Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Új sícentrumokat terveznek a Tátrában - Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjában

Zubreczki Dávid | 2010.05.09. 11:38 2 komment

tatry-international-petition-logo-3

Miközben a tátrai sícentrumok egyáltalán nincsenek túltelítve, egészen érthetetlen módon a bővítésüket, illetve újabbak nyitását tervezgetik Szlovákiában. Ráadásul mindezt ritka természeti kincseket fenyegetve. Mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvasható  "még a csehszlovák időszakban elsőként megalakult nemzeti park zónahatárait kívánják természetvédelmi szempontból előnytelenül megváltoztatni úgy, hogy azon turisztikai fejlesztéseket lehessen végezni".

Elsősorban a sícentrumok bővítése és létesítése a cél a Tátra olyan még érintetlen területein, mint a Poduplaszki-völgy természeti rezervátum (NPR Bielovodská dolina), a Jávor-völgy természei rezervátum (NPR Javorová dolina) és a Surový hrádok. Az érintett területek és a nemzeti park Natura 2000 védelem alatt is állnak!

A zóna besorolás-váltás az Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) előírásaival is szembe helyezkedik, a természetvédelmi szempontokat másodrendűvé degradálná, így veszélybe kerülnének többek között a zerge, a mormota, a nyírfajd, a siketfajd legértékesebb élőhelyei a Nyugati-Tátrában. Ez különösen most jelentős probléma Szlovákiában, mikor a Tátrát kivéve a fajdok száma országszerte rohamosan csökken!

A vázolt kormányzati szándék megakadályozására a lelkes szlovák természetvédők életre hívtak egy civil kezdeményezést, melynek részeként nemzetközi petíciót kívánnak eljuttatni a Szlovák Köztársaság Kormányához melyben kérik, hogy: „Akadályozzuk meg a legrégebbi szlovák nemzeti park megsemmisítését!”

szlovákia tátra természetvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr331985566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Elstron 2010.08.31. 15:00:04

Azért a kép sokkal árnyaltabb ennél, különösen a Tátrával kapcsolatban. A sötétzöldek meg akasszák fel magukat! Jól!

Németh András 2011.05.16. 20:38:30

@Elstron: hát te aztán jól megárnyaltad ezt a hírt :D

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása