Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

45 percig várakoztatták, majd ki akarták dobni a hüttéből. Szívatások Szentistvánon?

Zubreczki Dávid | 2009.01.28. 10:00 23 komment

"Mátraszentistván - ellenségemnek se" - ezzel a topikkal landolt Blasta levele a Hütténél. Megdöbbentem, mert egész kellemes büntetésnek tartanám, ha most valaki a Mátrába teleportálna a számítógépem mellől. Viszont az a kommunista időket idéző tortura, ami a levélben olvasható, egyáltalán nem hiányzik. A Hütte Ausztriában megkezdett homárosodását hazai terepen folytatjuk, íme:

Sziasztok!

Egy igencsak lelombozó élmény következik a Magyar valóságról.

Január 2-án, a hosszú hétvégén látogattunk el párommal Mátraszentistvánra, Magyarország egyik legjobbnak hirdetett sípályájára. A barátainkkal töltöttük az év elejét a Mátrában, az egyik közeli faluban, így nem volt hosszú az út a pályáig. Fél 11-re már a parkolóhelyet kerestük, ami egész hamar meg is lett, bár csak az út mentén, mert a parkolók már akkor tele voltak. Pár perces séta után szerettem volna bérletet vásárolni. Már itt kezdődtek a gondok.

Olyan hosszú sor állt a bérletpénztárhoz, amit első elképedésemben nem akartam elhinni. Az ablakhoz érve látom az árakat, amitől szintén nem lettem boldogabb:

Napijegy: 5500Ft, Félnapos jegy: 4500 Ft. A félnapos jegy 12 órától volt érvényes.

Az órámra néztem és azt mondtam magamban: vásároljunk fél napos jegyet, 2000 Ft-ot spórolunk és az alatt az egy óra alatt elbohóckodunk a pálya szélén, Páromnak amúgy sem ártott egy kis tanulás-gyakorlás, aztán déltől igénybe vesszük a félnapos bérletet, 4 óráig csúszhatunk vele.

A kedves pénztáros a kérésem után lombozott tovább: sajnos a félnapos bérletet csak 12 órakor tudják elkezdeni kiadni.

Kérdem: miért?

Mert a gépet le kell zárnia délben és csak utána tudják a nap második felére érvényes bérleteket kiadni. Értitek! Egy irdatlanul hosszú sor mellett képesek ilyen rendszerben bérletet árulni.

Mivel nem volt kedvem újra végigállni a sort, inkább megvásároltam az egész napos bérletet, legyenek boldogok a különbözettel, én jól érezni jöttem magam Mátraszentistvánra.

Hát nem sikerült.

A felvonókhoz érkezvén szembesültem azzal amitől már előre féltem a bérletpénztárnál látott sor után. A felvonóknál ismét irdatlan tömeg botladozik. A sort NÉGYSZER fordította vissza  a kordon, hogy ne érjen be a pályára. minimum 20 percig botladoztunk, sorra kerültünk és letudhattuk azt a 146 méteres szintkülönbséget. Igen, annyi, nem több. A leghosszabb pálya (KÉK) is röpke 1.3 km hosszú. Egy átlagos síelő kb. 1,5 - 2 perc alatt megteszi az utat, majd utána kezdődhet a 15-20 perc unalmas, őrjítő sorban állás. Ha valaki esetleg a piros vagy URAM BOCSÁ' a fekete pályán szeretne csúszni, 30mp-es csúszásnál többre ne számítson. Korrekt nem? Mindezt 5500 Ft-ért. Csákányos illetve tárcsás felvonóval.

De ne akadjunk fenn ilyen apróságokon. Irány a hütte, evésivás.

Kedves kis faház, 10-15 méteres sor a bejáratnál. Segond, egy hütténél ez belefér -gondolná az egyszeri naív síző. De nem úgy van ám az!

A sor az ajtóig kb. 20 perc alatt ért el. Ekkor vált láthatóvá a ház belseje, ahol ugyan ilyen hosszan folytatódott a sor. De már csak nem áll ki az ember, nem hagyja veszni a belefeccölt időt, nomeg korog is a gyomor, jól esne egy forraltbor is. Benn minden hely foglalt, teltház van.

Tovább állok, reménykedve, hogy visszaér az ebédszünetből a konyha teljes személyzete, vagy megjavítják a sültkrumli-sütőt, esetleg elmossák az összes tányért és evőeszközt, VAGY BÁRMI AMITŐL EGY NORMÁLIS, HÉTKÖZNAPI ÉTKEZTETŐNÉL ilyen szintű fennakadás lehet. De nem történik csoda, egyszerre maximum 4 adag krumplit sütnek ki, a hozzá való húsokkal. Nem többet. Bár a konyhába nem látok be, valószínűleg egyetlen ember tartózkodhat benn. Röpke 45 perc idegtépő sorban állás után - párom közben kinn várt a lefoglalt helyen, vigyázva a felszerelésre - mindennemű rendelési tervemet sutba dobva egyszerűen a leggyorsabban felszolgálható ételből kérek két adagot. Hálásak érte, látom a szemükben. Evőeszközt azért magamnak kell kérnem, mert nem vették észre, hogy 15 perce üres az evőeszköz-tároló. Fizetek - nem olcsó - és megyek ki a páromhoz, aki a 45 perces várakozás közben - ezalatt szépen lement a nap - rózsaszínűre fagyva vár. Meglátva Őt mondom, hogy nincs mese, irány be, hozzuk a felszerelést is, ha bele döglök is, találok két helyet.

Végre melegben ülünk, megesszük az ételt - ami amúgy egész tűrhető adag és ízű - majd indulnék egy utolsót csúszni, mert Párom annyira kihűlt, hogy már csak melegedésre vágyik. Mikor indulok kifelé, arra jártában hozzám szól egy felszolgáló/mosogató lányka: (nem sikerült kiderítenem a beosztását)

-Tiéd a sznóbord?
-Igen, az enyém
-De hát ide nem szabad behozni!!!! - szól hozzám kedvesen
-Elnézést, nem tudtam, de nem is akartam behozni, csak kénytelen voltam, mert...
-DEHÁT EZ EGY ÉTTEREM!!! IDE TILOS BEHOZNI SZNÓBORDOT!!!!

--hát ennél a pontnál szakadt el a cérna- ÉTTEREMNEK MERED HíVNI EZT AZ UTOLSÓ RESTI BÜFÉT??? 45 PERC SORBANÁLLÁS, ELÉGTELEN KISZOLGÁLÁS UTÁN??? A PÁROM KINN VÁRT ENGEM A SZÓBORDDAL, AMIG EZ AZ "ÉTTEREM" VÉGRE KISZOLGÁLT, EKÖZBEN TELJESEN ÁTFAGYOTT ÉS MÉG AZT MERED MONDANI, HOYG NE HOZAM BE A SZNÓBORDOT????

--megszeppenve- jólvan, ne velem kiabálj meg ne sértődj meg

-na köszi - és kiviharzottam,

Nem mentem utolsót csúszni.

3 óra tájékában elhagytuk Magyarország egyik legjobbnak tartott sípályáját, megfogadva, hogy ha az életünk múlik rajta sem tesszük be a lábunkat többet ide.


A múlt hétvégén kiautóztunk Donovalyba.

Őrzött parkolót 50 méternyire találtunk a pályától.

30 euróért váltottunk 2 perc alatt egész napos bérletet.

Sorban soha nem álltunk, sem a Hütténél, sem a felvonónál. Még kedvesek is voltak.

Cserébe mágneskártyás bérletet kaptunk, a zsebemből elő sem kellett vennem a beléptető kapuhoz érve.

A felvonó pedig 6 személyes beülős, illetve minden 6-7-ik zárt kabinos.

A pálya pedig... szintkülönbség 488méter.

A leghosszabb pálya hossza (KÉK) 6km.



Mindezt 2,5 órányi autózásra Bp-től.



Mondjam tovább?


Zoltán

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, írd meg!

magyarország snowboard lenyúlás mátraszentistván

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr11907659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

poteka 2009.01.28. 12:03:26

Síelni hegyekkel rendelkező országba, sok pályával és kényelmes felvonókkal rendelkező síterepre, vendégszerető és lelküket kitevő, barátságos népek lakta vidékre kell menni.

Magyarország az elsőnél esik ki, Szlovákia a másodiknál, Ausztria a harmadiknál.

Utóbbi nálam azért, mert

-csak annyit tesznek a pálya karbantartása érdekében, amennyit feltétlenül muszáj,

-sokszor barátságtalanok a külföldiekkel szemben,

-estétől reggelig Hanzi spórol a fűtésen, a ruhám/sícipőm meg nem szárad, és én is fázok éjjel,

-keskeny, kanyargós, árnyékos pályák vannak többségben.

Jót és sokat síelni messze lehet, és nem is olcsó. Ezzel együtt egy hétre szerintem megéri egy kicsit többet áldozni, kicsit többet vezetni. Ár-érték arányban visszajön, ráadásul mondjuk Olaszország Ausztriához, Szlovéniához képest nem is drágább sokkal.

Pár napra megfelelő kompromisszum lehet egy osztrák síterep is, Szlovákiába én kábé 20 éve megfogadtam, hogy nem megyek síelni. Igaz, akkor még Artis síléccel kerülgettem a köveket a buckák aljában. Persze miután órás tülekedés után felfértem az indulásnál fél méterre megemelő tárcsás felvonóra, ahol a felvonós kisfia minden alkalommal beállt a sor elejére. Majd miután egyszer nem engedtem be, síelés közben a lécem elé dobott egy kétliteres pillepalackot. Akkorát estem, hogy majdnem a nyakamra tekeredett a botom. Majd 15:50 perckor leállították a négykor záró felvonót, és mehettem fel gyalog. Kösz, de nem; soha többet. Még akkor sem, ha azóta sokminden változott.

szépmező 2009.01.28. 12:13:53

én voltam mátraszentistvánon, és nem volt gáz.
ettől függetlenül ahogy láttam a szervezést, simán belefér egy ilyen malőr.
másrészt aki nagy síélményre vágyik, az nem itthon keresi...
harmadrészt, miért kell őrizgetni a snowboardot???
én simán kint hagytam a léceimet.

Karcolt lendület 2009.01.28. 12:20:32

1. Egy sípálya paramétereiről érdemes előre tájékozódni, nem ott morgolódni, hogy milyen kis lepkefing. (Amúgy rövid pályán is el lehet lenni, meg kell találni az arra való szórakoztató mozgásokat.)

2. Aki a szilveszteri időszakban legjobban reklámozott/legfelkapottabb síterepre megy, az sikeres ember nem lehet. ;-) Ez nemcsak Mátraszentistvánra vonatkozik, Semmering is hasonlóan szar ilyenkor és vszeg Donovalyval sem lettél volna ilyen elégedett, ha január 2-án jártok ott.

3. A nem teljes napos bérleteket a legtöbb helyen csak attól az időponttól adják, amitől használható, nincs elővétel. De legalább onnantól automatikusan az olcsóbbat kapod...

4. A Hóhatár Hüttében a kiszolgálás tempójával én sem voltam megelégedve, mikor decemberben ott jártam. Ez csúcsidőszakban vszeg tényleg katasztrofális. A kaja sem volt túl jól elkészítve.

5. Snowboardot (sílécet) hüttébe bevinni nem illik, ezt olyan stílusban számonkérni, ahogy a felszolgáló tette, szintén nem.

Mátraszentistvánra hétköznap érdemes menni vagy besíelni decemberben, mikor még nem igényli a sok és folyamatos mozgást az ember.

céerem 2009.01.28. 12:20:37

Nem voltam Szentistvánon, mert eszembe sem jutna hazai terepre menni, ha egy jót szeretnék csúszni.

Kedves Posztíró, már ne haragudj, de mit vártál az 1014m-es magassági maximummal rendelkező hegységben, milyen hosszú lesz a pálya???? 1-2km :-)))? Vicces vagy.

Grat. szlovákiához (...), de akkor sem mennék oda, ha fizetnének.

Boardozni, síelni Ausztriába, Olaszországba, vagy Svájcba kell menni.

delano 2009.01.28. 12:27:26

@céerem: A posztíró valszeg tudta, hogy milyen magas a Mátra, és ennek megfelelő árszínvonalra és szolgáltatásra számított.

A kedvencem mikor a nagy magyarok lenézik Szlovákiát, ahol lassan minden szempontból lenyomnak minket. A heyek mérete adottság, de hogy milyen infrastruktúrát szerveznek köré, az már nem az.

Spacedevil 2009.01.28. 12:32:54


Kis ország, kis hó, kis pálya, kis adag...

Karcolt lendület 2009.01.28. 12:34:03

@poteka:
Az Ausztriáról leírtak egyáltalán nem tipikusak, érdemes kicsit jobban körülnézni azon a tájon.

céerem 2009.01.28. 12:34:23

Nem lenézem szlovákiát. Csak nem szeretem.

cicavirag 2009.01.28. 12:49:10

én január 16-án voltam. A pálya valóban rövid, de ezt tudtam előre és olyan emberrel voltam, aki nem tud síelni, így neki erre tökéletesen megfelelt.
szerintem a hütte drága, nekem eszembe se jutott bevinni a lécemet, és siralmas a választék. aki pl nem eszik disznóhúst, az megszívta, max sztrapacskát ehet de ha nem szól előre azt is megszórják szalonnával. ami ilyen árszinvomalú és minőséginek kiállított helyen szerintem ciki.

ha arra gondolok, hogy a szállás 4-5000 ft, a síbérlet szintén 5, + kaja, ennyi pénzből valóban jobban megéri akár szlovákiában, akár ausztriában síelni, teljesen más minőséget kapsz. 1-1 napra ok vagy ha véletlenül arra járok vagy a gyerekemmel csúszkálni.

metalbros1 2009.01.28. 12:56:00

Emberek! Az egyik szerkesztője vagyok ennek a nagyra becsült blognak, ezért bátorkodom írni Nektek! Én csak azt tudom javasolni, hogy ha tehetitek próbáljátok ki Eplényt! Viszonylag sok posztot rakok föl Eplénnyel kapcsolatosan, nem azért mert fizetett marketinges vagy píáros volnék, hanem azért mert az teljesen elmutat az itthoni körülményektől! Nem tökéletes, de pont azokat a témákat próbálja kivédeni és átalakítani az ottani menedzsment, amelyek itt mind fölmerültek az írásaitokban az itthoni pályákkal kapcsolatban. Két kiemelendő pozitívum: elképesztően hóbiztos, és jó a kaja a hüttében. (Olvassátok az itt megjelent interjút a pálya tulajával!) Szóval azért én azt mondom, hogy mindenképp érdemes itthon csúszni, hiszen az a legnagyobb fíling ha csak bepattansz az autóba a haverokkal és munka után, hétköznap egy-másfél óra múlva már csatoljátok is a deszkát vagy lécet! Persze a nagy utazások is nagy örömet nyújtanak, nem mondom. Én nagyon sok helyen jártam már csúszni, versenyeken, túrákon világszerte, de a legnagyobb örömet mégis az nyújtotta nekem, amikor itthon csúszhattam, jó körülmények között!
Nem egyszerű téma, de ma már be lehet adni, Eplény jóvoltából...

Gólem75 2009.01.28. 13:09:07

Én is voltam Szentistvánon síelni, ebben a szezonban már többször is de a gyerek miatt. Legutóbb a kék pályán gyakoroltunk. Ami engem iszonyatosan felbosszantott az a pofátlanság. Az ember lemegy a pályán, beáll a sorba (ami valljuk meg elég hosszú), végig állja, majd beszáll a felvonóba. Én előre, gyerek utánam, asszony a végére. Rendszerint a gyerek az első tányért elengedi (gyakorlatlanság, meg mert a felvonósnak az az elve, hogy nem segít), így köztünk ott egy üres, így indulunk. Ahogy a felvonóval elhaladunk a mellettünk lévő teraszos büfétől, elkezdődik az ami bosszantó. Több sielő, boardos gyerek és felnőtt ott áll és arra vár, hogy egy üres tányért megragadva beszálljon a felvonóba. Több esetben előfordult, hogy a gyerekem (mivel gyakorlatlan és kicsi) ettől elveszítve az egyensúlyát kieseik. Ilyenkor minden kezdődik elölről, Ő pedig azt kérdezi Tőlem, hogy ezt miért csinálták, hogy ezt lehet-e és Mi minek állunk akkor sorban? Mindegy megint sor, ismét felvonó, az illetők ismét többed magukkal ott állnak sorban. Kérdeztem, hogy ezt hogyan gondolják, illetve azt, hogy tekintettel kellene lenni másokra is, amire az volt a válasz, hogy mit képzelek Én, meg hogy látszik nem rég óta síelek. Ez mondjuk nem tudom miből szűrte le az illető, de az biztos, hogy több mint 15 éve és azóta jó pár helyen de sehol sem találkoztam olyannal, hogy direkt arra játszottak volna, hogy menet közben szálljanak be a felvonóba (külföldön valószínűleg akkor ment volna utoljára a felvonóval)! Mindenesetre megint megállapítottam, hogy ITTHON vagyunk....Valószínűleg ezeknek az embereknek nem is volt érvényes jegyük/bérletük, de ez már egy más történet...

Kisbandi 2009.01.28. 13:10:49

Hát, Zoltán!!!!

Az ilyen tapló faszszopó öntudatos köcsögök beszólásaitól tudok a falra mászni, pontosabban röhögni rajtuk, ahogy felhúzzák az agyukat ilyen dolgokon.

A szabály az szabály, a rendszer az rendszer. Az azt üzemeltető emberek (pénztáros, konyhás, felszolgáló) attól eltérni nem tudnak (technikai/technológiai okokból) vagy nem akarnak (munkaszerződési és egyéb okokból).

Az ilyen hozzáállással pedig nemhogy segítőkészséget, de a nullánál alacsonyabb kiszolgálási színvonalat kapsz jutalmul, lásd izomtibor blogjában a vendéglátós résznél, ajánlom figyelmedbe.

Mindazonáltal szerencsére elkerültük egymást, mert én 3-án voltam ott, és szánkóztunk a gyerekekkel a 30m-es havas mellékúton a pálya tövénél. És nem álltam sorba a jegypénztárnál, mert nem kellett. És voltunk a Hüttében is, hasonlóan hosszú sor volt, ellenben a 7 és 10 éves gyerekeim minden szó nélkül végig tudták állni a sort, majd amikor felszabadult az ülőhely, leültek. És várták, hogy vigyem nekik a kaját. És itt egyet kell értenem veled, hogy a kaja jó volt, én szilvalekváros gőzgombócot ettem, kifejezetten finom volt. A gyerekek sültkrumplija nem készült el, mert előző nap annyian voltak (köztük te is, és gyanítom pont te etted el előlük az utolsó adagot :) ) hogy elfogyott a kedvenc eleségük. De ettek helyette hiszti nélkül krokettet, és ittunk meleg teát is, így honoráltuk az infrastruktúra használatát mert nem volt jegyünk a sípályára.

A kiszolgálás tényleg mehetne gyorsabban, ellenben állott kaját nem tudsz kapni, mert minden akkor készül el. valamit valamiért.

De a hozzászólókhoz véleményét közgazdasággal kiegészítve nehéz ilyen időjárási adottságokkal, mint ami kis hazánkban van jövedelmező, vendégbarát infrastruktúrát (kapacitás kialakítás, személyzet létszám, logisztika) szezonális helyszíneken kialakítani.

További jó síelést kívánok Zoltánnak.

carpete 2009.01.28. 13:11:59

kicsit furcsa...hogy jutott eszedbe bevinni a hüttébe a bórdot??? ilyet legutóbb a dumb és dumber c. filmben láttam. és te mered ezek után lehordani a helyet?
el kell fogadni, h ez nem 2000+ magas hegyek országa, inkább örülnöd kéne, h ha 1-2 napot akarsz síelni, nem kell annyit utaznod!
a sorbanállás 7végén és az ünnepek környékén valóban idegesítő tud lenni, de nem csak sztpistán van így (ahogy már előttem írták, menj 7köznap).
a kaja sztem nem rossz a hüttében, nekem különösen ízlett a palócleves+sztrapacska kombó.

cicavirag: a juhtúrós sztrapacskánál "default", h megszórják szalonnával:) (lásd még:túrós csusza/tészta - kinek melyik tetszik)

Albandi 2009.01.28. 13:12:16

delano: "A kedvencem mikor a nagy magyarok lenézik Szlovákiát, ahol lassan minden szempontból lenyomnak minket. A heyek mérete adottság, de hogy milyen infrastruktúrát szerveznek köré, az már nem az."

akkor hasonlítsd össze, hogy milyen infrastruktúrát kapsz ugyanolyan áron ausztriában v franciországban

egyébként pedig nincs lenézve, csak ha ott szar embernek számít a magyar akkor legyen a pénzünk is az. (és most nem az euró/forint árfolyamra gondoltam) ennyi amiért oda nem!

HERMSGERVØRDENBRØTBØRDA 2009.01.28. 13:14:30

"letudhattuk azt a 146 méteres szintkülönbséget. Igen, annyi, nem több. "

hát akkor menj föl gyalog. megspóroltál 11 rugót, sorbanállást, és még mozogtál is, és a babád nem fagyott meg...

Gólem75 2009.01.28. 13:21:50

Ja, míg el nem felejtem! Eddig minden alkalommal jó volt a pályák állapota, kedvesek voltak a kiszolgálók, segítőkészek az alkalmazottak, a gyermekem síoktatója pedig kifejezetten rendes volt!!! Tehát Nekem nem az infrával és a személyzettel volt a bajom.
Egyébként ha valaki nem akar sorban állni és relatíve üres pályán akar síelni, akkor válassza a lámpafényes esti siklást, ami kifejezetten jó!!!

naponta 3x 2009.01.28. 13:23:31

Zoltán, nagyon egyszerű, ne menj ide többet. Van pénzed, van igényed, időd, menj el Tirolba, Svájcba, Francia-Alpokba, az való neked. De ott is kibasznak a hüttéből deszkáddal, ezért ott se pampogj :)

eklar 2009.01.28. 13:32:11

Szerintem túl jó dolgod van.

céerem 2009.01.28. 13:44:56

Tényleg, hogy jut eszébe valakinek bevinni a deszkát/lécet/botot a hüttébe???
Az volt a kiinduló ok, hogy esetleg ellopják?
Jó tanács Zoltánnak, hogy ha és amennyiben nyugatabbra indulna csúszni, akkor a deszkát/(..) a kabinos felvonóba se viheti be, csak akkor, ha erős szél van és arra kifiejezetten felszólítanak. De léceket akkor sem, csak deszkát.

poteka 2009.01.28. 13:47:22

@Karcolt lendület:

Nem mondtam, hogy tipikus, de az általam két-három napra, egy hétre meglátogatott, eddig körülbelül kéttucatnyi osztrák síterep nagyrészén ez volt a tapasztalatom.

@Gólem75:

Ez a szokás még Kékestetőn volt divat 10-15 évvel ezelőtt. A 100-200 méteres sor fölött, a kihagyott tányérokra gyakran tíz-tizenkét fős újabb sor alakult a korlát vége után. Egy alkalommal pedig szélsőértékként ketten-hárman arra is vártak 10 méterrel még feljebb, hátha a potyázó nem tudja elkapni az üres tányért...

Ott ez mondjuk nem ártott senkinek, legalábbis ilyet nem tapasztaltam, hogy valaki emiatt esett ki, mert csak a rutinosabbak csinálták. Bevallom, néha én is (mivel Kékestetőn nem az elején, hanem a végén lyukasztottak, ezért nem károsított meg senkit a dolog). Amikor pedig már félpályánál az üres tányért lestem, akkora tömeg volt, nos, akkor jót mulattam magamon, és kihúztam hazánkat a listáról.

Angelo_ 2009.01.28. 13:56:54

Egyszer jártam arra szezonban, mert kíváncsi voltam rá, de deszkát nem vittünk csak kirándultunk, mert voltak aggodalmaink... Mindegyik beigazolódott, hasonló dolgok mint amit a post-ban, kommentekben leírtak.

* Kezdőnek, gyereknek segíteni beszállni a felvonónál nem kerül több pénzbe.

* Elküldeni az üres tárcsára ácsingózókat a felvonó mellől szintén nem kerül pénzbe. Ez mellesleg balesetveszélyes is és ilyen esetben a cég perelhető ha emiatt történik.

* Ha profi büféseknek adnák ki a helyet pénzért, akkor ők jobb kiszolgálást tudnának csinálni mint ami ott volt, nagyságrendileg több eladás is lenne. Szerintem a büféhelyért kaszálna annyit a tulaj mint amikor láthatólag teljesen amatőr haverok vagy családtagok csinálják a büfét. Amikor mi ott voltunk akkor messziről ordított hogy egyetlen büfésnek sem volt vendéglátós gyakorlata.

petimegmondja 2009.02.05. 00:33:37

100nap/4év-nyi szezonból nem lehet infrastruktúrát/képzett(alkalmas) személyzetet finanszírozni. Minden magyar sípálya a csőd szélén lavíroz.

Nagy elvárásokkal nem érdemes ezeket látogatni. Azt már jegyváltás elött látod, ha iszonyú sokan vannak.

Nekünk itt 30km-es körzetben 5 pálya is van (a legközelebbi a 600m a lakástól) de szilveszter környékén összesen egyszer mentünk fel, mert sokalltuk a 10 perces sorbanállást a liftnél.

Ausztriával kapcsolatban két dolgot jegyeznék meg:

Ünnepek és iskolaszünetek idején nem érdemes kijönni, mert tömeg van. Érdemes elkerülni a német és holland iskolaszünetek idejét is.
Ha Ferienwohnung-ot (apartmant) bérelünk, akkor a foglalásnál érdemes előre letisztázni, hogy meleget szeretnénk, mert itt egyrészt az az általános nézet, hogy 19-20°-nál melegebb lakás az egészségtelen, másrészt sok apartmanban optimalizált automata fűtésrendszer van, amit tényleg csak a szerelő tud átprogramozni, így nem lehet mindenhol csak úgy hipp-hopp feltekerni a fűtést.

Ami az embereket illeti, mint mindenhol, vannak ilyenek és olyanok is. Ugyan azon a pályán vannak nagyon kedves, segítőkész és tuskó-kretén liftesek is, ahogy az egyik hüttés lelkes és kedves, a másik meg mogorva és pénzhajhász.

Az én kedvenc terepem Kasberg ami Grünau im Almtalban (Felső-Ausztria) található. Sok pálya, sok lift, freestyle-park, 5 hütte, családias hangulat, kedvező árak.
A faluban van egy Forellenhof-Wieselmühle nevű panzió, amit egy bűbájos tulajdonos-asszony vezet, egy magyar srác a séf (meg lehet beszélni, ha valami speciális kívánságunk van) és annak ellenére, hogy fedett uszodája és szaunája is van, kimondottan olcsó. A sült csülköt ki ne hagyja senki, csak ne felejtse el előző nap megrendelni! A vacsorára való pisztrángok ott úszkálnak a ház melletti patakban...

mertcsak 2009.02.08. 18:56:02

Januar kozepen kiprobaltuk a matraszentistvani palyat, s vegyes erzesekkel tavoztunk.
+ magyar terepen sieltunk, kicsi, rovid, de a mienk
- iszonyat sokat kellett varni a felvonora, tobbet alltunk, mint sieltunk
- mikor lejart a nappali jegy, s gondoltuk iszunk egy teat a köralaku hüttében, kozben figyeljuk, milyen az esti sieles, tan meg kedvet is kapunk hozza .. nos, akkor kidobtak, mondvan zárnak .. ennyit a vendegmarasztalasrol, profi hozzaallasrol, ugyhogy jottunk haza.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása