Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Hogyan kerüljük el a lavinát? És mit tegyünk, ha nem sikerült?

Zubreczki Dávid | 2009.02.22. 09:47 3 komment

Εκεί την κάναμε τη βόλτα... by Pipineza.

 

Nemrég fedeztünk fel a Csússz és Mássz című remek túrablogot, melyet szerzője bónakovács ajánlott a figyelmünkbe. Mivel arra buzdított, hogy bátran linkelgessük, szemlézgessük, azonnal kiválasztottam belőle egy posztrészletet, amelyik nem csak túrasízőknek, de nagyjából mindenkinek hasznos lehet, aki havas hegyeken közlekedik:

Két embert is ismerek akit konkrétan elvitt a lavina. Misit egy kisebb sodorta el még tavaly, de sikerült valahogy kikeverednie belőle. Ágit viszont néhány éve a Nyugati-Tátrában teljesen be is temette néhány másodpercre, és csak egy második löket szabadította ki annyira, hogy ki tudott mászni. De volt a csoportban aki meghalt akkor...

Észnél kell lenni. Nem szeretnék valaha is a "Hét végén elvitt a lavina" címmel posztot írni (más meg főleg ne írjon rólam...). Mit lehet hát tenni?

  • figyelni a lavinaweboldalakra, pl:

       http://www.hzs.sk/info/lavinyprehlad.php (Szlovákia)
       http://www.lawine-steiermark.at (Stájerország)
       http://www.lawinenwarndienst-niederoestereich.at (Alsó-Au.)

  • ha az 1-5 skálán a lavinaveszély 3-asnál nagyobb, akkor otthon maradni a fenekemen

  • ha 3-as akkor marhára vigyázni

  • PIEPS-et vinni (+lapát, szonda) magunkkal

  • meg is tanulni rendesen használni a PIEPS-et.... és a társamat is megtanítani

  • korán kezdeni és korán (délben) befejezni a túrát (legtöbb lavina délután van)

  • észnél lenni és nem menni oda ahová az ötödik érzékem nem enged (na, ez elég misztikus, de attól még működhet)

Aztán persze lehet még fokozni a dolgot, pl. ABS-es hátizsákkal (ca. 800 € és +3 kg), egészen odáig, hogy az ember el sem megy sehová, csak otthon kuksol. De az nem én leszek.

PS: ilyen lehet a lavinában. Brrrr. A youtube-on egyébkén van többezer ehhez hasonló videó...

Amúgy most épp békésebb témák vannak terítéken, a legutóbbi poszt egy pilisi sítúrával foglalkozik.

Viszont hasonló területre fókuszál az eXtrem.hu is, ugyanis beszámolót közöl a legutóbbi tátrai Freeride táborról. Teljesen más a stílust űznek, de a lavina ugyanilyen fontos veszélyt jelent nekik is:

"a Tátra talán a legvadabb hegység Európában. Itt tényleg messze vagy a pályáktól, a freeride itt nem azt jelenti, hogy a felvonó alatt csúszol, mert felvonó az nincs." - mesél Miki.

Rigler Miki és Göncz Gazsi komolyan veszik a freeride oktatását, ősszel egy online tankönyvet szerkesztettek. Ez persze nem helyettesíti egy olyan tábort, ahol az ember megtanulja: milyen jelekre kell odafigyelni, és hogyan érdemes használni a lavinamentő cuccokat.

A lavina-beeper (rádiós jeladó és vevő készülék), a lapát és a szonda alapfelszerelés, ha az ember pályán kívül csúszik. Emellett ajánlott a sisak és a gerincvédő. Persze nem elég, ha a hátizsákban lapul a lapát, a kabát alatt pedig ott pihen a beeper. Ezeket az eszközöket használni is tudni kell...

"Minden nap kétszer csúsztunk. Egy rövidebbet és egy hosszabbat. Kerestünk olyan mélyhavas területeket, ahol a lavina-beeper használatát gyakoroltuk. Ez abból állt, hogy a jeladót elástunk, a társaságnak pedig meg kellett keresnie. Az első nap még voltak hibák, tanítványaink még nem sajátították el a keresés trükkjeit. Ez a műszer rádiófrekvenciát sugároz, ami ez körkörösen terjed. A gyakorlatlanokat könnyen megvezeti az, amit a műszer mutat, és egy köríven haladva jutnak el az áldozatokhoz".

A tapasztalatok szerint 15 percig lehet segíteni azon az emberen, akit eltemetett a lavina. Ezután már minden perc eltelte csökkenti a túlélés esélyét. Miki elmondása szerint tanítványai belejöttek a keresésbe - a tábor végére mindig szintidőn belül megtalálták a hó alá rejtet műszert. Ebben elég nagy ösztönző erőt kaptak egy különleges gyakorlattól: eltemették egymást. "Negyven centi hóréteget szórtunk mindenkire, az embereknek csak a lába lógott ki. Szinte mindenki bepánikolt." - mesélt Miki.

blog szlovákia túra lavina tátra freeride sítura

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr40957860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zozi79 2009.02.22. 12:10:56

Azért arról is írhatott volna a blogger, hogy mit tehet az, akit elsodor a lavina, vagy még az utolsó pillanatban észleli, hogy baj fog történni. Minimálisan ugyan, de növelik a túlélés esélyét és lehet hogy éppen ennyi kell a túléléshez...

- dobd le magadról a hátizsákot, meg mindent ami rajtad van és nem ruha (pl. síléc)
- amikor sodor a lavina, próbálj a szélére evickélni. Szerencsés esetben úszó mozgás segíthet a haladásban
- a kezedet tedd az arcod elé, mielőtt teljesen betemetne
- amennyire tudod, húzd magadat össze kicsire
- ha betemetett a hó, az arcod előtt kaparjál havat, hogy kapj levegőt
- a nyálad kicsurgatásával meg tudod állapítani, hogy merre van lefelé. Ellentétesen, tehát felfelé áss, ha tudsz
- kiabálni nem nagyon érdemes, mert a hó jó hangszigetelő, viszont sokkal több oxigén fogy. Ennek ellére a fentieket segítheti, ha hallják a hangod, szóval...

És a legfontosabb: ne ess pánikba. Szerintem ez lehet a legnehezebb...

A wikipédia lavina szócikke egyébként még bővebb és pontosabb. Érdemes a lavina típusait is megismerni, a veszély felismerésében sokat segíthet.

hu.wikipedia.org/wiki/Lavina

bonakovacs 2009.02.22. 12:58:51

Jogos, bár én inkább csak arra koncentráltam, hogyan NE kerüljünk még a lavina közelébe se. Mindenesetre én is belinkeltem a wiki oldalt, köszi.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása