Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Síelés Afganisztánban

Freddie The Eagle | 2014.10.27. 15:52 2 komment

afgánalishah.jpeg

„Olyan vagyok, mint egy pödröttszarvú hegyikecske” – sztorizgat vidáman a 24 éves Alishah Farhang: „Gyerekkoromban öt óráig tartott az út az iskolába és ugyanannyit vissza. Gyalog, hegycsúcsokon át, mínusz húsz fokban, mély hóban,magányosan caplattam otthontól az iskoláig és vissza. Ezek a hegyek a véremben vannak."

afgánsí.jpeg


Az afgán fiatalember álma, hogy nemzetközi síbajnok lehessen. Olimpiai aranyat nyerjen afgán színekben. Közép-Afganisztánban, azon a területen nőtt fel, ahol a sziklafalba vájt, VI. századi Budha-szobrokat a talibánok 2001-ben felrobbantották. A téli hónapokban juhászként dolgozott, amikor is megismerkedett olasz önkéntesekkel, akik a síelést népszerűsítették a környéken. A céljuk a turizmus fejlesztése volt. Alishahnak az olaszok adtak egy pár sílécet, majd megkezdték az oktatását.


„Komolyan vették és kemények voltak az edzések, de nagyon élveztem” – nosztalgiázik a kezdetekről, a „régi szép időkről” a 24 éves afgán fiatalember.


„Ha egy olyan országban élsz, mint Afganisztán, más a veszélyről alkotott nézeted. Talán ezért is vagyok jó síelő, mert nincs bennem félelemérzet és a sebesség megszállottja vagyok”.

afganskichallenge.jpgFotó: afghanskichallenge.com


Jelenleg Alishah a maroknyi afgán sízők legjobbika. Megnyerte a negyedik afgán Ski Challenget.

afgánchallenge1.jpgA hőskor: A 2011-es első afgán ski challenge dobogósai

És a 2013-as női döntősök a Hall of fame-n:

2013nőidöntő.jpgFotók: afghanskichallenge.com/hall-of-fame


Mivel felvonók és ratrakos pályakarbantartás egyelőre nincs, kemények az afganisztáni sízők. A sportág hőskorát idézi teljesítményük.

afgánsízőknofelvonó.jpeg

A Hindukus hegységen található pályák némelyikén ötezer méteres csúcsokról startolnak a sportolók. Órák hosszat másznak a felszerelésükkel fel, néhány perc siklásért lefelé a szűzhón.

alishah farhang.jpgAlishah Farhang; Fotó: Facebook


Kuriózumokat kínáló utazási irodák is szerveznek afgán sítúrákat. A helybéliek pedig azzal viccelődnek, hogy az övék a legdinamikusabban fejlődő sírégió, hiszen a semmiből indulva immár Új-Zélandról, Ausztráliából, Angliából, Németországból és Amerikából is érkeznek síelők, még ha összesen alig pár százan járhatták meg az afgán síparadicsomot.


Nem kell félni, el lehet felejteni a robbantásokat és az őrült mullahokat, cserébe aki ide jön síelni, megtapasztalhatja az afgánok őszinte vendégszeretetét. A házaikban vendégelik meg zöld teával és keksszel a síelőket, legalábbis a turistacsalogató nyilatkozataik szerint.

afgán kötés.jpegHelyi megoldások


Egy angol utazás iroda idén február végére, március elejére szervez afgán sítúrát. A tíznapos csomag 1 700 font (közel 700 ezer forint). A brit külügyminisztérium azonban nem tanácsolja II. Erzsébet királynő alattvalóinak, hogy Afganisztánba menjenek síelni.


Ti elmennétek, ha a pénz és az idő nem számítana?

Via: GuardianFacebook, Afgabskichallenge.com

afganisztán sítúra szűzhó egzotzikus

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr786838009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enciburnye 2014.10.28. 11:43:32

Siman mennek.. ha a leirtak igazak, akkor ez a situra Bamyanban van.. ott a hazarak laknak, akik nem csak baratsagosak, de szivbol utaljak a talibanokat, ergo tenyleg biztonsagban van az ember..

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása