Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

30 fölött sem ciki elkezdeni 1. - Sízzek, snowboardozzak vagy szexeljek?

szily | 2008.11.28. 10:02 39 komment

Elmúltál harminc és az az eszement ötleted támadt, hogy pont most fogsz megtanulni élve lecsúszni nem erre tervezett lejtőkön? Csakis a dugás állhat a háttérben. Vagy múlt időben értve, azaz hirtelen gyereked lett, aki előtt ciki lenne, ha a papa nem tudna féllábas trükköket mutogatni a fekete pályán, vagy jövő időben értve, miszerint le szeretnél varrni egy ellenkező/azonos nembéli síbajnokot. Te szegény, ha tudnád, hogy egy sítúrán tényleg mindenki az ágyra vágyik, de a legkevésbé sem pikáns értelemben. Na mindegy, te elszántad magad, de mivel fingod nincs a síelésről, kapásból el sem tudod dönteni, hogy sízni vagy snowboardozni kéne. Az ismerősöket kérdezgetni hülyeség, mert mindegyik a maga műfajára fog esküdözni. Majd én megmondom: vita nincs, snowboardozni kell.

 

Nem azért, amit mondani szoktak, hogy "azt hamarabb meg lehet tanulni". Annyira hamar egyik sem történik meg, hogy a hátralévő életed elegendő legyen hozzá. Hanem azért, mert snowboarddal bárhol és bármikor legálisan lehet üldögélni a pályán, úgy, hogy senki se vessen rád szánakozó pillantásokat. Monddd ki magadban: "sosem fogok úgy síelni, mint Ivica Kosztelics. Viszont bőven ülhetek pont úgy a hóban, mint Terje Hakonsen". Az már csak mellékes bónusz, hogy ha snowboadozol, maximum egy darab felszerelési tárgyat felejthetsz ott a hütte előtt. Félreértés ne essék: a sízés nyilván ősibb, szebb és nemesebb sport, de ha gyáva vagy, hiú és konfliktuskerülő, nem vitás, hogy melyik a te választásod. Azzal együtt, hogy deszkával sokkal megalázóbbakat lehet esni, ha meg kevés lendülettel ráfutsz egy vízszintes szakaszra, gyalogolhatsz a mély hóban. Ha elkap a hamis sportlendület, mindig gondolj arra, milyen jó leroskadni egy kicsit a hóba a hatodik gerincre zuhanás után. Ez egy sorozat, úgyhogy nem meglepő módon folytatása következik.


 

snowboard kezdőknek 30 fölött

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr58699492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberté_73 2008.11.28. 11:52:05

Részemről a BigFootot ajánlom a felnőtt kezdőknek vagy (testmagasság-40cm)-es carving lécet.

1 nap alatt ráérzel és onnan már élvezet.

alfredo 2008.11.28. 12:04:31

szerintem photoshop...

dillinger 2008.11.28. 12:06:29

Idejétmúlt, reménytelenül menőtlen elképzelés.

Amíg a snowboardban volt valami újdonságérték, nagyon nagyon sok évvel ezelőtt, addig talán igaz volt ez az elmélet, nem néztek rossz szemmel az ülő snowboardosokra.
Mióta viszont snowboardozni semmivel sem különlegesebb, mint BKV-val járni, minden tisztességes csúszó részéről megvetés sújtja az üldögélőket. Mindenki tudja ugyanis, hogy akár felcsatolni, akár egyensúlyt megtartani a lejtőn ugyanúgy lehet boarddal állva is. Szóval aki csak azért választaná, ne reményekedjen, így is ciki marad.

kk_kk 2008.11.28. 12:08:21

A kötelező farokcsonttörés ellenére is snowboard, nincs mese.
Ja, és csuklóprotektor nélkül még a hüttébe is tilos elindulni,akármilyen hülyének néznek is, nekem eddig 2 tört el, jó eséllyel a csuklóm helyett.
(Az meg most tört el focizás közben,jellemző).
Hajrá.

minerel 2008.11.28. 12:20:35

Könyörgöm ne folytasd!!!! Már ez a cikk is egy nagy ökörség!!! Aki írta az még csak sípálíák közelében sem járt.

Herbow59 2008.11.28. 12:37:57

En valahogy azert csak maradnek a sinel..... alig varom hogy vegre otthon legyek.... hogy megindulhassak hegyet keresni megint....megint utazni valahova....26 eve sielek... gondoltam proszto hogy nem tudok boardozni.... gondoltam kiprobalom... 3 at estem
1. majdem eltort a csuklom... a protektor igen...
2. ha elore nem gondoltam hatrafele jobb zuhanni... azt hittem csillagokat latok....a derekam....
3. ott proszton terdre ahogy illik....
aszontam ezt akinek hat anyja van... fisszazokkentem a jo kis freestyle lecemre... amolyan igazi oszver johet melyho barmi...

szoval kinek a pap kinek a papp ne....
a palya meg eleg szeles...

Azor 2008.11.28. 12:38:54

kk_kk
nem lehet hogy csak nagy otromba csuklóid vannak amiket folyton lóbálsz? :)

Egyetértek, de 2008.11.28. 12:43:31

A Bigfootos kollega kapizsgalja a dolgokat..

De az igazi siralysag a SkiBoard(en.wikipedia.org/wiki/Skiboard), ami egy kevesbe gagyi verzioja a Bigfootnak es a Snowbladenek.

Elonyok:
* pofon gyorsan megtanulhato alapszinten
* kesobb: iszonyu jol lehet benne manoverezni, akar fak kozott
* sokoldalu:
* egy jofajta skiboard (pl Revel8, Spruce) van olyan gyors is mint egy atlagos si
* lehet korcsolyazni - ez praktikusabb mint a sik talajon evickeles snowboarddal, meg galyazas a sileccel
* kenyelmesebb a cipo, (de sima sibankanccsal is megy)
* van aki turazik vele (backcountry)
* aki akar, trialozhat is (szalto, hatramenet, porges, sin, stb)
* nincs macera: kicsi, konnyu, nem kell bottal bohockodni, sibox helyett csomagtarto is eleg


Egy baja van, hogy Europaban meg nem nagyon ismerik (max a (Salomon)Snowbladet, de az mas teszta - max kedvcsinalonak jo), ezert kulfoldrol kell beszerezni.

En itt vettem a Revel8-at: skiboardsonline.com, ezt a boltot nagyon ajanlom.


www.youtube.com/watch?v=ggBbWItaZGU

www.skiboardsonline.com/html/gallery/skiboarding_videos.htm

www.skiboardsonline.com/html/gallery/skiboarding_videos.htm

skiboards.com/orientation/newtoskiboarding.html

theo 2008.11.28. 12:54:03

@dillinger
Egyensúlyt megtartani lehet, hogy lehet boarddal is, de azért cigizéshez, vagy míg megvárom, hogy a haver kijöjjön a fák közül, én inkább leülök :)

gentry 2008.11.28. 12:54:08

Én életemben kétszer is adtam esélyt a síelésnek, egyszer a korcsolyázásnak, de a mai napig nem tudom, mi a fenét lehet élvezni a téli sportokban (mielőtt megkérdeznétek, hogy akkor mit keresek itt: engem a "szex" szó hozott erre az oldalra). Hideg, nedves borzalmak, alaposan be kell öltözni, a mozgás miatt aztán leizzadsz és fázol miközben meleged van, komolyan nem tudom mit lehet élvezni ezen....

fuxosbömis (ex kacagányos) · http://fuxos.blog.hu 2008.11.28. 12:54:23

Két hét múlva indulok az első turnusra....aztán egy napra haza és ismét a havas lejtőkre.

Curving rulez.......

A snowbordosok pöcsfejek......mert nem figyelnek a többi sízőre. mennek ész nélkül.

AgentO 2008.11.28. 12:54:44

"Félreértés ne essék: a sízés nyilván ősibb, szebb és nemesebb sport, de ha gyáva vagy, hiú és konfliktuskerülő, nem vitás, hogy melyik a te választásod. Azzal együtt, hogy deszkával sokkal megalázóbbakat lehet esni, ha meg kevés lendülettel ráfutsz egy vízszintes szakaszra, gyalogolhatsz a mély hóban. Ha elkap a hamis sportlendület, mindig gondolj arra, milyen jó leroskadni egy kicsit a hóba a hatodik gerincre zuhanás után."

Égbekiáltó baromság.

freddynemkrueger 2008.11.28. 12:55:42

Szerintem is kk_kk csuklóival van a gond. Én 40 fölött tanultam meg snowboardozni (síelni nem tudok), estem is pár nagyot az elején mindenféle protektor nélkül, de nem tört el semmim, farokcsontom is köszöni jól van:-).

AgentO 2008.11.28. 12:59:50

gentry, hidegnek hideg, de mitől nedves és legfőképp mitől borzalom?:):)
Egyébként pedig megfelelő öltözettel se nem izzadsz, se nem fázol.
Sokaknak (nekem is) ez a szenvedélyük.

Liberté_73 2008.11.28. 13:01:52

genny:
megnéztem a linket, hát ez nem sokban tér el a bigfoot-tól
annyira, hogy amíg nem volt pénzem "gyári" bigfootra, addig kb ugyanilyet fabrikákltam otthon, rövidre vágott lécből + rá a kötés
(annyi constraint vana dologban, hogy egy szezonban elfogyott belőle kb 5-6 pár, mert ugye a léc vastagság elég gyengus ott elöl.

btw: a bigfoot is megy sima bakancsban (én a carving váltás miatt rendes síbakancsban használom)

AgentO 2008.11.28. 13:08:25

genny, mitől kényelmesebb a bakancs? Az említett oldalon átdizájnolt Salomon és Rossignol síkötések, valamint patent alpin board kötések láthatóak, tehát vagy síbakancs, vagy kemény alpin board bakancs jó hozzájuk.

alumi 2008.11.28. 13:08:46


Annyit azért hozzátennék, hogy farcsontot sielés tanulása közben is lehet törni. Erre én vagyok a legjobb bizonyíték. Tavaly kezdtem el tanulni, és bizony többet dőltem hátra, mint előre. Az 5. seggreülés után a jeges BHG pályán üvöltve bőgtem. Az ezt követő több hónapos wécézési bonyodalmakról már nem mesélnék...:)

hungarianmodels · http://www.hungarianmodels.hu 2008.11.28. 13:09:26

engem soha nem vonzott se a sielés se a snowboard.. de a női szépség igen:)

dillinger 2008.11.28. 13:15:24

A protektor is buziság (bár korábban én is használtam). Addig nyújtózkodj amíg a takaród ér és ennyi. A túlvállalást meg lehet hagyni Kisnováknak a Horizontban :))))))

changebug (törölt) 2008.11.28. 13:20:39

gentry 2008.11.28. 12:54:08

Én is így voltam vele amíg 35 évesen meg nem tanultam síelni. Kurva jó! (mondjuk úgy a 3. nap után) siklasz, forralt borozol, mi kell még? ja szex. hogy valami építőt is mondjak: szerintem snowboardon jobb a szex mint sílécen, mert a sílécek szétcsúsznak közben :)

Egyetértek, de 2008.11.28. 13:32:54

@Liberte_73

>> megnéztem a linket, hát ez nem sokban tér el a bigfoot-tól
Nezzuk egyutt:
Bigfoot: img.yezzz.com/zm5099743.jpeg

A Bigfoot egy jopofa jatek. Gondolom te inkabb a Snowblade-re gondoltal:

Snowblade(fent) es Skiboard(lent):
www.sportapreces.lv/site/uploads/img/images/skb_snb.jpg (nekem az alabbi van, kioldos kotessel).
A lenti inkabb kevereke egy carving lecnek, es ket kis snowboardnak.

Egyebkent nem biztos, hogy piciny netes kepek alapjan erdemes eldonteni ket cuccrol hogy mi a kulonbseg. Erdemesebb kiprobalni (en probaltam mindkettot, es meggyozo a kulonbseg).
Pl ha meglatsz ket kepet egy profi meg a gagyi silecrol, azok meg talan meg ugyanolyanabbul neznek ki mint ezek..

A teljes valasz itt:
www.skiboardsonline.com/vbulletin/upload/showthread.php?t=1218

> annyira, hogy amíg nem volt pénzem "gyári" bigfootra, addig kb ugyanilyet fabrikákltam otthon, rövidre vágott lécből + rá a kötés
>(annyi constraint vana dologban, hogy egy szezonban
> elfogyott belőle kb 5-6 pár, mert ugye a léc vastagság > elég gyengus ott elöl.

;-) Hmm, lehet hogy nagyok az igenyeim, de valahogy ez sem elhanyagolhato szempont (ti., hogy ne torjon szet alattam, amikor szaguldok lefele a fekete palyan)

Vegulis ilyen erovel fabrikalhatnal normal silecet, botnak jo lesz egy fadarab. Snowboard meg egy sima deszka, nem? Sarkanyrepulot meg egy sator rudjaibol es par negyzetmeter nejlonzacskobol. stb..

Egyetértek, de 2008.11.28. 13:50:18

@AgentO

> mitől kényelmesebb a bakancs? Az említett oldalon átdizájnolt Salomon és Rossignol síkötések, valamint
> patent alpin board kötések láthatóak, tehát vagy síbakancs, vagy kemény alpin board bakancs jó hozzájuk.

1) valoban lehet hozza sima sibankancsot is hasznalni, viszont ezekbol lehet puhabbat/fuggolesebbet valasztani (mivel nem kell annyira bedolni). Ez szerintem kicsit kenyelmesebb, megkonnyiti a huttezest is.

2) leteznek direkt skiboardos, puha(bb) cipok is(ld linket lentebb). Ilyenhez meg nem volt szerencsem, de gondolom komfortosabb, mint a si ill. kemeny boardcipo.

Bovebben: skiboards.com/faq.html#bootsonline

tulok ex betonputtó · http://href.hu/x/5i07 2008.11.28. 13:53:22

Egyértelműen síelni a menőbb. Ha valakinek mégis board-oznia támad kedve, arr kérem, figyeljen oda rá, hogy esés közben ne térdmagasságban kaszáljon!

Karcolt lendület 2008.11.28. 13:56:58

changebug: ez alapján lányoknak mindenképp a síelést ajánlanám. ;-)

superben 2008.11.28. 14:03:52

Carving, nem kérdés! Elegem van, hogy a sok buzi snowboardos haveromat nekem kell átvontatni minden laposabb részen:)

Karcolt lendület 2008.11.28. 14:09:05

gentry: az hogy fázik-e az ember, leginkább a megfelelő öltözeten múlik - persze némi mozgás sem árt.

Régen pamutpóló és pamutfelső volt rajtam, általában abban sem zavart, ha beleizzadtam, bár tényleg kicsit hűvös vizes volt időnként. Mióta rendes aláöltözetben vagyok, azóta még ilyen problémám sincs, nem szoktam fázni, pedig egyáltalán nem vagyok egy jegesmedve típus. Napsütésben, szélcsendes időben pláne nincs gond és még gyönyörű is a táj és tiszta a levegő.

A korcsolyázásnál különben nehezebb belőni a dolgot, ott nagyobb esély van fázni. Ha meg a síelés nem tetszett egyáltalán, ott az oktatás minőségével vagy az oktatás hiányával lehetett gond, mert már alapszinten is mindig van, amit élvezhet benne az ember és mindig van, ami sikerélményt nyújt. (Olyan van, akinek nem lett mániája és inkább másra - más hobbijára költ -, olyat nem igazán, aki egyáltalán nem talált élvezetet az egészben.)

Kerti Öröm 2008.11.28. 14:12:32

Szerintem is a snowblade (skiboard) a legjobb választás kezdők számára. Ezt már pár nap után élvezni is lehet.

A kezdő snowboardosok számára az első hét csak esés-kelésből áll. Hasonló a helyzet a hosszú léccel való tanulásnál is.

Még egy érv: Az normál utasbiztosítás általában csak síelésre érvényes, snowboardhoz kiegészítő sportbiztosítás is szükséges.

És egy kiegészítés: Ücsörögni a hüttében kell, és nem a pályán. Utálom, amikor szűkületben vagy bukkanó után ücsörögnek, "természetesen" keresztbe álló snowboarddal.

Feca 2008.11.28. 14:13:09

A boardosok ugye azok, akik mindig a havon ülnek?

Liberté_73 2008.11.28. 14:18:48

hát kb 20-25 pár "gányolt" lécet alhasználtam, de egy sem esett le a lábamról, pedig 90+ kg vagyok és adtam neki rendesen. a kötéstartó csavarok voltak hajlamosak kilazulni, és amikor ez bekövetkezett, akkor csere. mindig volt nálam 4-5 pár. nagyon jó móka volt fák között, felvonó alatt, stb

Karcolt lendület 2008.11.28. 14:19:57

superben:
Bár már van olyan oktatási módszertan, ami egyből élen vezetett (karcolt) íveket tanít - ha jól rémlik, az itt is emlegetett snowblade-en kezdik az oktatást -, de normál léccel a carvingig eljutni nem 3 nap. A többi sítechnikára pedig szimplán a biztonságos közlekedés miatt is szükség van.

Egyetértek, de 2008.11.28. 14:28:39

@Kerti Öröm
> Szerintem is a snowblade (skiboard) a legjobb választás

Mint probaltam felvazolni, Snowblade(ami egy markanev, Salomon termek) nem ugyanaz mint a Skiboard(ami egy teli sporteszkoz-kategoria, mint a snowboard&si)
Ld fentebb a linkeket.

A kulönség, kb mint a "kispolszki" és az "autó" fogalmak között.
Jópofa a kispolák, de ne hasonlitsuk egy jó dögösre tuningolt 1500ös Ladához :))

Kerti Öröm 2008.11.28. 14:41:17

@genny

>Mint probaltam felvazolni, Snowblade(ami egy markanev, Salomon termek) nem ugyanaz mint a Skiboard(ami egy teli sporteszkoz-kategoria, mint a snowboard&si)
Ld fentebb a linkeket.

OK, akkor maradjunk a snowblade vagy "funcarver" név alatt futó, itthon is beszerezhető rövid léceknél. Egy kezdő nem fog USA-ból hozatni profi skiborad-ot.

Egyébként én annó hosszú léccel tanultam, és sokat estem, amíg elsajátítottam az alapokat. A Salomon Snowbladet párszor próbáltam csak kíváncsiságból. Az elsőt egy lesiklás után visszavittem a kölcsönzőbe, mert élvezhetetlen volt. Szerencsére szó nélkül adtak egy frissen vaxolt és élezett példányt. Ezzel pár óra múlva olyan extrém íveket tudtam síelni, hogy rendes léccel azóta is csak álmodozni tudok hasonló mutatványokról.

Persze szívesen kipróbálnék egyszer egy profi skiboard-ot is.

moj 2008.11.28. 14:42:26

mekkora baromság az,h a sí vagy a board- e a menőbb?
én síelek,igaz nem régen,de eszembe sem jutott soha,h menő vagyok-e. inkább az,h dekurvajó:)
egyszer próbáltam a boardot is sikítva vergődtem,h azonnalvegyéteklealábamróól!
valahogy az én agyam nem tudja feldolgozni azt az információt,hogy a két lábam egy helyre van rögzítve, a gördeszka is mindig kigurult alólam:D

Gabenpetit 2008.11.28. 14:48:53

A megoldas a monosi!
Tuti mindenki megnez, mert eleve zart labbal sielsz, azonmod profinak fognak tartani es sokan nem alljak meg szo nelkul, kerdezoskodni fognak, konnyu ismerkedni is vele.
Aki nem tudja mirol van szo, jojjon el ide:

www.monosi.hu

Udv: Gabor

moophlander 2008.11.28. 15:26:36

40 múltam. 6 éve álltam először snowboardra. (gördeszkás tapasztalatokkal)Na, akkor döntöttem el, hogy talán nem is állok többet sílécre! Lehet, hogy sokaknak vénnek tűnök, de még tartom az iramot a 18-20 évesekkel! :)

kk_kk 2008.11.28. 15:30:24

Protektor...
Ti tudjátok, nekem bejött (különösen kesztyűbe építve), megvédett és láttam több snowboardost szarrá tört csuklóval lesétálni a pályáról.
Túlvállalás? Szó sincs róla, egyszerűen csak szeretem a határaimat próbálgatni.

TUdjátok, mindenki a maga szerencséjének...én viselem, és mindenkinek javaslom a használatát deszkán.

Egyetértek, de 2008.11.28. 15:30:27

@Kerti Orom
>> Egy kezdő nem fog USA-ból hozatni profi skiboard-ot

En par nap kolcson snowbladezes utan vetemedtem erre. Amint leirtad, iszonyu hamar bele lehet jonni, es kezdo fokozatbol par nap alatt tovabb lehet(ne) lepni - ekkor mar jobban megerzed aa kulonbsegeket es a - foleg regebbi - snowblade hatarait. Ha ekkor meg lelkes vagy, es raszanod magad hogy veszel cuccot, akkor lehet hogy megerheti normalisabb eszkozbe invesztalni. Lehet h mar eu-ban is jobban elerheto, vagy ebayen. (en 3 eve neztem, azota ugy latom mar errefele is ramozdultak worldskiboard.com/shop.php?homeinclude=catalog&category_id=12&parent_id=12)

Abban egyetertek, kezdesnek/kedvcsinalonak a *kolcson* snowblade OK.

superben 2008.11.29. 17:09:24

Karcolt lendület:

Teljesen igazad van, én is kb. 15 év sízés után kezdtem el carvingozni. Én csak azt írtam én mit szeretek, nem azt, hogy kezdőknek mit ajánlok :) Amúgy teljesen kezdőknek szerintem is a snowblade a legjobb, 1-2 nap után már tényleg élvezetesen tudnak közlekedni vele.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása