Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

A 3 legjobb osztrák hüttekaja - nektek mi a kedvencetek?

[mimi] | 2015.03.05. 19:10 2 komment

Nekem a sajtos nokedli pirított hagymával, alias Kasnockerl/Kasnock'n/Käsespätzle (tájegységtől függően). Minél büdösebb hegyi sajtokkal csinálják, annál jobb. Van, ahol káposztasalátát, és van, ahol vegyes zöldsalátát adnak mellé, de a lényeg, hogy mindig jó ecetes.

És bár engem általában már egy tál Käsespätzle is kicsinál, ha előtte levest is kéne ennem, mindenképp a Frittatensuppét választanám. A marhahúsleves az osztrák vendéglők és hütték legalapvetőbb levese: némi zöldséggel és valamilyen levesbetéttel kínálják – esetemben csíkokra vágott palacsintatésztával. (Ugyanezt például májgombóccal Leberknödelsuppénak hívják.)

Fotó: Wikipedia

A desszertek közül a császármorzsa, vagyis a Kaiserschmarrn a kedvencem. Ebből az átlag osztrák hüttében akkora adagot adnak, hogy főételnek is simán elmegy. Az osztrák császármorzsát egyébként általában almaszósszal vagy szilvalekvárral kínálják, és kicsit sem hasonlít arra, amit mi császármorzsának hiszünk. Míg a miénk grízből készül, az itteni verzió kisebb-nagyobb darabokra tépkedett vastag palacsintatésztából áll. 

Fotó: WienTourismus

És hogy mit iszom ezekhez? Síelés közben inkább hanyagolom az alkoholbevitelt (épp elég bátor vagyok pia nélkül is a pályán), úgyhogy általában a Schiwasserre szavazok. A legtöbb helyen nem több egy buborékmentes málnaszörpnél, de van, ahol egy kis csavarral még finomabbá teszik. A Planaion a Schafalmban például buborékos vízzel, némi citrommal felütött fajtát adnak – ez volt eddig a legjobb amit ittam.

És neked mik a kedvenceid? Kommentbe velük!

Kíváncsi vagy milyen hüttekaják vannak még? Vagy, hogy mostanában mennyibe kerülnek a fenti fogások egy osztrák hüttében? Ide kattints korábbi cikkemért a témában.

 Ne maradj le további posztjainkról, szeress minket a Facebookon!

ausztria síelés hütte

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr257240289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2015.03.06. 16:49:26

Na tisztázzuk. A Fritatensuppe mindig palacsintatésztás, a Kaiserschmarrn meg fordítva, a magyar förmedvény nem hasonlít az osztrák eredetire.

[mimi] 2015.03.07. 13:22:15

@Artie: köszi, tényleg félreérthetően fogalmaztam a frittatensuppénél!

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása