Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Fémtolvajok miatt zár be az utolsó nógrádi sípálya?

Zubreczki Dávid | 2010.02.03. 09:37 7 komment

Szilváskő - forrás: sielok.hu

Kérdéses, hogy a rég nem látott hómennyiség ellenére beüzemelik-e idén az egyetlen, tavaly még működő nógrádi sípályát, a szilváskőit, mert fémtolvajok megrongálták - értesült a Független Hírügynökség. A Salgótarjánt ölelő hegyekben húsz éve még három sípálya működött. Előbb a városra néző panorámás Pécskő-hegyiről lopták le több alkalommal is a felvonó drótköteleit, majd az összes vasszerkezetét, s nyolc éve erre a sorsra jutott a Salgói-vár alatt pálya is. Síszerető emberek összefogásában, a Salgótarjáni Síklub üzemeltetésében azonban tovább működött a várostól hat kilométerre lévő szilváskői pálya, eddig.

Institórisz László, a Salgótarjáni Síklub elnök-helyettese a Független Hírügynökségnek elmondta: tavaly még a mintegy száz síklub-tag éves díjából és a pályára érkező vendégek jegybevételéből tartották fenn a pályát. A hószegény telek ellenére is biztosították az üzemképességet, noha az áramszámlát akkor is fizetniük kellett, ha nem volt bevételük. A megyei diákolimpiákat is rendező síklubnak az önkormányzat 150 ezer forintnyi támogatást ígért az idei szezonra. Csakhogy ezt a pénzt mind a mai napig nem kapták meg. Ráadásul a szükséges karbantartáson túl most már a rongálások miatt is jelentősen megnőttek a kiadásaik. A sífelvonó fémszerkezeteit ugyanis fémtolvajok rongálták meg, lelopták például a felvonókat a drótkötél-pályához rögzítő alumínium pántokat, s elvittek kapcsolókat és más, könnyebben mozdítható fémtárgyakat is. A pótlásban az egyik salgótarjáni gyár ajánlotta fel a segítségét. Egyelőre kérdéses, hogy addig, amíg tart a hó, a pótlást el tudják-e végezni.

Az esti sízést biztosító, világítással ellátott szilváskői sípálya 480 m hosszú, 80 m szintkülönbségű kék pálya, két oldalán tányéros felvonóval. A sípálya kiépített makadám út mellett található, a hóágyúzást itt még nem oldották meg, viszont a pályakarbantartáshoz néhány éve már vásároltak ratrakgépet. A szilváskői sípályán snowboardozni is lehet, szánkózás a közeli dombon biztosított. A klubtagok társadalmi munkában takarítják a pályát, ugyanígy építettek büfét és melegedőt is a felvonó mellé, a közelben két vendégház is működik. (FH)

Tegnap pont a kevéssé ismert magyar pályákról írtunk, akit érdekel itt olvashat róluk. Fotó: sielok.hu

magyarország snowboard salgótarján felvonó szilváskő

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr51724727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Logan Grimnar 2010.02.03. 13:04:30

Rakjanak ki néhány facigányt és megszűnnek a lopások :-))

FakezuVakeger 2010.02.03. 13:25:42

megélhetésért...
Timegcsak szórakoztok ottan... csúszkálni. Azt.

Mária 2010.02.03. 13:29:30

Salgótarjáni vagyok.

Kezdjük azzal, hogy nógrádban nem annyira vannak hegyek...

"Fémtolvajok megrongálták" - teccettek volna az elvtársaknak az uniós pénzekből munkahelyeket csinálni...

"Síszerető emberek összefogásában" -ezek még soha nem hallottak településmarketingről?

"mintegy száz síklub-tag" - költséges hobbi a mintegy száz lelkes amatőrnek

"az áramszámlát akkor is fizetniük kellett, ha nem volt bevételük" - ezzel én is pontosan így vagyok...

"A megyei diákolimpiákat is rendező síklubnak az önkormányzat 150 ezer forintnyi támogatást ígért az idei szezonra" - elvtársak, még mindig ez a posztkádári tempó? Hosszú kígyózó sorokban állnak az önkormi előtt a támogatást váró bajba jutott családok. Valóban van egy lepukkant megyében pénz a "megyei diákolimpia" szponzorálására?

"A pótlásban az egyik salgótarjáni gyár ajánlotta fel a segítségét." - ugyan melyik lehetett az a cég, amelyiknek van szabad kapacitása, szabad munkaereje és szabad alapanyaga az efféle önkéntes és ingyenes társadalmi munkára? Tudtommal az öszes tetves salgótarjáni gyár a padlón van és legfeljebb négyszer fizet egy évben bért az alkalmazottainak...

"a hóágyúzást itt még nem oldották meg" - pedig az éves szinten 100 db lelkes amatőr síelő ezt megérdemelte volna.

"A klubtagok társadalmi munkában takarítják a pályát" - magad uram, ha bevételed nincsen...

phrase 2010.02.03. 13:35:16

és ehhez az egészhez Szarvaskőnek ugyan mi a f*sz köze van?

citrix 2010.02.03. 15:21:08

Salgótarján gyönyörű helyen van,elképesztően szép hegyek között.Szomorú,hogy az ipar (termelő ágazat) mindenhol veszteséges,nincs piac,nincs munka.Az ország szégyene,hogy emberek a renszerváltás után 20 évvel fémlopásból,segélyekből élnek.Az államaparátus virágzik,soha ennyi aktakukac,hivatal nem volt még,ezek szerint ez nyereséget termelő ágazat,abszolut piacképes (egyetlen hivatalt se zártak be azzal hogy veszteséges).A síbarátoknak lobbizni kellene uniós pénzekért,hiszen ha volt 40 centis kilátóra 40 millió forint,akkor talán sípályára is jut (talán hasznosabb mint a törpekilátó).

BéKu 2010.02.10. 09:01:51

@phrase: SZILVÁSkő, nem szarvas. Tanulj meg olvasni :-)

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása