Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Kegyvesztetté vált a professzor: felhívta a figyelmet a műhó veszélyeire, kicsinálta a hóágyúlobbi?

hütte | 2011.03.12. 14:11 18 komment

A franciaországi Savoyai Egyetemen dolgozó német professzor, Carmen de Jong a műhó környezetkárosító hatásaira hívta fel a figyelmet, amiért cserébe kegyvesztett kutatóvá vált. "A hóágyúknak erőteljes lobbija van Franciaországban" - jelentette ki de Jong, aki 2006 óta hidrológiai professzor Savoyában. A műhó bírálatát követően de Jongtól kutatási eszközöket vontak meg és projektek végzésben lehetetlenítették el. A kutató a "sícirkusz" áldozatának tekinti magát. - írja a Greenfo.

De Jong érvelése nem újkeletű. A műhó előállításához nagy mennyiségű vízre van szükség, ebből viszont az Alpokban kevés van. A vizet ezért nagy távolságokról szállítják ide és mesterséges medencékben tárolják. A kész műhó nedvesebb és sokkal tömörebb, mint a természetes hópelyhek, ezért lassabban olvad, fokozva az erózió veszélyét.

Míg korábban a sípályákat csak végszükség esetén, esetleg csak a pálya alját szórták be műhóval, manapság már az ágyúkat nagyon gyakran a pálya teljes felszínén bevetik - mondta el a kutató. Az alpesi térség sípályáinak 47 százalékát ágyúzzák rendszeresen mesterséges hóval. A jogi helyzet viszont egyelőre áttekinthetetlen.

A műhó előállításához használt adalékanyagok hatásáról évek óta heves vita dúl. Az Egyesült Államokban már a nyolcvanas évek vége óta használják a snomax nevű proteint, amely meggyorsítja a víz kristályképzését, Németországban és Franciaországban viszont már betiltották a termék alkalmazását. A kritikusok szerint hosszú távon negatív hatással van az élővilágra.

· 1 trackback

franciaország környezetvédelem hóágyú

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr712733367

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lavina ágyúlövésre 2011.03.13. 11:03:29

A lavina hegyoldalról egyensúlyvesztés miatt leomló hótömeg. A következő videón egy mesterségesen, robbantással elindított lavina látható. Ezzel a módszerrel igyekeznek megelőzni a baleseteket azon régiókban, ahol a hó rétegződés instabillá, veszélyess...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2011.03.13. 11:18:42

A HÓGOLYÓ is káros az egészségre.

Műhó, műnapsütés, műköröm, műkaja, művész

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.03.13. 11:22:49

Most legalább megint szembe lehet állítani a környezetvédelmet a gazdasági érdekekkel. Az jól látszik, hogy a megfelelő mennyiségű hóval rendelkező területek, mind magasabbra kerülnek, vagyis a turizmus komoly veszteségeket fog szenvedni, ha nem lehet hóágyúzni. Az erózió miatt pedig alacsonyabban lévő termőterületek pusztulhatnak el.

Dour 2011.03.13. 12:50:30

Vezírmű, bocs vezérmű. :)

magyar bucó 2011.03.13. 15:03:00

A sí hatalmas üzlet, nem csoda, hogy a kutató nem lett népszerű...

Leonard Zelig 2011.03.15. 10:04:17

- Hoztam neked egy virágot.
- Ez csak műtő.

Leonard Zelig 2011.03.15. 10:05:14

@f@szh@rcos: ja, már volt, műmájer vagyok...

naresh 2011.03.18. 17:10:13

Ez nem műbalhé. Sajnos a műhó és korszerű felvonó ikertestvérek. Ameddig felfelé tapostak a síelők, elég volt az éves félméter havacska, mondjuk Bánkúton. De ott, a jelenlegi gyengécske húzós liftek mellett gyakorlatilag sohasem lehet síelni, mivel víz nincs a közelben, ágyúzni nem lehet.
A nagy pályákon az irdatlan tömeg miatt kötelező a műhó, bár 2500 m felett jobb a helyzet pl. az Alpokban. Szeretek síelni, de elfogadom, hogy a természet károsodik. Sajnos nem csupán ettől...

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása