Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

A világ legbrutálisabb sípályái II. - Amerika és Kanada

[mimi] | 2016.03.18. 15:35 6 komment

Ahogy korábban ígértem, Európa embert próbáló sípályái után most az amerikai és kanadai terepek következnek. Ahogyan az előző poszt, úgy ez is a Condé Nast Traveler gyűjteménye alapján készült. Függőlegeshez közelítő jégfalak, sziklák és szabadesés sílécekkel – borzongjunk vagy éppen vágyakozzunk együtt ezekre az extrém helyszínekre!

Great Scott (Snowbird, Utah, USA)

A Great Scott háromszáz méteres szintkülönbségével és negyven százalékos lejtésével olykor a gyakorlott síelőket is meghátrálásra készteti. Egészen szerencsés dolog egyébként itt meggondolni magunkat, mert sok más extrém pályával ellentétben itt legalább vissza lehet jutni a közeli felvonóhoz. Aki mégis nekiindul a pályán, azt a porhó alatt sunyin megbújó kövek és sziklák, illetve nagy szintkülönbségek várják szeretettel. Az alábbi videón azt lehet látni, hogy egy 11 éves hogyan birkózik meg a feladattal:

Corbet's Couloir (Jackson Hole, Wyoming, USA)

Az ilyen extrém terepeken elindulni a legnehezebb, utána már úgy van vele az ember, hogy innentől muszáj végigcsinálni. Ezen a hírhedten nehéz pályán az indulás különösen szívatós: gyakorlatilag egy négy-hat méteres zuhanással indul a buli egy szűk sziklafolyosóban. Persze itt még messze nem vagyunk túl a nehezén, a további utat sziklák szegélyezik. Aki járt már itt azt mondja, nem sokat lendít az ember bátorságán, hogy az első ugrás pontosan jól látszik a sífelvonóból ami a couloir fölött halad át, így ha eltaknyolunk, mindenki látni fogja.

 Delirium Dive, Sunshine Village (Banff, Kanada)

Annyira gyakoriak itt a lavinák, hogy jeladó és ásó nélkül, valamint egyedül a pálya közelébe sem engednek. Nem ritka, hogy helikopterrel kell az ötven százalékos lejtőről megmenteni a bajba jutott síelőket. És persze a helyi kórházban is gyakori vendégek a pálya kipróbálói.

 

Couloir Extreme (Whistler Blackcomb, Kanada)

Az akkoriban még Saudan Couloir névre hallgató, meglehetősen para pályán 1987-ben rendezték az első tavaszi extrém síversenyt. A 760 méteres szintkülönbséggel bíró pályára egy idő után ráragadt a beszédes Couloir Extreme név. A jó benne, hogy tetejéről csodás panoráma nyílik a környező hegyekre, a rossz, hogy a síelők gyakrabban érnek seggen csúszva a végére, mint állva. Ebben a videóban az látszik, mennyit tököl az ember, mire neki mer lódulni a dolognak. Nekem már az is heveny szívdobogást okozott, ahogyan a pálya tetején nézelődik az illető:

 Rambo (Crested Butte, Colorado, USA)

Végezetül íme az 55 százalékos lejtésével Észak-Amerika legmeredekebb sípályának tartott Rambo – Nomen est omen, ugye. A bazinagy buckák és a szabadesés-közeli állapot itt is az alapélmények közé tartoznak. A pálya cserébe nagyon rövid, csupán 300 méteres. Ma úgy néz ki csupa extrém gyerekes videó jön szembe, itt egy tízéves teljesíti a pályát:

 Próbáltátok már valamelyiket?

usa kanada extrém couloir

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr978413926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TamásD 2016.03.19. 22:06:50

Szerintem a cikk keveri a fokot és a százalékot. Több helyen ír a fordító 45 és 55 százalékos extrém meredekségekről. 45 fokos lejtő az 100 százalék, tehát a 45 százalék a maga kb. 20 fokos lejtésével még kék pályának is gyenge lenne :)

komolytalan samu 2016.03.19. 22:24:53

Ne már! A 40%-os pálya hogy a fenébe lehet toplistás? A Harakiri pályát nem vállalnám be, de egy 40%-os pálya az erős fekete, nem több, akkor se, ha gyakorlatilag off piste és csak a medvék tartják karban.

Balu7979 2016.03.19. 22:45:19

A fene tudja,én többször lementem a a Harakiri Pistén (Mayrhofen),de nem állítom,hogy élveztem.Hozzá kell tenem,hogy annak a lejtése 78%,viszont széles nem vészesen buckás,nincsenek kiálló sziklák és ha jól emlékszem egy kezelt pálya meg a forgalom sem vészes.A Great Scott és Sunshine Village,Rambo simán vállalható,ha nem is élvezetes,de a Corbet's Couloir-t azért meggondolnám.Hiába meredek egy hegy,ha keresztbe tudsz siklani,valahogy lejössz,minnél szélesebb a pálya,annál egyszerübb,persze ez se nem szép se nem szórakoztató.

Behajtó70 2016.03.19. 22:47:02

Nem csak a fokot és százalékot, hanem a sípályát és a domboldalt is kerveri. Ezek nem sípályák, csak lejtők, szűzhó. Nem kezeltek tehát nem pályák!

Gregfulop 2016.03.19. 22:56:18

Neee mar. Ezeknek a fele europaban feketenek sem menne el... Van egy ket necces szakasz, de siman vallalhato mindegyik. Mas kerde hogy ezeken nem elmeny sielni...

Az sem artott volna, ha nem kozepesen gyenge hobbisielok videoit raktatok volna ala.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.03.20. 09:22:47

A sí nagyon veszélyes sport, nem ajánlom senkinek.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása