Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Nem volt utasbiztosítása: hatmilliót bukott a sípályán? Rémtörténet a sajtóközleményben

Zubreczki Dávid | 2009.02.10. 16:14 1 komment

Ritkán landolnak sajtóközlemények a Hütte zúzmaraborította postaládájában. Ennek egyik oka lehet, hogy a postások nem merészkednek fel ilyen magasságokba (vagy ha merészkednek is, felfalják őket a medvék), a másik, hogy februárban már nem igen bombáz senki sem sízős PR-szövegekkel. Üdítő kivétel a "Felelősségbiztosítással a sípályára - sajtóhír" című mű, melyet most mindenki okulására szó szerint közzé teszünk.

Akár több millió forintunkba is kerülhet egy figyelmetlenség

A külföldi utazások alkalmával a kint tartózkodás időtartamára kötött utas- és poggyászbiztosítások manapság meglehetősen elterjedtek. Kevés ember gondol viszont arra, hogy egy külföldi síelés alkalmával a biztosítás megkötése ellenére egy esetleges síbalesetből adódóan akár milliós összegű kiadásokkal kell számolnia. A sípályán bekövezett baleset esetén ugyanis a károsult minden kárát a balesetet okozó személy viseli, még akkor is ha a károsultnak volt biztosítása.

Az idei síszezonban esett meg egy honfitársunkkal Ausztriában, hogy a sípályán egy ugratás folyamán – a szükséges körültekintést elmulasztva – összeütközött egy előtte haladó síelővel. A baleset következtében a károsult agyrázkódást, állkapocscsonttörést és zúzódásokat szenvedett. Tekintettel arra, hogy a magyar síelő elismerte felelősségét, ellene az illetékes osztrák ügyészség gondatlan testi sértés elkövetése miatt büntetőeljárást, a károsult ügyvédei pedig kártérítési pert indítottak.

A kártérítési per keretében, tekintettel a károsult sérüléseire, azok orvosi kezelésének költségére, valamint a sérülésnek a károsult életvitelére gyakorolt hosszú távú kihatásaira (azaz a károsultat ért vagyoni és nem vagyoni kár ellentételezéseként) 20.000,- Eurót (mintegy 6 millió Ft) követeltek a károkozótól. Mivel a magyar fiatalember utas-baleset biztosítása nem tartalmazott felelősségbiztosítást, nem volt kibúvó, ki kellett fizetnie a súlyos összeget.

Az eset legfontosabb és igen aktuális tanulsága, hogy egy külföldi síelés alkalmával ajánlatos olyan utasbiztosítást kötni, amely tartalmaz felelősségbiztosítási szolgáltatást, megfelelő költségtérítési limittel – mondja Dr. Bánki Orsolya a régió hat országában érdekelt enwc jogi tanácsadó csoport budapesti partnere. - A biztosítás megkötésekor pedig érdemes pontosan tájékozódni arról, hogy az általunk választott biztosítás milyen káreseményekre terjed ki – fűzi hozzá a szakember.

Amúgy, kinek mi a tapasztalata, története? Hasznosnak bizonyult a biztosítása? Vagy nem volt és megszívta? Esteleg volt és úgy szívta meg? Írjátok meg a Hüttének!

biztonság ausztria baleset biztosítás

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr9934922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FPéter 2009.03.18. 15:24:05

Az álkapocstörés, az agyrázkódás vagy esetleg a zúzódás hatott ki hosszú távon a
károsult életvitelére?

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása