Nekem a sajtos nokedli pirított hagymával, alias Kasnockerl/Kasnock'n/Käsespätzle (tájegységtől függően). Minél büdösebb hegyi sajtokkal csinálják, annál jobb. Van, ahol káposztasalátát, és van, ahol vegyes zöldsalátát adnak mellé, de a lényeg, hogy mindig jó ecetes.
És bár engem általában már egy tál Käsespätzle is kicsinál, ha előtte levest is kéne ennem, mindenképp a Frittatensuppét választanám. A marhahúsleves az osztrák vendéglők és hütték legalapvetőbb levese: némi zöldséggel és valamilyen levesbetéttel kínálják – esetemben csíkokra vágott palacsintatésztával. (Ugyanezt például májgombóccal Leberknödelsuppénak hívják.)
Fotó: Wikipedia
A desszertek közül a császármorzsa, vagyis a Kaiserschmarrn a kedvencem. Ebből az átlag osztrák hüttében akkora adagot adnak, hogy főételnek is simán elmegy. Az osztrák császármorzsát egyébként általában almaszósszal vagy szilvalekvárral kínálják, és kicsit sem hasonlít arra, amit mi császármorzsának hiszünk. Míg a miénk grízből készül, az itteni verzió kisebb-nagyobb darabokra tépkedett vastag palacsintatésztából áll.
Fotó: WienTourismus
És hogy mit iszom ezekhez? Síelés közben inkább hanyagolom az alkoholbevitelt (épp elég bátor vagyok pia nélkül is a pályán), úgyhogy általában a Schiwasserre szavazok. A legtöbb helyen nem több egy buborékmentes málnaszörpnél, de van, ahol egy kis csavarral még finomabbá teszik. A Planaion a Schafalmban például buborékos vízzel, némi citrommal felütött fajtát adnak – ez volt eddig a legjobb amit ittam.
És neked mik a kedvenceid? Kommentbe velük!
Kíváncsi vagy milyen hüttekaják vannak még? Vagy, hogy mostanában mennyibe kerülnek a fenti fogások egy osztrák hüttében? Ide kattints korábbi cikkemért a témában.
Ne maradj le további posztjainkról, szeress minket a Facebookon!