Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

5 osztrák síterep, amit ki kell próbálnod

[mimi] | 2015.02.24. 10:43 7 komment

Imádok Ausztriában síelni. Igen, baromi drága, igen, sokan vannak. A táj szépsége, a rendezettség, a megbízható minőség miatt mégis évről-évre visszatérek ide. Mutatom is gyorsan a kedvenceimet!

Schladming: a középhaladók álma

Milyen messze van Budapesttől? 491 km

Milyen? Sokáig nem jöttem ide, mert azt hallottam, túl sok a magyar síelő, és Schladming is tök unalmas város. Mindkettő hülyeség. Itt mindent leírtam a terepről, és hogy miért lett gyorsan az egyik kedvencem, katt.

Legjobb csúszás? Nekem a négy hegy közül egyértelműen a Planai jött be széles, kellően hosszú pályái miatt. A kezdőknek és családoknak pedig a Hochwürzent ajánlanám.

Lehet síelésen kívül mást is csinálni? Schladming hangulatos belvárosában jókat lehet sétálgatni, a városi múzeumot érdemes megnézni, és a városi fürdőben is el lehet tölteni pár órát. A közeli Dachstein-gleccseren pedig a tériszonyosok rémálma lépcsőt, vagy éppen a jégpalotát is meg lehet látogatni. Ja, és a mesebeli Hallstatt sincs messze.

Gastein: ahol mindenki talál magának valamit

Milyen messze van Budapesttől? 636 km

Milyen? A legjobb benne, hogy nagyon változatos! Már önmagukban a völgy települései is azok: aki falusias hangulatra vágyik, Dorfgasteinben keressen szállást, kisvárost és sétálóutcát igénylők Bad Hofgasteinben, századfordulós grand hotelek rajongói Bad Gasteinben lakjanak. Vannak meredekebb, melósabb részek (például Sportgasteinben) és széles, sima, családoknak tökéletes pályák (Dorfgastein/Grossarl), aki pedig nem síel, azt szánkópálya, hótalpas túrák, élményfürdő várja.

Legjobb csúszás? Itt a Dorfgastein/Grossarl lett a kedvencem jól kezelt, széles pályái miatt. A legcsodásabb panoráma pedig egyértelműen Sportgasteinben vár.

Lehet síelésen kívül mást is csinálni? Bad Hofgastein sétálóutcája és élményfürdője is klassz időtöltést kínál, Bad Gasteinben a századfordulós grand hotelek pusztuló romantikája, a morajló vízesés és a gyógykúráiról ismert, forró levegőjű Heilstollen barlangrendszer az érdekes. A Stubnerkogelen a fent látható függőhíd meglátogatása is jó program a nem síelőknek, és ugyanezen a hegyen van a világ legrégebbi hüttéje is.

Zillertal: elképesztő panoráma

 

Milyen messze van Budapesttől? 696 km

Milyen? Hatalmas pályaválaszték (5 síterep, összesen 681 km sípályával, 173 sílifttel) és csodás alpesi táj fogadja az ide érkezőket. A barátságos völgyben a síbuszok mellett egy kisvonat köti össze a településeket.

Legjobb csúszás? Igazából ahány terepet próbáltam erre, Hochfügent kivéve (iszonyúan zsúfolt volt, amikor én itt síeltem) mindegyik nagyon tetszett. Hochzillertalban a hangulat fogott meg, Spieljoch a kezdők paradicsoma, a fenséges Hintertux gleccser pedig az egyik leglenyűgözőbb hely, ahol valaha jártam.

Lehet síelésen kívül mást is csinálni? A nem síelő barátokat, családtagokat is érdemes felcsábítani magunkkal a Hintertuxra a csodálatos panoráma és a jégpalota miatt. Mi Fügenben szálltunk meg, itt élményfürdő, tájház és egy családias sajtüzem is van, ezek mind szórakoztató programok lehetnek, míg a többiek síelnek, vagy síelés után az egész csapatnak.

SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental: a legnagyobb egybefüggő

Fotó: Joerg Klueter/Flickr

Milyen messze van Budapesttől? 620 km

Milyen? A maga kétszáznyolcvan, lecsatolás nélkül besíelhető kilométerével Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe. A völgy települései közül a legkomolyabb turista-infrastruktúra Ellmauban épült ki, a leghangulatosabb településnek Söll tűnt. A hatalmas síterepen kilencven felvonó és több mint hetven hütte található. Bár viszonylag alacsonyan fekszik, mégis hóbiztos terepnek mondható hóágyú-arzenálja miatt. Ami kevésbé volt jó, az az, hogy nagyon sok helyen keresztezik egymást a pályák, így folyamatosan résen kell lenni, nehogy ütközés legyen a vége. Illetve, hogy délutánonként a völgybe vezető pályákon inkább vízisíelni lehetett.

Legjobb csúszás? A pályák olyan jól össze vannak kötve egymással, hogy tulajdonképpen egy nagy csúszás az egész terep. Ha mégis ki kéne emelni valamit, az Ellmauból induló sikló hegyállomásától átcsúszni Hochbrixen iglufalujáig, majd ugyanez vissza igen szórakoztató tevékenység.

Lehet síelésen kívül mást is csinálni? Ellmauban (mi itt szálltunk meg) például nem nagyon, de Söll apró sétálóutcája a festett házfalakkal nagyon hangulatos hely egy rövid vacsora utáni sétára. És nincs messze Kufstein sem.

Olimpiai sírégió: csúszás bajnokok nyomában

Milyen messze van Budapesttől? 726 km

Milyen? Az Olimpiai sírégió az Innsbruck környékén található pályákat jelöli, a város felett elterülő Nordkettétől Schlick 2000-en, Patscherkofelen át a Stubai gleccserig. Innsbruckban rendezték meg ugyanis az 1964-es és 1976-os téli olimpiákat, így itt olimpiai bajnokok nyomában lehet siklani. A világversenyre emlékeztet például az Axamer Lizum jópofa piros siklója, az Olympiabahn is. A sikló felső állomásán található panorámaétteremből csodálatos a kilátás, szép időben pedig el tudják húzni a tetőt, így a napsütést is élvezhetjük épületen belülről. A sípályák szélesek, átláthatóak, a hosszuk pont jó, nem unalmasan rövidek, de nem is embert próbáló lejutni rajtuk.

Legjobb csúszás? Bár sikerült rettenetesen hidegben, mínusz 30 fokban ellátogatni ide, a legjobban a Stubai gleccser pályáit szerettem meg. A völgyben egy hatalmas, új betonépületben találjuk a kasszákat, egy sportboltot, sítárolókat, mosdókat. Innen indul két kabinos felvonó, attól függően válasszuk ki, hogy melyikbe szállunk, hogy milyen magasra szeretnénk eljutni a gleccseren. Odafönt remek pályák, egy újabb sportbolt, tésztaüzem, étterem, és egy kilátópont vár, ahonnan jó időben fantasztikus kilátásban lehet részünk.

Lehet síelésen kívül mást is csinálni? Innsbruck felfedezése önmagában egy többnapos program lehet, így nem féltem az unalomtól azt, aki ide utazik nem síelőként.

A fenti terepeket rühelled, ellenben tudsz sokkal jobb helyeket? Kommentbe velük!

Ne maradj le további posztjainkról, szeress minket a Facebookon!

ausztria síelés schladming zillertal gastein wilderkaiser

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr917186091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.02.24. 21:54:04

Nekünk a Salzburger Sportwelt és a Gasteini völgy a kedvencünk....talán Zauchenseet és Flachaut szeretjük legjobban.
Jó kis esték a Dampfkesselben. :)

ideasz 2015.02.24. 22:14:04

Ischgl?

(Mindenekelőtt....)

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2015.02.25. 10:02:49

@ideasz: Bizony.
Lech-Zürs?
Warth-Schröcken?
Damüls?

gabobaby 2015.02.25. 11:57:33

Mi Tirolba járunk ki minden évben, Innsbruck már önmagában gyönyörű, mindig benézünk egy-egy napra sétálgatni, felette a pályákról felejthetetlen panorámában lehet részünk. A legprofibb pálya szerintem a söldeni, de a legdrágább háromban van sajnos, a hochötzi sem olcsó, de változatosak a pályák, a kilátás itt is eszméletlen. Imádjuk.

Lerche 2015.02.25. 16:56:04

Zillertal (Tirol) forever!! :) A hat napos síbérlet (az összes pályára) 230 EUR felnötteknek. Nem lehet lesíelni annyi pálya van. A völgyben ingyenes síbuszok és vonat is a rendelkezésre áll. A legkirályabb Hütte Mayrhofenben van, a Lämmerblichl. Hacsak rágondolok a teraszáról nyíló kilátásra - napsütésben, hát rögtön böghetnékem támad, hogy miért is nem ülök ott éppen. A régió megunhatatlan. Már vagy nyolcszor voltam ott. Ha pedig a Tuxon (a gleccseren) is napsütést fog ki az ember, akkor az tiszta orgazmus egy hegyimádónak. (Bocsánat a kissé szokatlan költöi képért..) Fügenben meg ott van az Erlebnistherme az esti lazításhoz. Csak ajánlani tudom!!!!

colizoli 2015.03.06. 21:43:23

legjobbak: Ischgl; Obergurgl
Elmegy Nassfeld; Lech
Nem tetszett Obertauern

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása