Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Olvadnak a gleccserek a Matterhorn környékén. Újrarajzolják a svájci-olasz határt

Zubreczki Dávid | 2009.03.28. 09:12 3 komment

matterhorn

Mostanában szinte csak ezzel a tereppel foglalkozunk. Megírtuk, hogy a legdrágább Európában, megírtuk azt is, hogy miért, most meg azzal került a hírekbe, hogy brutálisan olvad. Mint az  Index-Paradicsom írja, "a globális felmelegedés következtében olyan ütemű olvadás zajlott le az elmúlt százötven évben az Alpokban, hogy Svájc és Olaszország a két ország között található határok újrahúzásáról döntött. Az eddigi határ ugyanis áthaladt a hegységben található gleccsereken, amelyek felszíne az elmúlt évszázadban folyamatosan zsugorodott.

A legelső határvonalat még 1861-ben állapították meg, miután az egységes Olaszország megalakult, írja az Independent. Ez azonban azóta a tájkép megváltozása miatt egyes szakaszokon akár már száz méterrel is arrébb csúszhatott. "A határ többek között a felmelegedés miatt mozog" - mondta Daniel Gutknecht, a Svájci Topográfiai Hivatal munkatársa.

A jelenség többek között a 4478 méter magas Matterhorn, az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsának környékét érinti. A szóban forgó határszakasz egyébként végig 4000 méter felett található, ezért semmilyen határmenti települést nem érint majd a változtatás.

Luca Mercalli, olasz meteorológus és klímaváltozás-szakértő szerint a folyamat az elmúlt húsz évben már tisztán megfigyelhető volt. "Az olvadás a 2003-as különösen forró nyár óta felgyorsult. Az akkori hőhullám sok helyen megváltoztatta a tájat, és több földcsuszamlás is a permafrost (állandóan fagypont alatti hőmérsékletű) réteg felengedése miatt következett be" - magyarázta.

Hozzátette, hogy a mostani határváltozás esete jól jelzi, hogy milyen átalakulásokat okoz a klímaváltozás a hegységekben. "A hegyeket különösen érzékenyen érinti, (...) ezért sokat tanulhatunk is belőlük" - mondta. Szerinte rögtön szembetűnnek a klímaváltozás olyan hatásai, amelyek felett a városokban esetleg elsiklanának. Emlékeztetett rá, hogy számos földcsuszamlás és lavina is a jelenség számlájára írható.

Svájc és Olaszország egyébként egészen eltérően viszonyul a klímaváltozáshoz. Az alpesi országban évek óta nagyon komolyan foglalkoznak a problémával, és számos lépést tettek már a káros anyagok kibocsátása ellen (mint azt olvasóink is megerősítették). Ezzel szemben Olaszországban a Berlusconi kormányzat 2008. végén ellenezte az EU klímaváltozás elleni tervezetét, és az Independent szerint elég érzéketlen a globális jelenséggel szemben."

olaszország svájc matterhorn zermatt

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr241030563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M&M · http://lejtmenetben.blogspot.com 2009.03.28. 17:40:32

Hi,

Igen a környezettudatosság (és ami azt illeti a takarékosság) itt nagyon erősen jelen van a mindennapi életben.

A határt legközelebb megnézzük és jelentjük :-)

Reméljük húsvét körül el tudunk még egyszer Zermattba menni, hogy a még be nem síelt pályákat is kiélvezzük és persze hogy erősítsük a rajongást :-)

Üdv
MM

thyles (törölt) 2009.03.29. 07:55:11

a durva az, h az északi félgömb népe javarészt gleccserből jut édesvízhez, mi lesz itt nyáron, ha visszahúzodnak a gleccserek?

aarab 2010.02.17. 11:26:36

máshonnan jut ivóvízhez

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása