Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Osztrák minőségű pályák akár májusban is. Árak, méretek, tippek a szlovén terepekről

Zubreczki Dávid | 2009.02.18. 10:45 2 komment

Méltatlanul hanyagoltuk kissé az utóbbi időben a szlovén pályákat, ami a politikailag korrekt megfogalmazása annak, hogy még nem írtunk róluk semmit. Ez joggal szúrt szemet Jánosnak, aki Ljubljanában dolgozik telente, szabadidejében pedig síel. Úgyhogy kapta magát és egy remek írásban foglalta össze tapasztalatait. Jöjjön hát Krvavec, Vogel és Maribor Pohorje, meg minden amit tudni kell róluk, a büféktől a parkolókig:

Szia(sztok)!

Nincs túl sok bejegyzés Szlovéniára vonatkozólag, így gondoltam írok nektek pár sort az itteni pályákról, illetve hóhelyzetről. A sors úgy hozta, hogy a téli hónapokat Ljubljanában töltöm munkával, így hétvégéken kénytelen vagyok a sípályákon levezetni a munka fáradalmait. ( Lehet sajnálni 3 másodpercig ). Szlovéniában az a jó, hogy minden közel van ( 1 - 1,5 órányira ) és mivel én a fővárosban tartózkodom kedvemre válogathatok a sípályák közül.

Ami általánosságban elmondható,hogy a pályák osztrák minőségűek. Bárhová is mész, reggel frissen "ratrackolt" pályák fogadnak és még a késő délutáni órákban is elfogadható minőségűek lesikló helyek. Hóágyújuk is van és nem félnek használni, bár az idei télen elég rendesen van hóellátás. 2 hete annyi hó esett, hogy a lifteket nem tudták elindítani a ráhullott hó miatt.
Angolul és németül is beszélnek, még a "kocák"-ban ( hütte helyi neve ) is meg lehet értetni magunkat.

Kezdjük a hozzám legközelebbivel, Krvavec-cel:

Ez a reklámok szerint Szlovénia legmodernebb sípályája és alig 30 percre található az apartmanomtól. Ljubljanai közelsége miatt a hétvégéken tömeg jellemzi, de nem kell akkora tömeben gondolkodni mint pl amit amivel én találkoztam Semmeringen. A sípályára buborékos kabinnal lehet feljutni ez 8 órától szállítja az utasokat. A parkolók szinte percre pontosan 8tól kezdenek megtelni, így ha közel akarunk megállni a gondola állomáshoz érdemes picit korábban kiérni. Ha esetleg elszunyókálnánk akkor sincs gond, mert elegendő parkolóhely van és a gyakori síbuszok (ingyenes) a távolabbi parkolókból is biztosítják a feljutást a buborékállomásra. A napijegy 28 EUR, természetesen lehet bankártyával is fizetni - nekem a leggyagyibb maestro van. Érdekes mozzanat, hogy mindenről kapsz számlát, még a legeldugottabb "koca"-ban is...
A buborék 8-tól kezd működni a sípályán a lifteket 8:30 és 9 óra között izzítják be. Többségében "beülős" liftek vannak, de található pár "korongos" felvonó is.
A szlovén sípályákra nem jellemzők a giga pályarendszerek ( egyetlen ilyen jellegű a Maribor Pohorje , cirka 60 km összpályahosszal), Krvavec sem egy "hatalmas" hely ( ~25 - 30 km összpályahossz ) és jellemzően szinte egy helyre futnak össze a pályák és a hegycsúcsról indulnak. Halálfejes fekete pályát itt nem találunk, de kezdők és haladók is megtalálják a számításukat, a "legütősebb" pálya szerintem maximum erős piros, de semmiképp sem fekete. Mondjuk én nem vagyok egy Alberto Tomba, de szerintem mindenki talál itt kihívást magának.
A helyiek elmondása szerint a hely húsvétig hóbiztos, de volt olyan év a közelmúltban például, hogy még május 15.-én (!!!) is síeltek Krvavecen.
Az átlagos várakozási idő a lifteknél maximum 8-10 perc és főleg ülős felvonók vannak.

Vogel:
Habár méreteit tekintve Vogel elmarad Krvavectől, látványban ez a hely az aduász. 84km-re található Ljubljanától, északnyugatra, a Bohinj régióban. Egyébként van itt másik síterep is néhány kilométerre, Bohinjska Bistricában, egy klasszikusnak mondható sípálya-rendszer. ( bár nagyobb mint Vogel ). Vogel egyetlen hibája szerintem, hogyha későn érkezünk akkor könnyen maximál szopacs érzésünk lehet: a parkolók szerintem picit alul méretezettek. Előfordulhat, hogy csak távolabb tudunk megállni és akkor bizony lehet bandukolni a "lanovka" állomásig, hogy végre feljussunk a csúcsra...Érdemes ide is 8 előtt érkezni.A napijegy itt 25 EUR. Az összpályahossz kisebb mint pl Krvavec-ban, de a pályarendszer szerintem nagyobb territóriumon terül el. Itt nem "buborék katapult" van a pályákhoz, hanem 2 db 80 személyes lift szolgálja ki a síelőket. Tiszta időben a kilátás fantasztikus, tényleg csak lelkendezve lehet beszélni erről a helyről. A lanovka végállomásról egyenesen egy étterembe jutunk ahol pazar panoráma mellett lehet reggelizni vagy felhörpinteni egy reggeli teát. Hó az idén rengeteg van itt, brutális mennyiség. Merészebbeknek lehetőség van a pályán kívüli síelésre, a snowboardosok pedig nyakukat törhetik a trükkpályán is. Szerintem kezdőknek ideálisabb Vogel, mert a pályák nagyrésze szerintem tökéletes tanulásra. Itt sem kell félniük az önjelölt síbajnokoknak, mert a legfelső csúcsról induló erős piros pálya azért tud termelni adrenalint rendesen. A nagy terület miatt, a tömeg eloszlik, 4 percnél többet sosem vártam a liftekre és a pályák itt is elég jó állapotúak még a nap végére is. A parkolóba vissza lehet jutni a lanovkával, de inkább az erdei pályát válasszuk, annak dacára, hogy sajnos a nap végére ez tényleg hajlamos a romlásra, teljesen feljegesednek a meredekebb részei.
Étkezni vagy napozni több hely is lehetséges, átlagosan 7-8 EUR egy Lasko pivo + gulyás combo, de isteni a sülthúsos táljuk is.

Maribor Pohorje:

Ez szerintem a magyaroknál is népszerű és ismert. Bazinagy a többi szlovén síterephez viszonyítva, lesikló kupaversenyeket is rendeznek itt. Egy tipp: ne a maribori parkolóhelyekre menjünk, mert nagy tömeg van reggelente és hosszú ideig tarthat még a buborékkal feljutunk a pályákhoz, helyette célozzuk meg a "Areh" szektort , a hipertérből kiérve a legmagasabb pontra jutunk ahonnan remek helyekre lehet síelni. A mariborhoz közeli pályák minősége gyorsabban romlik, mert a tömeg itt koncentrálódik, arra ügyeljünk, hogy napijegy esetén számoljuk 1-1,5 órát amíg a rendszer egyik végéből a másikba átsíelünk, mert ha megragadunk valahol záráskor akkor a félelmetes maribori yeti martalékává válhatunk és/vagy battyoghatunk léceinkkel a maribori havasokban a parkolók felé. Itt főleg csákányos felvonók vannak, amit én például annyira nem kultiválok. A másik negatívum mint említettem volt, hogy a Maribor közeli pályák a koncentrálódó tömeg hatására hamar kezdenek jegesedni ami nálam eléggé lerontotta a síelési élményt. Mivel ez a síterep nem fekszik annyira magasan, gyanítom ez a hely kevésbé hóbiztos. Az említett "Areh" szektor elég magasan van, akár egy húsvéti síelésre,

Hogy ne csak karakterek vizualizálják a beszámolómat, készítettem pár képet Vogelről és Krvavecről:

http://picasaweb.google.com/motorospocok/SzlovNiaVogel#
http://picasaweb.google.com/motorospocok/SzlovNiaKrvavec#

Üdvözlettel
János

szlovénia vogel krvavec maribor pohorje

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr20950167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kristof · http://foka.blog.hu 2009.02.18. 12:14:13

Krvavec tényleg nagyon jó, én is csak ajánlani tudom. Most télen először Budapestről végig autópálya van, 5 óra alatt le lehet érni.

Arra oda kell figyelni, hogy a szlovén autópályákra tavalytól matrica kell, ami elég lehúzós: féléves a legrövidebb időszak és 35 euróba kerül.

Kerti Öröm 2009.02.18. 14:12:30

"Egyébként van itt másik síterep is néhány kilométerre, Bohinjska Bistricában, egy klasszikusnak mondható sípálya-rendszer. ( bár nagyobb mint Vogel )."

A hivatkozott másik pályarendszer neve: Kobla

Bővebb információ róla:
www.bohinj.si/kobla/en/index.htm

Szerintem sielés szempontjából Kobla pályái élvezetesebbek (egy sportos lejtésű kanyargós hosszú piros pálya + néhány kék pálya), a Vogel viszont vitathatatlanul látványosabb.

Érdemes mindkét pályarendszert kipróbálni. Ha jól emlékszem, akkor mindkettőre érvényes volt a bérletünk, és a sibusz is összekötötte a két pályarendszert.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása