Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Afrikai pályák. Milyen lehet síelni Lesothóban?

Zubreczki Dávid | 2009.03.07. 12:28 6 komment

Nyavalyoghatunk, hogy milyen pályáink vannak meg mennyi, na de mit szóljon, aki Afrikában él. Ott egy egész kontinensre jut négy-öt pálya. A képen láthatót például a legnagyobbnak hirdetik. Na de lássuk gyorsan mi a helyzet.

A Síelők adatbázisa szerint négy afrikai ország büszkélkedhet sípályával: Dél-Afrika, Marokkó, Algéria és Lesotho. Általában egy-két kilométeres, egyetlen pályából álló terepek ezek, több is a kontinens legnagyobbjaként hirdeti magát. A marokkói Oukaimeden valóban komoly a maga 20 kilométerével és nyolc liftjével. Ráadásul úgy reklámozzák, hogy rossz hóviszonyok esetén is talál magának az ember elfoglaltságot a környéken, például elmehet szörfözni a tengerhez.

Furcsa módon a képen látható Ski Africa is a legnagyobbnak hirdeti magát a kontinensen – na de melyik szegmens az, amelyiknek nincs legalább négy-öt piacvezetője. A Ski Africa a Maluti-hegységben, a minden irányból Dél-Afrikai Köztársaság által határolt Lesothóban található. A Dél-Afrika Svájcaként emlegetett országban nomád pásztorok, valamint gyémántbányászok vannak – na meg egy síterep!

Egy pálya, egy lift, egy kilométer. Nem röhögni! Évente ugyanis tizenötezer ember jön ide síelni. Meg ügyes vállalkozók Európa Lesothójából – vagyis Svájcból, akik kiépítették az infrastruktúrát. Van luxusszálloda, kölcsönző, hóágyú miegymás – állítólag mindenben európai színvonalú a kiszolgálás. Meg persze különösen izgalmas, hogy a déli féltekén fekszik vagyis nyáron lehet idejönni síelni.

Az egésznek van valami Rejtő-regény hangulata. Simán el tudnék képzelni egy jelenetet, ahogy a több napja reménytelen bolyongó fáradt légiósok felérnek egy hegyre és a völgybe letekintve meglátják a Ski Africát…

afrika snowboard pálya lesotho

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr87987157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kuciber 2009.03.07. 19:58:52

Azért Afrikában elég nehéz összehozni a hegyeket, a hideget és a vizet a hóágyúhoz. Meg a pénzt.

Berci_JCHC (törölt) 2009.03.07. 20:16:28

Mondjuk Marokkóban még annyira nem is extra talán, ha már egyszer ott van az Atlasz. Hiszen Libanonban is van ilyen sítelep, ahonnan kilátás nyílik a tengerre. :D

Lesothoról azt írja a wiki, hogy télen a mélyebb helyeken -7˚C, a magasföldeken meg -18˚C is lehet, gyakori havazással május és szeptember között, míg a legmagasabb csúcsokon egész évben is eshet a hó.
Ezen a képen konkréten korrekt hótakaró látható: en.wikipedia.org/wiki/Maluti

tahu 2009.03.07. 21:10:27

azért durva hely lehet. a wp szerint az átlagéletkor 33 év, a lakosság 40%-a HÍV-fertőzött! :(
hu.wikipedia.org/wiki/Lesotho

diktatorikus kleptokrácia 2009.03.07. 22:41:09

@tahu:
ne dugni menj (vigyél magaddal itthonról hozzá megfelelő partnert), s ha már elmúltál 33, igazán csak javíthantád a helyi statisztikákat :)
afrika rulez. vajon milyen lenne egy sípálya Ausztráliában?

amc 2009.03.07. 22:47:51

"Az egésznek van valami Rejtő-regény hangulata. Simán el tudnék képzelni egy jelenetet, ahogy a több napja reménytelen bolyongó fáradt légiósok felérnek egy hegyre és a völgybe letekintve meglátják a Ski Africát…"

Te vagy az Szily? Mi ez a "dá" nick??

Sanyi 2009.03.08. 05:52:31

Az ausztraliai sipalyak statisztikai itt talalhatoak:
ski.com.au/reports/australia/index.html

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása