Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Olvadnak a hazai pályák – hóágyúznak, ahol lehet

hütte | 2012.01.21. 21:48 Szólj hozzá!

bandras: IMG 0027Nordica Síaréna, Eplény 

(Fotó: bandras / Indafotó)

Az évszakhoz képest enyhe idő miatt olvad a hó a hazai sípályákon. Az MTI körbekérdezett, hogy merre mi a helyzet. Ennek nem túl biztató eredményét alant olvashatjátok.

A visegrádi Nagyvillám Sípályán mindkét felnőtt pálya üzemel, s a hozzájuk tartozó 4 felvonó is jár igény szerint - mondta az MTI-nek Gutbrod Rezső, a létesítmény vezetője. A 250 és 150 méter hosszúságú, elsősorban kezdőknek ajánlott lesiklópályákon 10-20 centis a műhó vastagsága. A környék lassan ismét feketévé válik, és egyelőre kérdéses, hogy a hóágyúzott pályák használhatóak maradnak-e. Szolgáltatásaik között a sí- és snowboardiskolát, a sporteszközkölcsönzőt és a terasszal, melegedővel kibővített büfét ajánlja a Nagyvillámra érkezőknek Gutbrod Rezső.

Dobogókőn még csak a hóágyúzott "bébipálya", illetve a hozzá tartozó kis felvonó, illetve a sportszerkölcsönző tart nyitva reggel 9-től sötétedésig – tájékoztatott Lőrincz László, a sícentrum vezetője. A felnőtt pálya beindításához tartós havazásra és mínuszokra lenne szükség, de az olvadás miatt a hegyen most legfeljebb 10 centis hóvastagságot mérnek. Szánkózni és kirándulni így is lehet, a nyílt tüzű kandallóban való sütögetés pedig kifejezetten jó program lehet. Nyársat és rávalót a helyszínen adnak, ezért baráti társaságoknak, családoknak is érdemes kiruccanniuk Dobogókőre.

A Mátraszentistváni Síparkban immár 7, összesen 3 kilométer hosszúságú sípályával várják a látogatókat. Mint azt Erbeszkorn Tamás a Sípark médiareferense az MTI-nek elmondta: az ország legnagyobb működő sícentrumában kiválóak a hóviszonyok; a 12 hektáros területen átlagosan 50-70 cm a hóréteg. Valamennyi sílift működik, aminek köszönhetően óránként 4500 sízőt tudnak szállítani.

A Kékestetői Sícentrumban egy 850 méteres, csákányos, és egy 670 méter hosszan vezető tányéros felvonóval szállítják a déli sípályán a látogatókat. Mint Klausmann Viktor médiareferens az MTI-nek elmondta: az elmúlt napok hideg időjárásának, az állandó fagynak köszönhetően kiválóak a hóviszonyok az ország tetején. A pályán 40-45 centiméter a természetes és mesterséges hóréteg vastagsága és további havazással számolnak. Aki akar, akár Mátraházáig is lecsúszhat, ahonnan menetrendszerinti buszjárattal térhet vissza Kékestetőre. Ha még mintegy 20 centiméternyi természetes hó is hullik, beindítják az északi sípályán kiépített felvonót is.

A hidegre fordult időjárás és az elmúlt napok havazása nyomán szombaton Szilvásváradon is kinyit a sípálya - tájékoztatta az MTI-t Szaniszló László, a község polgármestere. A pályát üzemeltető önkormányzat hóágyú bevetésével javítja a sportolási feltételeket. A Szalajka-völgy bejáratánál található lejtőt kivilágította az önkormányzat, így éjszaka is lehet síelni Szilvásváradon.

A Bükkben és a Zemplénben egyaránt várják a sízőket, szánkózókat. A bükki síparadicsomban, Bánkúton 20 centiméter vastagságú, közepes minőségű hó borítja a pályákat, egyelőre egy felvonó működik. Villanyfénynél még nem biztonságos a síelés, ezért a reflektorokat még nem kapcsolják be. Sátoraljaújhelyben, a Zemplén Kalandparkban a 8 hóágyúnak köszönhetően pénteken már 35 centiméter vastagságú műhó várta a síelőket, szánkózókat. A hétvégén már használható az új, csaknem 600 méteres sípálya is, így a síelhető terület több mint 35 ezer négyzetméterre nőtt a parkban. Fekete, piros és kék szakaszok egyaránt várják a síelőket. A kezdők számára tanulópálya és szakképzett oktatók állnak rendelkezésre. A családok sízni nem tudó tagjait az ország leghosszabb bobpályája, libegő, hófánkcsúszdák és számos egyéb szolgáltatás várja.

Jó minőségű pályákkal várják a síelőket a Bakonyban, az eplényi sícentrumban - közölte az MTI-vel Horváth Balázs, a Nordica Síaréna szóvivője. A 34 hóágyúból álló flotta 22 ágyúja szinte folyamatosan üzemelt az elmúlt napokban a Síarénában, így az 1-es pályát friss, ratrakolt hó fedi, és elindult a négyüléses Szent Sólyom felvonó is. Eplényben egy kilométernyi pályán lehet síelni, az 1-es pálya mellett üzemel a tanulópálya is. A 4-es, majd azt követően a 2-es pálya hóágyúzása is elkezdődik, így folyamatosan bővül a síelhető pályahossz. Az üzemeltetők azt remélik, hogy amennyiben ez a "hideg" kitart a következő két-három hétben, a teljes 4,2 kilométeres pályaszakaszt síelhetővé tudják tenni.

Baranyában egy helyen, a mecseki Misina-tetőn működik sípálya, amely azonban hóágyú hiányában csak megfelelő időjárási viszonyok mellett használható. Jillek Szabolcs, a pályát üzemeltető PVSK Síszakosztály vezetője az MTI érdeklődésére elmondta: ha elegendő mennyiségű hó esik, a szakosztály mintegy 30 tagja mellett naponta 50-60 ember síel itt, a sportolni vágyók pedig nemcsak Pécsről, hanem a Dél-Dunántúl más területeiről is érkeznek. A 600 méter hosszú, 320-460 méter tengerszint feletti magasságon található két pályán legutóbb a tavaly év végi havazáskor lehetett lesiklani. A nagyközönségnek azonban komoly nehézséget jelent, hogy a korábbi rongálások miatt a felvonót csak a kellő rutinnal rendelkező egyesületi tagok használhatják. Ahhoz, hogy e szolgáltatás mindenki számára elérhető legyen, felvonóalkatrészekre lenne szükség. Ezen eszközök használtan is 20 millió forintba kerülnének, a pénzt az egyesület jelenleg nem tudja előteremteni. Jillek Szabolcs szerint a korszerűsítéssel a pályákat naponta akár több száz ember is használhatná. Pécsen a síelés nagyon népszerű, a baranyai megyeszékhelyről évente mintegy 30 ezren utaznak külföldre, hogy ezt a sportot űzzék.

magyarország hójelentés szilvásvárad dobogókő bánkút kékestető mátraszentistván eplény nagyvillám misina-tető

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr183646161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása