Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Merre induljak, hol tanuljak és egyáltalán honnan szerezzek lécet? Sítippek kezdőknek

hütte | 2015.12.07. 18:34 46 komment

Kezdők a pályán (Fotó: Inghams.co.uk)

Hütte Anyó levelet kapott: "A párommal régóta szerettük volna kipróbálni a síelést, korizni is szeretünk, túrázni is. Most először tudunk rá időt / pénzt szánni, hogy talán ebben a szezonban kipróbáljuk, ugyanakkor nagyon sok kérdésünk van. Utazási irodákat nem pártoljuk, nagyon sok kellemetlen élményünk van, és általában dupla áron dolgoznak" – írta László nevű olvasónk. Kérdéseire saját tapasztalatainkból igyekszünk válaszolni, de akinek van jobb ötlete, ne tartsa magában, kommentbe vele, segítsünk együtt a téli sportokkal most ismerkedőknek!

- Melyik vidékeken nézelődjünk? Nem kell nekünk nagy pálya, a megfizethetőség és a jó oktatás többet számítana. Ugyanakkor nem egy 100 méteres normafai pályát szeretnénk, hanem ahol van infrastruktúra, felvonó, hütte, szép kilátás. Persze ha van valami nagyobb pálya, az se baj, ki tudja milyen gyorsan tanulunk.

Bár korábban nem voltunk túl nagy barátai a hazai sípályáknak, idén februárban két napot töltöttünk el a hazai síelés népszerűsítéséért harcoló, szimpatikus szakértőkkel, és megértettük kinek, mire lehetnek jók ezek a helyek. Ahogyan az akkori élménybeszámolónkban is olvasható, az első csúszásokra, és a felvonók megismeréséhez tökéletesen jók a hazai pályák. Az első időszak úgyis arról szól, hogy az ember meglepődik, mennyire csúszósak is azok a lécek, és a felvonózásnak is el kell sajátítani a technikáját.

(Kisgyerekként életem első síelésén egyszerűen nem bírtam felfogni, miért nem lehet ráülni a tányéros felvonóra – egy teljes hét kellett, hogy megértsem, hogyan kell magam vonszoltatni. Ezért pont kár volt szegény apámmal Szlovákiáig utazni, aki egy hétig gyalogolhatott fel velem a Kis-Csertovica pályáján, mert minden alkalommal kiestem a felvonóból és nem voltam hajlandó visszaszállni. - mimi)

epleny.jpg

Meglepően alpesi, pedig itthon van! (Fotó: Síaréna, Eplény)

Ha meggyőző volt a fenti érvelés, és totál kezdőként az első órákat (megfelelő hóviszonyok esetén, persze) Magyarországon vennétek, nekünk a mátraszentistváni Síparkkal és az eplényi Síarénával vannak jó élményeink. Mindkét helyen lehet (tapasztalataink szerint jó minőségű) felszerelést bérelni, befizetni oktatásra, és bár tény, hogy egyik sem egy Ausztria, de kicsiben minden megvan, amire egy teljesen nulláról kezdőnek szüksége lehet – még hangulatos hegyi éttermek is.

Aki mégsem szeretné itthon megalapozni a tudását, vagy az alapok birtokában egyel komolyabb pályát keres, Ausztriában és Szlovéniában érdemes körülnézni. (Biztosan vannak szuper helyek Szlovákiában is, de ott a kilencvenes évek óta nem síeltünk, és az akkori emlékek inkább viccesek, mint jók az infrastruktúra állapotával kapcsolatban – de reméljük kommentben majd megcáfoltok!)

Rogla (Fotó: Siberlet.com)

Szép kis-közepes pályákért irány Szlovénia! A szlovén síterepek minőségben simán felveszik a versenyt az osztrákokkal, csak kisebb pályarendszerekre kell gondolni. Ezzel párhuzamosan az árak is sokkal barátságosabbak itt. Közelsége miatt Maribor Pohorje lenne a kézenfekvő (Budapesttől csupán 342 kilométerre van) de a hegytetőről induló, viszonylag szűkös erdei részek miatt teljesen kezdőknek mi nem annyira ajánlanánk (és a kilátás is inkább csak este, a város fényei miatt szép).

A kicsit távolabb, de még mindig nem vészes távolságban (Budapesttől 379 kilométerre) fekvő Rogla azért lehet jó választás, mert itt a hegy tetején több pályaszállás közül válogathatunk, a pályák pedig a tetőről körülbelül a hegy derekáig érnek, így kezdőként is folyamatosan a hegyen vagyunk. (Sok más pályarendszerrel ellentétben, ahol a kezdők pályái lenn vannak a libalegelőn, és a hegycsúcsokat max. a társaság gyakorlottabb tagjainak fotóin láthatják az itt gyakorlók.)

Kranjska Gora (Fotó: Penzion-livada.si)

Számunkra a legszebb, leghangulatosabb, leginkább alpesi életérzést nyújtó szlovén pálya egyértelműen Kranjska Gora – de ez már 540 kilométerre van a magyar fővárostól. Ami miatt mégis megéri eljönni ide, az az idilli alpesi városka fölé magasodó havas hegycsúcsok látványa, és az egész környék hangulata. Hosszú évekig volt a törzshelyünk, aztán már kevésnek éreztük azt a húsz kilométernyi sípályát, amit itt találtunk. A sípályák gyakorlatilag a kisvárosban érnek véget, az egészen kezdőtől a FIS minősítésű verenypályáig mindenfélét találni itt. A pályák aljában hangulatos éttermek és napozóágyak sorakoznak, ahol kipihenhetjük a síelés fáradalmait. A településen az elmúlt években rengeteget fejlesztettek, több új szálloda is épült.

Nagy pályarendszerek? Ausztria! Nyilván nem mondunk újat vele, hogy Ausztria tele van zseniális, és hatalmas síterepekkel. Tirolba konkrétan szerelmesek vagyunk, legyen szó az óriási SkiWelt Wilder Kaiser/Brixentalról, az Innsbruck környéki olimpiai sírégióról vagy éppen Zillertal elképesztő panorámájú és változatosságú pályáiról. De kezdőknek mégsem ajánlanánk, mert messze is van, az ekkora terepekre brutálisak a bérletárak, és az embernek csak a szíve fáj, hogy nem tudja kihasználni a rengeteg lehetőséget. 

Schladming-Dachstein régió (Fotó: Skiamade.com)

Ha kezdőként mindenképpen bazinagy pályarendszerben gondolkodik valaki, annak a Budapesttől 490 kilométerre fekvő Schladming-Dachstein sírégiót ajánlanánk. Egyrészt, mert a síelésen kívül tök jó egyéb programok vannak: Schladming kisvárosa hangulatos esti sétákra csábít, a Dachstein-gleccseren jégpalota, szédítő kilátó és egyéb érdekességek várják a kirándulókat, Hochwürzenen éjszakai szánkózás is van, Salzburgba pedig akár vonattal is el lehet menni várost nézni. Totál kezdők a Rohrmoos nevű részen asztallap simaságú pályákat és pályaszállásokat találnak, ha pedig jobban megy a síelés, a 123 kilométernyi sípályából biztosan lesz olyan, ami megtetszik.

- Milyen felszerelést nézzünk? Nem nagyon merek vásárolni, a bérlésnél meg nem tudom milyen állapotú felszerelések vannak (mondjuk a bérelt korik elég tragikusak tudnak lenni).

Körülbelül húsz éve síelünk, és ebből tízet bérelt cuccal nyomtuk végig. Eleinte brutálisan leharcolt, ezer éves iskolai sítáboros felszereléssel, később nagyobb budapesti síkölcsönzőkből vittünk magunkkal lécet, botot, cipőt. Ahonnan anno béreltünk, már bezárt, itt viszont vettünk már síeléshez kiegészítőket, nagyon kedvesek voltak velünk az üzletben, és bérlési lehetőség is van úgyhogy őket tudjuk ajánlani. Vásárláshoz az outlet termékek között érdemes körülnézni, de szerintünk elsőre jobb bérleni. Ha pedig valaki nem akar cipekedni, általában minden pályánál van kölcsönző – ahogyan már említettük, Mátraszentistvánon és Eplényben is jó tapasztalataink voltak a kapott eszközökkel – és Ausztriában sem a leharcolt léceket adják ki a bérlőknek. De az erősen valószínű, hogy odakint sokkal drágább lesz bérelni, mintha itthonról vinné az ember.

A felszerelés beszerzésekor a bukósisakról se feledkezzünk meg! (Fotó: Onthesnow.com)

- Később szeretnek sífutni is, de még azt sem tudom, hogy ezekhez külön léc kell-e.

A sífutásban sajnos nem vagyunk otthon, de az biztos, hogy teljesen más léc, kötés és cipő – és teljesen más technika  szükséges, mint az alpesi sízéshez. A Bozsik sífutóiskola megfelelő hóviszonyok esetén a Normafánál szokott edzéseket tartani, és vannak szlovén és osztrák táboraik is. Bár még nem próbáltuk, azt hallottuk, Bad Mittendorf a sífutók paradicsoma. A panorámás terepeiről híres Ausseerland-Salzkammergut régió több mint 200 kilométer hosszú sífutó pályahálózatába ezen a ponton kezdők is könnyedén bekapcsolódhatnak. 

- Mit próbáljunk ki, a síelést vagy a snowboardozást?

Mivel hosszú évek óta a síelők táborát erősítjük, a snowboardozás nekünk is csak egy távoli, csábító alternatívát jelent, amivel mindig is szemeztünk, de sosem próbáltuk.

Pihenő pozíció (Fotó: Yellowsnowcone.net)

Amiben előnyt érzünk síelőként a snowboardosokkal szemben, azok a következők:

  1. Síléccel könnyebb megállni, ha kifújnánk magunkat – a snowboardosok, ha pihenni akarnak, vagy megbeszélni valamit a többiekkel, általában vagy ülnek, vagy térdelnek a pályán.
  2. Síléccel könnyebb felvonózni  a snowboard kötéséből általában fél lábbal ki kell lépni minden hegyre feljutáskor.
  3. Síléccel olyan enyhe lejtésű helyen is át lehet csúszni, ahol a snowboardosok megállnak és vagy lecsatolnak és átsétálnak, vagy belekapaszkodnak síelő barátaikba, akik átvonszolják őket a problémás szakaszokon.

De a fentiektől függetlenül nagyon menőnek tartjuk a snowboardot, így reménykedünk, hogy kezdőként mi is kapunk pár tippet az olvasóktól.

Most rajtatok a sor! Tudtok jobb síterepet kezdőknek? Profi snowboardosok vagytok? Tudtok tuti kölcsönzőt? Írjátok meg!

tipp ausztria olvir szlovénia síelés kezdő

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr708146228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megvagyhadnagy 2015.12.08. 08:35:21

Zillertal-Tux-Gerlos. Nagy kedvenc.
Sajna a határmenti kisebb terepek sorra mennek tönkre, vagy nagyon nehéz helyzetben vannak. Kevés hó, egynapos turisták, magas üzemeltetési költségek. Mi innen Győrből inkább ide ruccantunk ki, mint Eplénybe.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.08. 08:49:35

Ski Amade...azon belül Zauchensee, Flachauwinkl és egy kisebb Radstadt-Altenmarkt. Mindhárom ideális kezdőknek.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2015.12.08. 08:51:51

Kiegészítés: Zauchensee-ben többször futottam össze magyar síiskolával....és a helyi síiskoláknak is akad-akad magyar síoktatójuk.

B. Capelluti · http://rallyedream.blog.hu 2015.12.08. 09:03:20

A helyszínen bérlés mellett is szólnak érvek:
- nem kell cipelni (akkor sem kell síboxot bérelni, ha kisebb autónk van, így pedig már nem feltétlenül drágább),
- ha nyom-tör, vagy csak kényelmetlen, lehet cserélni
- ha esetleg valami gondunk lenne, el tudjuk intézni helyben.

Nekem nagyon jó tapasztalataim vannak az osztrák oktatókkal.

Thera 2015.12.08. 09:08:05

Gerlitzen-t mindenképp javasolnám. Második szezonomban ott voltam.

Bár új térképeken túl soknak tűnik a piros, de a helysziní régebbiken látszik hogy a Hegytetőről a pályarendszer lábához (délre) vezető piros mindig is kék volt és cask marketing okokból festették át.

És fent van egy kellően széles, hosszú kék is ülő felvonóval.

Szóval ha 5-6 napra megy az ember akkor én ide mennék.

prunoki 2015.12.08. 09:13:02

Miért nem ajánlotok egy síiskolát (Körte, Zugló, stb...), itthon műpályán pár alkalom alatt megtanul kicsit hóekézni, nem fogja már zavarni annyira a léc se, majd fognak neki javasolni tábort is.

plümpike 2015.12.08. 09:24:37

Teljesen kezdőként felesleges külföldre menni, és 30-40 eurós napijegyért, plusz a szállás díjáért hóekét gyakorolni.

Szerintem a síelés megtanulásának legköltséghatékonyabb, és gyorsabb módja a következő:

4-6 óra budapesten, műanyagpályán, EGYÉNI oktatással. Az alapokat elsajátítani tökéletes. (Ezzel párhuzamosan nem árt kicsit futni, gugolásokat végezni, ha az általános erőnléti állapot megköveteli)
1-2 nap hazai (vagy kisebb osztrák, szlovék) síterepen, oktatóval vagy legalább síelni jól tudó ismerősökkel.
és 1 hét külföld, itt már nem kell oktató, de nem árt, ha van a csapatban valaki, aki kifejezetten jól, és technikásan síel. És ezen az egy héten sokat kell síelni, nem hüttézni, vagy a szaunában lazulni, hanem tényleg 9-17h között kint kell lenni a pályán.

Ezt követően, kis pihenő után érdemes kimenni mondjuk ausztriába 2 napra megint, az első nap oktatóval technikát, rögzült hibákat kigyomlálni, a második napon pedig a tanultakat gyakorolni.

Thera 2015.12.08. 09:33:20

Amugy Bérlés vs Vásárlás: Legnagyobb hibám volt hogy vettem saját bakancsot: Túl puha let, és fázik is benne a lábam. Így hiába van inkább béreltem (léc mellé nem is drága) és a bérelt sokkal job volt.

Amúgy sztem lécet meg senki ne vegyen az első 4-5 évben.
Amig egy puha léc kezdőként jónak tunic, 1-2 szezon után kibirhatatlan kompromisszum. És évi 1-2 hét síelés mellett még olcsóbb is bérelni mint venni.

És plusz előny hogy lehet játszadozni görbültséggel, hosszal. Szerintem sose veszek saját lécet. Tetszőleges minőségi kategóriában lehet bérelni. És a folyton változó képességekhez és hangulathoz megfelelően.

komolytalan samu 2015.12.08. 09:38:04

Chopok-Jasna!!

Ha Budapestről, vagy észak Magyarországról indulsz, 3 és fél óra alatt ott vagy.

Hóbiztos, most már tisztesen karbantartott pályák, új felvonók (kabinosak is). A 13-asnál jobb kezdőpályát sehol nem láttam még. Kb egy kilométer hosszú 100m széles végig teljesen egyforma, nagyon enyhe, lejtésű belátható kezdőpálya egy négyes ülőlifttel.

Két barátomat tanítottam ott, a második napra már mindketten egyedül mentek, a lift tetejétől több lifttel tudsz más pályákra átmenni (a tanításon kívül, neked is jut szórakozás).

Szállás: 4-5 ezer ft/nap-tól elérhető a hegyen, sok helyen már magyarul is megszólalnak. A tavaszi utószezonban mindig van egy-két hétvége, amikor még jó a pályarendszer: egy 3 napos bérlet 20 ezer körül jön ki ilyenkor és általában süt a nap. Inkább 40 mint 50 ezerből kijön hüttézésel, esti éttermezéssel, benzinnel együtt. A 3 és fél óra távolság miatt az utolsó napon is tudsz rendesen síelni. Ha van haladó síző a csapatban, jó időben besíelheti a csúcsot is, átnézhet a déli oldalra.

Egy hosszú hétvégére, baráti társasággal, ennél kézenfekvőbb helyet nem tudok kezdőknek.

Fishtax 2015.12.08. 09:42:16

Gyakorlati tapasztalatom, hogy felnőttként jóval könnyebb megtanulni boardozni, mint síelni. Az elején ugyan több lesz az esés-kelés, de ha vkinek van némi sportos előképzettsége, meg nem teljesen tragikus az egyensúlyérzéke, akkor ugyanarra a szintre eljutni (piros pályán összefűzött kanyarokkal élvezettel, biztonsággal lejönni, és amikor kell, akkor biztonságosan, gyorsan megállni) sível 2-3 szezon, snowboarddal 2-3 nap!
Én is tartom, hogy az itthoni pályák tökéletesen alkalmasak arra, hogy az ember megtanuljon síelni/snowboardozni, az oktatás árai is sokkal barátságosabbak. Ha megvannak az alapok, akkor érdemes külföldre menni, hogy a jó sok pénzért cserébe élvezhessük is a csúszást, a látványt, a kiszolgálást.
Még vmi az itthoni pályákról: a legfelkapottabbak hétvégén zsúfoltak lehetnek, érdemes ezeket hét közben felkeresni, olyankor sok helyen még kedvezőbbek az árak.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.12.08. 09:43:20

Síelés-snowboard: eddig csak azt hallottam, hogy addig senki ne merjen snowboardra állni, amíg nem tud megfelelően síelni. Nem tudom, ennek mennyi az igazságtartalma, de pl. láttam már kezet törni olyat, aki viszonylag gyenge sítudással állt neki boardozni.

deckard_r 2015.12.08. 09:48:10

A Suli Sí síkölcsönzőt érdemes kipróbálni. Régóta csinálják és ésszerűek az árak. Tartanak sífutó felszerelést is elég nagy választékban, n is széles a választék, árulnak használtat is.
sulisi.hu/

komolytalan samu 2015.12.08. 09:49:25

Egynapos síelésre Mátraszentistván, vagy Eplény. Sopron, Kőszeg, Szombathelyről Mönichkirchent ajánlom, az egyetlen pálya, amit a Bécsiek nem tesznek nyomorrá hétvégénként, és egész jó a tanulópálya, bár a korongos felvonót a kezdők nem fogják szeretni. Dél, délnyugat Magyarországról egynaposra Maribor, hosszú hétvégére lehet több opció is Szlovéniában.

komolytalan samu 2015.12.08. 09:53:52

@danialves: kéztörésnek boardon semmi köze a sítudáshoz, alma-körte. Teljesen más technika, esni is másként esel. Ha eddig csak a seggeden csúsztál és boardozni akarsz, nyugodtan vágj bele.

Fishtax 2015.12.08. 09:56:31

@danialves: igazságtartalma kb. 0, semmi köze nincs a kettőnek egymáshoz. Síelni nagyjából nem tudok, mégis van arról hivatalos osztrák papírom, hogy foglalkozhatok kezdő snowboard-oktatásával.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.12.08. 10:06:31

Szlovákia már rég nem a reménytelen sorban állásokról szól. Igaz, az árak sem. Hóágyúzott, ratrakolt pályák, magyar nyelvű oktatás, de Donovalyban például szinte minden van magyarul, mert a gyerek/tanuló pálya és a szállások egy része Vajda Botond kezében van, aki évről-évre súlyos pénzeket öl bele. Nos, olyan is, érdemes megnézni a ho.hu-t. Képeket is, árakat is. Nem véletlen, hogy angolok járnak hozzájuk síelni, és évek óta ott van a Honda Kupa, amatőr magyar gyermek síbajnokság, mert ár-érték arányabn elég jók.
Ezzel együtt a műanyag pályás tanulás (Zugló, Óbuda, Pasarét) erősen ajánlott, hogy ne az esés-kelésről szóljon a szabadságod. (És még olcsóbb is.)

komolytalan samu 2015.12.08. 10:19:49

@Csokis: Az a gondom Donovalyval, hogy: tömeg van, a húzófelvonókat pedig a kezdők utálni fogják, amíg világ a világ. Ha vegyes tudású társaság megy, akkor a nagypálya botrányos. Idén voltam: a karbantartás minimális, tehát csak akkor szórakoztató, ha a jeges-buckát is jól besíeled. De az igazság az, hogy akkor meg unalmas.

Eleonora Molcsan 2015.12.08. 11:13:11

Szlovenia eseten nem emlitettetek Krvavec simezojet. Szerintem az egyik legnagyobb kiterjedesu Szloveniaban, es jo kis palya ez. Szlovakia eseteben siman szoba johet Tatralomnic, Strbske Pleso, alias Csorba-to is. Ezek is egesz jo palyak, es nem mult szazadi a technika sem.

Lazy · http://www.peterlazar.com 2015.12.08. 11:20:47

Ajánlom a www.viadalse.hu -t Budakeszin. Műanyag pálya, elég hosszú... az alapokat jól el lehet sajátítani.

Szerintem kezdőknek nagyon ideális a kreischbergi pálya... viszonylag közel van, széles jól karbantartott pályákkal és minden tudásnak megfelelő.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2015.12.08. 11:43:46

@komolytalan samu: Amit a nem kezdők unalmáról mondasz, az így van. De tartom, hogy tanulni jó. És ha valaki túllép a legkisebb pályákon, annak ott a négy üléses. És amíg tényleg kezdő a delikvens, addig a kis pálya valami 7 euró, ami kb. vicc.

RedRum 2015.12.08. 11:46:22

Szlovak kollegak eegyertelmuen (ertsd: tobbeket egymastol fuggetleneul megkerdezeve) lebeszeltek Csorba-to-rol, mondvan meg veluk szlovakkent is minosithetetlenul tudnak beszelni/viselkedni. (U.ezek a kollegek ajanlottak mast mas temaban, reprodukalhatoan, ezert merek rajuk hivatkozni) Ugyanazert az osszegert sokkal jobb minosegben toltheti az ember pl. Ausztriaban, Szloveniaban az idot.

petimegmondja 2015.12.08. 12:13:35

Ezt a cikket sokkal informatívabbra is meg lehetett volna írni!

Az első kérdés: sí vagy deszka? Akár mindkettő! Teljesen más élmény, teljesen más technika. A sí a sebességről szól, de persze van freestyle sí is. Sebességben verhetetlen. Ha szeretsz száguldani, ezt fogod jobban élvezni. A deszka sokrétűbb eszköz. Lehet vele csúszkálni a pályán, ugrálni a parkban és csapatni a mélyhóban, de gyorsan csúszni nyílegyenesen lefelé nem alkalmas. Viszont az első hármat ugyan azzal a deszkával teheted. Síben ehhez három pár teljesen különböző léc kell. Kezdők szempontjából a deszka nagy előnye, hogy az elmúlt tíz év statisztikái szerint a pályán és a mélyhóban sokkal kevésbé balesetveszélyes. Nem tud kitekeredni a lábad, nem szenvedsz ínszalagszakadást. A kézsérülés kivédhető csuklóvédővel, a térdsérülés térdvédővel. A deszkával jóval könnyebb az elején lassabban menni, míg a sível igazán a hóeke elhagyása után válik élvezetessé a csúszás. (A parkban persze sokkal több deszkás sérül, de az nem kezdő műfaj és más közönség.)
Esésnél a léc vagy leold, vagy nem. Ha leold, a nehéz, kemény cipő mérhet komoly csapást bokára, térdre. Fontos, hogy a kötés pontosan a használó súlyára legyen beállítva!
A deszka nem old le. Esésnél úgy viselkedik, mint egy horgony. Pillanatok alatt megállít. A cipő is puhább, könnyebb.

A védőfelszerelés esszenciális mindkét eszköznél. Puha, röplabdás térdvédőt, protektorsortot, hátprotektort, sisakot és gyerekeknek feltétlenül csuklóvédőt már az első lecke előtt venni kell. A felszereléssel ellentétben ezeket nem lehet ill. nem érdemes bérelni. Főleg a gyerekeknek érdemes használtat venni, mert ők nem használnak ezekből semmit egy szezonnál tovább, tehát a használt is szinte új, de sokkal olcsóbb.

A hazai boltokban és kölcsönzőkben nagyságrendekkel olcsóbban lehet felszerelést bérelni, de gyakran sok éves, leharcolt léceket és deszkákat kínálnak. Az Alpok síterepein helyben bérelni biztosan drágább, de szinte kivétel nélkül az adott szezon modelljeit kínálják, naponta megélezve és felvaxolva, ami a hazai bérleményekről természetesen nem mondható el. a vax a közhiedelemmel ellentétben nem csak a versenyzők deszkájára kell. A talp anyaga (P-Tex) egy speciális szivacs, ami melegítéskor nagy mennyiségű vaxot képes felszívni és a hideg havon fokozatosan kipréselni magából. Ez a kenőanyag nélkülözhetetlen. Enélkül a talp puha anyaga elkopik.
Ha itthon béreljük a lécet vagy deszkát, győződjünk meg róla, hogy a kantnik meg vannak élezve és a deszka fel van vaxolva. Az élezés 2-3, a vaxolás 4-7 napig tart ki. Legalább egy kis kézi élező legyen nálunk és néha húzzuk utána a kantnikat.

Kezdő családoknak érdemes közepes családi pályarendszereket keresni. Ezeken kedvezményes családi bérleteket is lehet kapni. Mindenhol el kell kerülni a holland és a bajor, valamint a helyi iskolaszüneteket, mert ilyenkor a nap nagy része a liftnél sorbanállásról fog szólni.
Ausztriában rengeteg ilyen van. Simmering, Annaberg, Hochkar, Hochwurzeln, Kasberg csak néhány ezek közül nem túl távol a magyar határtól. A bergfex.at -n az összes megtalálható.
A hazai pályák legnagyobb hátránya a hóbizonytalanság. Nem lehet velük előre tervezni.
Szlovákiában és Erdélyben is egyre több a modern sílift és a karbantartott pálya. A szállás- és étkezésárak is megfizethetőbbek, de nem autópályák vezetnek oda és gyakran kígyóznak hosszú sorok a lifteknél.

Alaptétel, hogy egy oktatóval nagyságrendekkel gyorsabb és élvezetesebb megtanulni snowboardozni vagy síelni, mint barátoktól, vagy autodidakta módon. Az egyhetes tanfolyamok végén a gyerekek már versenyeznek. A második héten már a parkban ugrálnak.
A legtöbb osztrák pályán van magyar oktató. Azokon, ahová sok magyar jár - több is.

A régi téveszmét (amit a francia síoktatók terjesztettek el), hogy a gyerek csak akkor álljon deszkára, ha stabilan síel tökéletesen megdönti a Rigletparkok sora. ( eur.burton.com/on/demandware.store/Sites-Burton_EU-Site/default/LearnToRide-Riglet )

petimegmondja 2015.12.08. 12:17:21

Olaszországot, Franciaországot nem említettem, mert ide abszolút kezdőként csak akkor menjünk, ha a családban mindenki folyékonyan beszél olaszul ill. franciául vagy valamelyik magyar sí/snowboardiskola szervezésében utaztok.

deckard_r 2015.12.08. 12:25:02

petimegmondja@: "Síben ehhez három pár teljesen különböző léc kell."
Ez egyszerűen nem igaz. Illetve csak annyiban, amennyiben snowboard esetében. Amivel szép íveket húzol a kemény pályán azzal se a parkban se a mélyhóban nem érzed igazán jól magad. Ugyanakkor egy puhább csőrű szlalomléccel (Atomic D2 SL pl.) egész jól el lehet boldogulni pályán kívül is. Persze kell hozzá tudni sízni...

project640 2015.12.08. 13:47:24

tapasztalat: board-ozni gyorsabban meg lehet tanulni, mint síelni. A boardozást sokan 'menőbbnek' tartják :-), de ez csak azért lehet, mert azt inkább csak fiatalok művelik. Mindkettővel lehet bőven figurázni, de amitől mégis más a síelés, az a sebesség!!! :-)
Tapasztalatom az, hogy sílécen állva jobban érzem, jobban át tudom magamat adni a siklásnak ... ez már egy kicsi életérzésszerű :-)

petimegmondja 2015.12.08. 14:44:11

@deckard_r: Egy "all mountain" deszkával mindenhol jól tudod érezni magad. Mire meg már akkora kajak vagy, hogy kell külön deszka jibbelni, félcsövezni, a parkba, meg a púderbe, addigra lesznek is ilyen deszkáid a szponzoroktól.

A szlalom léced kötése kiold az első sharky utáni leérkezéskor. Már ha nem fúródott az orra a porhóba az első öt méteren. Egy freeride léc teljesen más, mint amit a jeges pályán használsz. Nem beszélve a twintiptől, ami nélkül nem tudsz switchben csúszni a parkban.

deckard_r 2015.12.08. 15:41:34

@petimegmondja:
"Egy "all mountain" deszkával mindenhol jól tudod érezni magad"
Ja, falevélbe' a pályán... karcolt kanyart ugyanis ritkán látni. Amivel meg szépeket lehet karcolni, azzal meg nem vagy nagy király a másik két helyen...
Egyébként a park síkkel egész jól lehet boldogulni a porhóban. Ahogy szlalom léccel is, bár tudni kell hozzá sízni. A szűzhavat sízték a széles lécek korszaka előtt is... Szlalom léccel viszont a parkban tényleg nem érdemes próbálkozni de ez nem nagy tragédia, tekintve hogy nincs nagy közös halmaza a karcolt ívek és az ugrálás rajongóinak.

deckard_r 2015.12.08. 15:43:46

@petimegmondja:
"Egy freeride léc teljesen más, mint amit a jeges pályán használsz."
Tényleg? na akkor lemegyek a pincében és még egyszer megnézem, biztos nem hasonlítanak-e véletlenül...:)

comblog 2015.12.08. 15:49:08

Ez nem volt egy túl informatív cikk, de a kommentek egy része se semmi, ahhoz képest, hogy kezdőknek szóló tippekről van szó, van aki szerint három léc alatt nincs is élet...
Mint mindenütt itt is kicsit túl van értékelve a felszerelés.

Ha valaki bizonytalan simán lehet jó egy síbörzés léc is (ezt senki sem említette). A cipő már kicsit nehezebb ügy, viszont a bérlésnél mindig ott az el kell hozni, vissza kell vinni macera.
Komolyabb kesztyű jobb nadrág is kötelező. Ezeket nem lehet bérelni. Szintén ajánlott a szemüveg, mert ugye nemcsak szikrázó napsütés lehet (mint az itteni marketinges képeken), hanem lehet akkora hóviharban kell lejönni a hegyről, hogy fáj ahogy a vizes hó a szemednek csapódik.

A közeli (itthoni pályák különösen) akkor jók, ha iskolaszüneten (hétvégén) kívül megyünk síelni. Pl. Eplényben láttam már olyat, hogy a távoli (távvezeték alatti) parkoló is tele lett. Innentől képzelhető mekkora élmény egy kezdőnek a mindenütt ott lévő tömeg és töméntelen várakozás.

Szóval ha biztosra akarunk menni akkor min 3-4 óra utazásra lévő pálya kell a legtöbb esetben vagy hétvége után, iskolaszüneten kívül kell menni (pl. kisebb Szlovák síterepekre). Persze lehet kellemetlen, hogy 30-40 eurós napijegyért, plusz a szállás díjáért lehet hóekézni, viszont ez nem kellene 1 napnál tovább tartson ugyebár...

Bár kezdőknek azt sem ártana megemlíteni, hogy érdemes kicsit rákészülni, mert még a jobb állóképességűek is simán kidőlhetnek 2-3 nap után, ha tényleg gyakorolnak és nem egy fél nap után irány a hütte.

Személy szerint bár részt vettem néhány oktatáson, a legtöbbet mégis ismerősöktől tanultam. Az oktató ugye max. 1-2 alkalom/nap lesz veled (a csoportoddal), egy jó ismerős meg bármikor rád tud szólni, személyre szólóan elmagyarázza, amit esetleg meg sem értettél, hiába magyarázta az oktató.

Aztán a pályát sem árt megnézni, mert sok esetben a kék pálya kis hegyi utat jelent ami messze nem ideális a tanulásra, meg vannak olyan piros pályák ahol valójában a pálya nagyon kis része piros, a maradék tisztán kék.

Kezdőnek szintén nem hátrány, ha ismerősökkel együtt tud menni a lifttel, és pl. üllőliften ki tudja fújni magát a nélkül, hogy negyedórákat állna sorba.

deckard_r 2015.12.08. 17:25:54

@comblog:
Egy jó, hangsúlyozom jó oktatótól nagyságrendekkel többet lehet tanulni, mint a "jól síelő" ismerősöktől. Oktatóként érted és látod a mozgásszerkezetet, ismered azokat a gyakorlatokat, amelyekkel a kívánt irányba befolyásolhatod a tanítvány mozgását. Ez a saját sítudásodból egyáltalán nem feltétlenül következik, sok jó síelő, nem érti a saját mozgását...
Ha tényleg meg akar valaki tanulni síelni és nem csak csúszkálni és közlekedni a pályán, akkor a minőségi oktatás ugyanannyira megkerülhetetlen mint a sok sín töltött óra.

Fishtax 2015.12.08. 17:48:00

@deckard_r: ...és ez az, amit a kezdők nagyon nehezen értenek meg/fogadnak el. "-A heverom jól síel/boardozik, majd ő megtanít!" Aki csak egy kicsit is beleszagol az oktatásba, az látja, mennyire nem így van ez.

@comblog: "lehet hóekézni, viszont ez nem kellene 1 napnál tovább tartson ugyebár..."
A síoktatók dolgába nem beleugatva, de némi megfigyeléssel, rálátással a dologra és saját tapasztalattal azt mondom, hogy aki azt mondja, egy nap hóekézés/tanulás után olyan jól tud síelni, hogy neki már az alpesi pályák kellenek, az hazudik. Leginkább saját magának.

comblog 2015.12.08. 19:14:13

@deckard_r:

Kérdés mi a cél, kinek milyen ambíciói vannak. Többség (ideértve jómagam) szimplán csak jól szeretné magát érezni.
Ehhez nekem, meg akiket ismertem eddig kb. ezekre volt szükség:
- Jó társaság
- Jó idő
- Jó pálya (megfelelően széles, megfelelően kezelt, megfelelő meredekségű)
Az meg, hogy valaki nem olyan szépen síel, pl. farolgatós stílusban vagy túl nagy hokéval ilyen szempontból tökéletesen lényegtelen ha bizonságosan tud menni és megállni.
Persze el tudom fogadni, ha valakinek hatalmas ambicói vannak, csak ezen már rég túl vagyok és ez sem a kezdő szint.

Kerti Öröm 2015.12.08. 19:17:07

Kezdőknek hagyományos síléc helyett rövid snowblade sokkal jobb választás. Ezzel már 2-3 nap tanulás után élvezni lehet a lesiklást (akár oktató nélkül is), ráadásul a helyes carving technikára nevel. Érthetetlen, hogy a XXI. században miért kínozzák hetekig a kezdőket hosszú léceken hóekézéssel.

comblog 2015.12.08. 19:36:33

@Fishtax: "hogy aki azt mondja, egy nap hóekézés/tanulás után olyan jól tud síelni, hogy neki már az alpesi pályák kellenek, az hazudik"

Nem kell végletekben gondolkodni. Van viszont akit zavar (és ez 2-3 nap után már simán összejöhet), hogy 5 perc (nem kifejezetten jó pályán/tömegben) "csúszkálás" után 15-20 netalántán (erre is volt példa) fél órát kell sorban állni és inkább többet hajlandó fizetni inkább. Nem mellékesen lehet, hogy a drágább távolabbi hely és környéke hangulat szempontjából is más.
Az egész attól függ, kinek mik a preferenciái vagy mi kell, hogy jól érezze magát.

comblog 2015.12.08. 19:49:51

@Kerti Öröm: "Érthetetlen, hogy a XXI. században miért kínozzák hetekig a kezdőket hosszú léceken hóekézéssel."

Ilyet hol láttál? Az utóbbi kb. 10 évben szinte mindenki már csak rövid (testmagasság - 15-20cm) carving lécet használ. Modern carving léc esetén meg a napokig tartó hóekézést max. az ellenségemnek ajánlanám amikor egy kicsit oldalra terhelve (testsúlyt áthelyezve) lényegében magától kanyarodik a léc (persze nem árt, ha széles és a meredeksége is jó a pályának).

Kerti Öröm 2015.12.08. 20:45:33

@comblog: Pár éve a céges sítáborban az összes kezdő kollégát végig térdre tartott kézzel hóekéztették az oktatók. Ezen kívül Eplényben volt rálátásom az oktató pályára, ahol szintén ez módszertan dívik a mai napig. Sajnos még ma is ezt az elavult módszertant használja az oktatók többsége.

deckard_r 2015.12.08. 21:14:23

Azért az aszimmetrikus hóeke elavultnak éppen nem tekinthető...

petimegmondja 2015.12.09. 11:23:25

@deckard_r:
"karcolt kanyart ugyanis ritkán látni"
Gondolom akkor álltál utoljára deszkán, amikor még a többség kemény cipővel tolta alpin deszkákon. Puha cipővel, twintip-, bidirectional deszkákon carvingolni csak igen komoly tudással lehet. Ezért látsz ilyet ritkán.
A deszkát élére állítva kanyarodni viszont egy-két nap alatt meglehet tanítani a kezdőket.

"lemegyek a pincében és még egyszer megnézem, biztos nem hasonlítanak-e véletlenül"
Ha van freeride léced, akkor minek akarsz szlalom versenyléccel porhóba menni?

Hasonlít-e a freeride léc a szlalomra? Hogy egy közérthető kulináris hasonlattal éljek: a saláta és pürékrumpli ránézésre egyforma, de teljesen másra jó. Lehet salátakrumpliból pürét csinálni, de szappanos, nyúlós lesz. Ha meg pürékrumpliból csinálsz salátát, akkor szép karikák helyett gusztustalan töretet kapsz. - Mehetsz a szlalom léccel a porhóba, de erőlködés lesz a vége. A széles freeride léc meg instabil a kemény pályán nagy sebességnél.

Mindez a kezdők szempontjából indifferens.

petimegmondja 2015.12.09. 11:29:02

@comblog:

"Komolyabb kesztyű jobb nadrág is kötelező. Ezeket nem lehet bérelni. Szintén ajánlott a szemüveg"

Tényleg? Azt nem írnád bele, hogy bugyit és zoknit is fel kell venni? Azért ha valaki el akar kezdeni síelni vagy snowboardozni, akkor többnyire van már képe a legalapvetőbb dolgokról.

deckard_r 2015.12.09. 17:21:53

@petimegmondja:
Akkor pont annyira univerzálisak a sík mint a boardok... ti. általában 2 dologra jók a háromból. Ugyanis jócskán lehet találni olyan lécet, amivel a freeride is élvezhető és a pályán se rossz. Hogy ezeket nem ismered az nem meglepő, keveset értesz a sízéshez. Ráadásul eltekintve az igazán széles freeride lécektől (mondjuk 130mm felett), a boardos fordulgatásnak megfelelő sodródós kanyartechnika a freeride lécek többségével magvalósítható a pályán. És bőven találni olyat amivel szórakoztatóan lehet karcolni. Aki viszont karcolni szeret az ritkán ugrál.
Hogy tanulj:
www.youtube.com/watch?v=YHbsks9jcqU
ez egy Armada TST (103mm) freeride léc pályán
mondjuk akin van az tud síelni

plümpike 2015.12.09. 20:20:21

@ comblog 2015.12.08. 15:49:08
"Persze lehet kellemetlen, hogy 30-40 eurós napijegyért, plusz a szállás díjáért lehet hóekézni, viszont ez nem kellene 1 napnál tovább tartson ugyebár..."

Aki kezdőként, az első nap gyakorlás után másnap tud síelni, és gyakorolni, az valószínüleg egy IRON MAN. Még a kifejezetten sportos embereket is kikészíti az első teljes egészében hegyen töltött nap, főleg, ha azzal szenved, hogy úgy hajlítsa a térdét, úgy tartsa a derekát, ami egyébként -kezdőkén- baromira nem természetes.
Tehát, a kezdőknél 1 nap síelésre 3 nap izomláz jut, ha meg erőlteti, akkor még meg is utálja. Szóval szerintem hosszabb, külföldi síelésre akkor érdemes menni, ha már az alapok megvannak.

@deckard_r 2015.12.08. 17:25:54
@Fishtax 2015.12.08. 17:48:00

Egyetértek veletek, szerintem is oktatóval kell síelni tanulni, nem barátokkal. Az oktató tud technikákat, és felismeri a tipikus kezdő hibákat, és olyan dolgokat gyakoroltat, amelyek kiküszöbölik ezeket, és segítségével ráérez a tanuló arra, hogy hogyan kell jól csinálni.

Thera 2015.12.10. 09:42:52

Az oktató cask felveszi a zs-t. Kivéve az utolsó oktatóm aki inkább visszaadta cask hogy ne menjek órájára.

Alapkonfliktus az volt hogy szerinte el kell menni határaimig, esetleg esni, és pl egy gyakorlatnál azt mondta akkor most egy lábon én meg nem voltam hajlandó mert akkor elesek. 195 cm esen 110 kg -al nem olyan vices esni mind fele ekkora tömeg és 30 centivel kisebb magasság esetén.

És kicsit felhúzta magát.

petimegmondja 2015.12.10. 11:38:38

@deckard_r:
Előbb leírod, hogy egy szlalom versenyléc milyen király a porhóban, majd arról győzködsz, hogy egy széles és puha freeride léccel milyen faszán lehet karcolni a jeges pályán.

Mindezt csak azért, mert le mertem írni, hogy egy átlag all mountain deszka sokoldalúbb, mint egy átlag síléc. Igen, lehet 200ezerért elfogadhatóan sokoldalú sílécet is kapni (Armada TST), de elfogadható all mountain deszkát kapsz ennek negyedéért is. Mindazonáltal már csak a technika miatt is, egy átlagos, évente 20-25 napot havon töltő delikvens számára nem biztos, hogy rendelkezésére áll az a tudás, amivel az egy pár átlagos carving-lécével bemerészkedne a parkba ugrálni, vagy megkockáztatna egy túrát a vadonban. Mármint azok az átlagos sízők, akiket én ismerek, biztosan nem. Nekik a változatosságot főleg a kék-piros pályák váltogatása adja. A deszkások viszont - már a gyerektáborosok is - mindenhova mennek.

Amúgy 36 éve van rálátásom a havas sportokra testközelből.

petimegmondja 2015.12.10. 11:53:48

@plümpike:
Ha egyébként a napi testmozgásod az íróasztalodról a lekvárosbukta morzsáinak összesöprése, akkor már attól ki fogsz készülni, hogy sícipőben, válladon a síléccel elgyalogolsz a parkolóból a liftig.
Egy átlagos kondícióban lévő ember, aki szokott mozogni, legkésőbb a második nap már szépen mellé tudja zárni a lécét.

Senki sem állítja, hogy ha oktatóval tanulsz akkor a hét végén már lenyomod Lindsey Vonn-t szlalomban, csak annyit, hogy meg fogod tanulni, hogy a kanyarodáshoz melyik lécet told előre és melyikre terhelj, hogy állj meg és hogyan húzasd fel magad a lifttel. Az ezek elsajátításához szükséges didaktikát az elmúlt 40 évben egész tökéletesre csiszolták, így a többség igenis megtanul élvezni a síelést pár nap alatt. Annyira nem nagy ördöngösség.

deckard_r 2015.12.10. 13:39:34

@petimegmondja:
Aki évente 20-25 napot havon tölt, az nem átlagos síelő... legalábbis pár év után már biztos nem lesz az, ennyi sízéssel nagyon lehet fejlődni, ha jó kezekbe kerül valaki.
Az átlagos síelő 6-10 napot tölt lécen max. és eszébe nem jut a pályáról kimerészkedni, mert nem elég stabil a tudása hozzá. Egyébként használható all-mountain sí olcsóbban is megoldható, (pl. most láttam egy Völkl Mantrát kb 100e-ért) de a többségnek a tudás hiányzik jobban. Ez a boardosokra is igaz, csak ott nem olyan látványos a botorkálás a pályán kívül, csak ha láttál már valakit aki tényleg tud menni.
Amúgy én is kb. 35 éve síelek....
"aki szokott mozogni, legkésőbb a második nap már szépen mellé tudja zárni a lécét."
Ahogy azt Móricka elképzeli...

deckard_r 2015.12.10. 13:58:59

Egyébként pont a kezdő sík univerzálisabbak, mert általában puhábbak, és sokszor szélesebbek is mint a szlalomlécek, tehát éppenséggel alkalmasabbak a pályán kívüli létre, csak éppen egy kezdőnél nincs meg az ehhez szükséges technikai tudás, ezt a pályán szokták kialakítani. A snowboardnál alighanem ez a szint alacsonyabban van, és ezért mennek a deszkások mindenhova és nem azért mert felszerelés sokkal univerzálisabb. És a széles léc se síel magától, szerintem aki egy szlalomléccel nem boldogul a térdig érő porhóban, annak a pályán kívül semmi keresnivalója nincsen, csak összetúrja a havat...

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása