Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Kétértelmű fogalmazással veri át a fogyasztókat az Intersí

szily | 2009.01.30. 12:57 12 komment

Lehet-e kötelezni a vásárlót, hogy a feltüntetett árakat 1,06-tal szorozgassa? Számíthat-e arra a vevő, hogy az ár, amit kiírva lát, nem a valódi? Törvényt sértett-e a legnagyobb síútszervező iroda? Rengeteg kérdés és egy jeges-csikorgós sztori a cégről, amelyik - jóindulatú közelítésben - ahhoz is lusta, hogy az áramelkedéseket rendesen megjelenítse a weboldalán. Sztori hajtás után.

Márciusban közepes nagyságú baráti társasággal az Intersí irodával megyünk síelni Franciaországba. Az utat az intersi.hu-n olvasható téli katalógus adatai és árai alapján választottuk pár hete. A foglaló befizetése után (a visszaigazoló papír átvételekor) derült ki, hogy az online katalógus ártáblázataiban fektüntetettnél 6%-kal magasabb árat kell fizetni.

A táblázatok alatt minden egyes szálláshelynél az alábbi piros felirat
olvasható: "AZ ÁRTÁBLÁZATBAN SZEREPLO ÁRAK 6%-KAL EMELKEDTEK." Amikor reklamáltunk, közölték, hogy a pénzt csak akkor adják vissza, ha a szállásokat nem igazolja vissza a francia partner.

Bár az út a tervezettnél többe kerül, a fejenkénti 1-2 ezer forint pluszköltség nyilván nem okoz elviselhetetlen terhet. Az eljárás viszont, ahogy az Intersí az árfolyamváltozásból fakadó áremelést kommunikálja, törvénytelen és inkorrekt.

Törvénytelen, mert sérti a fogyasztóvédelemrol szóló 1997. évi CLV. törvény 14. § (3) (a szolgáltatás díját egyértelmuen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni) és (5) (a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendo, az általános forgalmi adót és egyéb kötelezo terheket is tartalmazó árat kell feltüntetni.) pontjait.

Emellett a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló 2008. évi XLVII. törvény 6. § (1) c) szerint megtéveszto az a kereskedelmi gyakorlat, amely valós tényt olyan módon jelenít meg, hogy megtéveszti vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót pl az áru (szolgáltatás) ára tekintetében.

Az Intersí eljárása szerintünk inkorrekt is, mert az idézett felirat alapján nem világos, hogy mi az igazi ár. A mi olvasatunkban a táblázatokban a ténylegesen fizetendo árak olvashatók, amelyek egy korábban meghirdetett árhoz képest idoközben megemelkedtek. Az Intersí eljárása alapján viszont szerintük a felirat egyértelmuen azt jelenti, hogy a kedves érdeklodoknek a feltüntetett árakat fel kell szorozniuk 1,06-tal.

Hogy az Intersí véletlenül vagy szándékosan teremtett és tart-e fent törvénytelen és félreértheto helyzetet, nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy a website táblázataihoz hónapok óta nem nyúltak: azzal az erovel, hogy az inkriminált feliratot minden egyes szállás oldalára kibiggyesztették, akár arra is vehették volna a fáradságot, hogy átírják a táblázatokat.

Az Intersí az egyik legnagyobb magyar síturisztikai iroda, évente sok ezren veszik igénybe a szolgáltatásait. A (jóindulatú fogalmazás szerinti) slendriánságuk így többmilliós extra bevételt hozhat a konyhára. Elso körben január 18-án emailben arra kértük az irodát, hogy január 23.-ig pótolják a mulasztást (vagyis a valódi árakat írják ki) , és akkor elintézettnek tekintjük az ügyet.

Persze a fülük botját sem mozdították. Ezért születik most ez a post, és ha nem rendezodik a helyzet, a fogyasztóvédelmi hatósághoz fogunk fordulni.

Jó síelést, sok szuzhavat minden homáros és hüttés olvasónak!

G.

 

Update 1: A nemzetközi válsághelyzet pár hét alatt addig fokozódott, hogy az Intersí vonatkozó oldalára ugorva most már nem is hat, hanem 11,3 százalékot kell hozzáadnunk a feltüntetett összeghez.

utazás franciaország naiv ügyfél

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr77912262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gelsystem 2009.01.30. 13:20:28

bazzzze, akkor itt is első???
ki volt a magyartanárod?
szövegételmezni tudol-E???

F(r)osch & tsa. 2009.01.30. 13:25:29

erre csak annyit mondanék hogy paksaméter. nem tudom miért de jól hangzik.

amúgy meg mi az hogy így rendezni, aztán majd fogyvéd? most komolyan, az ilyet egyből feltolni a fogyvédnek tövig, aztán nyalogassák a havat amig el nem olvad. Nem igy megy hogy békésen elintézzük, komoly átverésekről van szó...

gelsystem 2009.01.30. 13:31:52

vasz iz dasz "szuzhavat"???
síelni még nem voltam, akkor én most nem vagyok sikeres???
vagyis, "síelni" szoktam a fajanszon, de az egy másik tészta....
mégegyszer elolvastam, últrafigyelmesen, és továbbra is azt kérdezem, szövegértelmezni tudol-e???
világosan oda van írva: a táblázatban szereplő árak emelkedtek 6%-al....
ja: süncsaládot nekik, nyitott esernyővel rektálisan kifele

TH 2009.01.30. 13:53:53

Most már 11,3%-ot találtam valahol. Gondolom a forint/euro árfolyam alakulása lehet hatással az árakra, de ez akkor sem módszer.

Agyalap 2009.01.30. 15:50:31

@gelsystem: A szuzhavat ősi finn köszönés, síelők pacsiznak ezt kiabálva a hüttékben.
Amúgy meg nem tudom miért keménykedsz:
Az ár ennyi mert 6%-kal emelkedett...
Most akkor szövegértelmezni tudol-e?

JMP 2009.01.30. 16:08:42

Ő ki irta, Te elolvastad, kifizetted, Ő meg tudomásul vette, hogy Te tudomasul vetted ahogy kifizetted :)

Fue · http://www.english-hungarian.com 2009.01.30. 18:00:16

Engem inkább az zavar, hogy ezt visszamenőlegesen is érvényesítik. Szeptemberben fizettem az előleget, most pedig a fennmaradó részt. A fennmaradó részhez szépen hozzáadtam a 6 százalékot, de tájékoztattak, hogy az előlegre is fizessek +6%-ot.

Szerintem az lenne a legjobb megoldás egy ilyen helyzetben, ha egyszerűen euróban tüntetnék fel az árakat.

Xezs 2009.01.30. 19:18:08

Elkepzelem azt a vilagot, amikor egy muveletsor eredmenyekent kapja meg a kedves vasarlo a valodi arat. Termeszetesen a muveletsorban szerepel faktorialis szamitas, negyzetre emeles, gyokvonas, es a negy alapmuvelet. Csak kar hogy az atlagember a negyzetre emelesnel elhasal, nemhogy egy faktorialisnal. Nah szoval Intersi szarjon lovat. Amugy meg mifele elbaszott cegnev ez.

Villanyoltogató 2009.01.30. 19:46:11

Nemreg azert lett egy postban megemlitve a hervis nevezoje, mert nem tud magyarul.
Aki ezt nem tudja ertelmezni, az se tud.
Igen, szorozni kell.
Az mas kerdes, hogy normalis ember nem szorozgat, hanem egybol otthagyja az ilyen oldalt....

AgentO 2009.01.31. 19:45:46

Szeptemberben kinéztük az utat az Intersí katalógusból (Alpe d'Huez), előleg befizet, világgazdasági válság megérkezik, küldtek egy levelet, hogy változik az ár, de elállhatok ha nem fogadom el, befizettem a magasabb, kalkulált összeget, kimentünk, síeltünk, király volt, ennyi.

Manyizga (törölt) 2009.02.02. 07:58:24

Finoman kezdik leszoktatni a külföldi utakról a magyarokat. Jobbágynak a gyarmatokon a helye! Nagyon helyes! :)))

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása