélyt jelentenek a felvonóknál, ezért próbáljunk minél távolabb kerülni tőlük a beszállásnál. Különös ismertetőljegyük: rikítósárga 1991-es gyártmányú Carrera szemüveg, Hagan lécek (az már rosszat jelent ha vágod a lécük márkáját...)
- a határtalan életöröm és a capre diem filozófiáját tudtukon kívül magunkénak érző szuicíd hajlamú tudatlan szánkósok. Ők megjelenhetnek ártatlan gyermek, de elvetemült háromgyermekes édesanya képében is! Ők a magyar sípálya-vezetőség ellenségei is, ugyanis megjelenésük a sípályán teljességgel illegitim és szabályellenes ("Nem vesznek bérletet, bazmeg!"). Tehát eltávolításuk a pályákról minden törvényes eszközzel megengedett!
- idült sznóbordosok, akik vagy kábítószer vagy alkoholos befolyásoltság alatt állnak, lehetnek lassúak, vagy csak a pályán ülve, tűnődve, gyalogsági aknaként jelenthetnek közepes szintű veszélyt. Különös ismertetőjegyeik: palesztin-mintázatú kendő, bőnadrág.
- nagymenő sznóbordosok, akik általában a legszínesebb és legújabb-legdrágább cuccokban tetszelegnek a pályákon (vagyis pojácák), veszélyfokuk viszonylag alacson, ugyanis a sípályákat csak néha tisztelik meg egy-egy ereszkedéssel, de legnagyobb veszélyt a hüttében és apres-ski bárban okozzák. Különös ismertetőjegyük: X3-as slusszkulcs.

2.Védőfelszerelés használata ajánlott! Több dolog miatt is: a hófedettség gyérsége miatt ajánlott, hiszen egy kiálló fagyökérzet, illetve a csontjéggé összeálló alattomos hóburkolat - melyet megtévesztő "friss hó" fed - elképzelhetetlen károkat képes okozni a törékeny emberi testben. Emellett a védőfelszerelés még ajánlott a már fent említett 1. szabályban összefoglalt, a sporttársak által okozott full-contact-jellegű veszélyforrások miatt.

3. Praktikus illetve önvédelmi eszközök használata ajánlott: késesbicska, csavarhúzó (amivel azért lehessen kötést is beállítani), butykos házipálesszel, kamuigazolvány, pénz. 

magyarország snowboard metalbros pályaetikett

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr81859120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mnmnbkhj 2009.01.05. 14:06:20

Megvan a véleményem a síelők egy részéről, már bocs:
erosnegyes.blog.hu/2008/12/27/sioktatas

metalbros1 2009.01.05. 14:17:16

én nem vagyok síelő, én nem haragszom...

.com 2009.01.05. 14:38:19

a hetvegen eloszor voltam magyar palyan, Eplenyben (nem pojaca, nyugati hatar, Semmering fele tavolsag)
Hat a szankosokon ledobbentem. Ez eletveszely, faszanko, harom gyerek, padlogaz lefele, liftnel bele a tomegbe.
Csodalom, hogy meg nem halt meg senki.
Viszont, egy dobbenetes kiralyfi fenyezo volt a hely. A csavo aki az osztrak palyan a havat se viszi, itt akkora arc, sztori hegyek, mikor Voirraz-ban lavinat surfingoltunk...ezek rosszabbak mint a palyara szabadult nemet proli

metalbros1 2009.01.05. 14:49:49

eplény a legkutyább az idei télen! el tudtok képzelni akár még egy letrottyant szlovák pályán is szánkóst? hát én élve nem, az tuti. kinyírják a pályakarbantartók, nálunk erre már nem akad humán erőforrás sajna

min 2009.01.05. 15:13:24

Micsoda egy gagyi blogg. Az írója szerintem életében nem volt sípálya közelében sem. A Hagan egyébként az egyik legjobb túraléc ma is csak az íronk egy kicsit alúltájékozódott

AgentO 2009.01.05. 15:40:58

A Hagan az "ősidőkben" gyártott lesikló lécet is. Nekem személyszerint is van pár hazai kedvencem: egy napos sízés sógoréknál, síbuszra szál fel a nép hajnalban, erre megjelenik egy idősebb szaki, talpig síoverall, sapka, sapkára feltolt síszemüveg, vállon síléc, kötésben bent a bakancs(!!!), nos azon kívül, hogy így ülte végig az oda vissza utat (3+3 óra), a pályán sem vette ki a bakancsot a kötésből, hanem úgy vette fel, hogy az közben a kötésben volt, érdekes látványt nyújtott na.

AgentO 2009.01.05. 15:43:08

92-ben nekem is volt rikító Carrera szemüvegem, császárságnak számított a kívül belül párásodó jégvirágosodó Okula szemüvegek között:) jeah!

metalbros1 2009.01.05. 15:53:10

bocs hogy megsértettem a Hagan lécek ősi szellemét, én azt hittem hogy az egy gagyi márka, ami már rég kihalt... De tényleg egy menő túrasí márka, persze ez nem zárja ki a tényt, hogy manapság sok furi pofa sízik százéves hagan lécekkel. Én nem szeretnék sérteni, csak látok számomra furcsa dolgokat, ennyi...
"Min"-nek üzenem, hogy 3 világkupa szezont nyomtam végig sznóborddal a lábamon, csak annyira ismerem a "sípályákat". Fél életemet a hegyekben töltöttem. Adja isten, hogy ne téged temessen be egy lavina egyszer, és éppen ne legyen senkinél lavinakereső, szonda, és lapát. Hátha előkerülsz tavasszal... :) Béke

Acmee 2009.01.05. 16:08:10

@metalbros1:

Hát néha a puhább Atomicosoktól jobban kell félni, azok hiszik is, h tudnak síelni...

wan2bee 2009.01.05. 16:34:01

Dave? ki irja ezeket az elvetemult posztokat? Szankost nem lehet penzugyileg megbirsagolni meg mondjuk kilatasba helyezni egy feljelentest, veszelyeztetes temakorben? Tenyleg nonszensz. Utoljara a Normafan lattam szankost sipalyan, meg mikor ott volt egy park meg verseny. Mar akkor sem volt vicces...

Maestro 2009.01.05. 17:55:30

én tudom hogy nem tudok profin síelni de nem nagyon félek:) a hirtelen akadályokat kikerülöm, legfeljebb elesem, hirtelen meg is tudok állni, legfeljebb elesem, minden más esetben, ha gáz van, szándékosan elesem, oszt jónapot.

mindenki téved 2009.01.05. 17:57:26

Éppen ezért nem tudom igazán élvezni a csúszkálást. Állandóan rettegek, hogy valami ámokfutó elkaszál:(

min 2009.01.05. 18:33:32

Ha jól számolom én is majd fél életem a hegyekben töltöttem, igaz nem léccel, boardal a lábamon hanem túrabakancsal és hátizsákkal a hátamon. Az utóbbi 5 évben merészkedtem a sípályák közelébe de lehet, hogy nekem nincs humorérzékem vagy az írás nagyon angolos de számomra inkább fikázósnak tűnt. Tudom, hogy írhattam volna finomabban is de javítani nem lehet utólag. Nekem is évek alatt lett egy jó board szettem de nincs sem extra autom és a hüttében sem ülök egy ebédnél többet sőt a pályán sem sokat látnak engem állni/ülni de ez mind külföldn történik. Az írásod pedig hazánkra vonatkozott amit nem vettem figyelembe. Sorry ha megbántotttalak. Jó csúszást mindenkinek! Béke veletek!

metalbros1 2009.01.05. 18:44:23

@min:

Semmi gond, és én is bocsánatot kérek a kemény hangnem miatt. Amúgy még tényleg döcög a blog, majd belejövök és hátha mindenkinek jó lesz akkor. Én respektálok mindenkit - téged is! Főleg ha vlki képes kritikát gyakorolni a saját megnyilvánulásain, szóval örülök hogy írtál. Az írásaim néha sarkítanak, de majd' megszokjátok, nem árt azt nyitott szellemiséggel olvasni...
jövök még infókkal!

pnc 2009.01.06. 11:43:45

amúgy a fentiek a szlovák pályákra is igaz...
pl. hátulról hangos "POZOR! POZOR!"-t üvöltő gólyóban érkező helyi síelők, stb.

Bögrecast · http://www.bogrecast.hu 2009.12.12. 13:27:51

és akkor mág arról szó sem esett, hogy nekünk szegény sífutóknak mit kell átélnünk..

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása