Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Különös lavinatragédia: felrobbantották magukat a pálya alkalmazottai

Zubreczki Dávid | 2010.03.01. 19:03 7 komment

Halálos baleset történt a hétvégén az egyik francia síterepen, adta hírül a Sielők.hu. Az alkalmazottak nyitás előtt a pályákat ellenőrizték, a lavinaveszélyes helyeken robbantással szüntették meg a veszélyt. Az utolsó lavina indítása előtt, eddig tisztázatlan okokból, berobbant a náluk lévő robbanószer, mindketten életüket vesztették, miközben mások életét igyekeztek megóvni.

Egy-egy nagyobb hóesés után már rutinfeladatnak tűnik, hogy a síterep munkatársai még a reggeli nyitás előtt végigjárják az összes pályát, és ahol hócsuszamlás fenyegetheti a sípályákat, robbantással mesterséges lavinát idéznek elő. Lerobbantják az instabil hóréteget, így megelőzik a lavinák kialakulásának veszélyét. Modernebb síterepeken erre már külön rendszert építettek ki a hegyoldalakban, amely lehetővé teszi, hogy helyszíni bejárás nélkül, a központból robbantsanak.

Szintén gyakori, hogy helikopterrel járják be a terepet, és így robbantják be a kritikus részeket. Péntek reggel a rossz időjárási viszonyok miatt a helikopter nem szállhatott fel, így a gyalog indult el a franciaországi La Toussuire síterepének két alkalmazottja, egy 39 éves férfi és egy 33 éves hölgy. Szokás szerint minden egyes robbantás után bejelentkeztek a központba, de az utolsó robbantás előtt megszakadt velük a kapcsolat.

Szakemberek elmondása szerint pályakarbantartók rendszerint párban járnak, az egyikük zsákjában van a robbanóanyag, a másik zsákjában pedig a zsinór és a detonátor. A bombát a helyszínen szerelik össze. A francia szabályok szerint legalább méteres gyújtózsinórt kell használniuk, hogy elég idejük legyen biztonságos helyet találniuk a robbanás előtt. A halálos balesetet szenvedett páros modernebb eszközökkel dolgozott, ők elektronikus indítószerkezet használtak.

A rendőrség vizsgálja a baleset okait, elsősorban azt szeretnék tisztázni, hogy emberi mulasztás vagy hibás robbanóanyag okozta a balesetet. A baleset után Savoie régióban betiltották a gyalogosan végzett mesterséges lavinarobbantásokat. Ilyen tragikus eseményre utoljára 1983-ban volt példa Franciaországban, akkor Val d'Isere-ben történt hasonló baleset.

franciaország baleset lavina la toussuire

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr841800608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Skulo · http://politoxi.blog.hu/ 2010.03.01. 23:10:36

5..4..3..2..1..Vigyázz! Robb.....X

2010.03.02. 00:12:52

fel kéne robbantani az egész hegyet 1szer

Rókakígyó 2010.03.02. 07:48:49

A végére belejöttek, tehát nem külön vitték a cuccokat (mert az elektronikus indításnál is külön kell pakolni), hanem összerakták.

Izombuilder.com · http://www.izombuilder.com/ 2010.03.02. 08:33:12

szerintem is összerakták és úgy vitték... elég prosztó dolog.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.03.02. 09:05:19

Hová lesz így a síelés izgalma! Azt a is adrenalin-fokozó lavinát is elveszik a néptől, amivel bekerülhet a Discovery-be, amikor a síelő csak úgy suhan a hógörgeteg előtt. Aztán jön a lapos hegy a Dongó motoros síléccel?

Inimma 2010.03.02. 10:17:56

Szerintem edzőtáboroztak a Darwin-díjra...

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása