Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Luxus síparadicsom épülhet a Himalájában. Henry Ford dédunokája még krisnás korában ismerte meg a helyet és a projekt mai vezetőjét

Zubreczki Dávid | 2009.12.13. 17:04 12 komment

Meandering Roadway

Hamarosan dönt Himácsal Pradés kormánya arról, hogy megépülhet-e India első luxus síterepe a Himalájában. A 600 millió dolláros fejlesztés alapjaiban változtatná meg a Manali hangulatát, mely egy kis hegyi állomás az egykori Ladakh királyságba tartó út mentén. - írja a Financial Times.

A Himalájában jelenleg csak elég kalandosan lehet síelni, mert hiányzik a megfelelő infrastruktúra: vagy helikopterrel vagy jakvontatással lehet feljutni a lejtők tetejére.

A beruházást elég nagy ellenállás fogadta (annak ellenére, hogy az előző, kongresszus párti kormány jóváhagyta a fejlesztést): sokan féltik az ivóvízkészletet és a legelőket.

Ugyanakkor a fejlesztők természetesen bizakodók. A befektetői csoport vezetője egyébként Alfred Ford, az ismert iparmágnás, Henry Ford dédunokája, aki még a hetvenes években a Hare Krishna mozgalomban ismerte meg John Sims-et, a Himalayan Ski Village projekt jelenlegi vezetőjét.

2004-ben találták ki, hogy a coloradói Vail sztenderdjei szerint építenek ki egy síterepet
Manaliban. A 4200 méter feletti terep hoteljében egyetlen éjszaka 116 euró lenne és a fő kabinos liftjének hat kilométeres lenne a pályája.

[Fotó: bbjee]

india himalája manali

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr781594523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

min 2009.12.13. 21:38:49

remélem nem épül meg...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.12.13. 22:01:54

@min: jó esély van rá, hogy megépül, a pénz nagy úr

Esti Kornél, a Denevér szálló lakosa · http://sslazio.blog.nepsport.hu/ 2009.12.13. 22:11:37

Nem lehet igaz, hogy mindenhova betör és mindent tönkretesz az anyagiasság.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.13. 22:32:10

A Himalája elég nagy kiterjedésű. Bőven nagyobb, mint az egész Alpok - hát nem hinném, hogy egy ilyen komplexum hatalmas nagy sebet ejtene a rendszeren. Innentől már csak hozzáállás kérdése, hogy lokálisan mennyi káros anyag jut a természetbe, és a kormány a befolyt adókból mennyit költ hasznos intézkedésekre, mint pl az oktatás fejlesztésére...

reader613 2009.12.13. 22:34:54

sokkal, de sokkal környezetbarátabb, ha továbbra is minden egyes síelőt helikopterrel visznek fel.

Quanto Costa · http://index.hu/ 2009.12.13. 23:51:23

Maradjon meg hagyományaiban a világnak legalább ez a területe.
Helikopterrel nagyon kevesen mennek oda sielni.
Viszont, ha a project sikeres lesz, akkor egyre újabb hegyeket és völgyeket akarnak majd beépíteni és nem lesz megállás.
Ha meg nem lesz sikeres, akkor ugye mi értelme?
(Az Amazonas őserdeinek kidöntése is egyetlen fával kezdődött.)
+++
Elgondolkodtatok már azon, hogy a demokrácia a szabadság eljövetelét hozta, de azóta minden döntés ugyanazt a logikát követi?
Érdekes ellentmondás, nem???

bodesco 2009.12.14. 00:49:27

Valószínűleg a hagyományokra lehet hatása a projektnek, de nem hinném, hogy mindenféleképpen környezetromboló lesz. Végül is az Alpok is tele van síterepekkel, és eléggé megbecsült, és tisztán tartott a környezetet. Szóval szerintem csak hozzáállás kérdése.

Más dolog a repülők környezetszennyezése, ami majd azt a rahedli embert odaszállítja.

tommygun 2009.12.14. 01:44:15

Ez egy baromság. Nemrég voltam Manaliban, és az a hely már minden csak nem az a kis hegyi állomás aminek a cikk beállítja. Zsúfolt, büdös, az indiai turisták egyik kedvenc üdülőhelye. Helikopterrel meg jakkal síelni? Ezt a marhaságot honnan vette az FT? Uttarakhandban is vannak már működő sípályák felvonóval, Kashmirban már évtizedek óta, Manalinál meg már most is napi több ezer indiait visznek fel a Rohtang-hágóra havat nézni meg síelést imitálni.
Úgyhogy a cikk sajnos bődületes hülyeség.

zalaizebulon 2009.12.14. 09:26:51

csatlakoznék tommygun-hoz. Amit leír elég helytálló. Uttarkashiban, és más tartományokban más működnek nagyon komoly helyek. Manalit már nem igazán lehet jobban tönkretenni sípályával. Természetesen a természet további tönkretétele szempontjából nem annyira kívánatos ...
Tavasszal jártam ott. A hágó teljesen lehangoló az odajáró, bundában stb. fényképezkedő hindukra építő vállalkozásoktól (20-30 éves lécek, cipők, ruhák...). Manali oyan mint Egyiptomban pl Hurgada - hotel hotel hátán és építkezések, egy-két tibetiek által lakott részt leszámítva nem túl megnyerő (a környék települései viszont igen!! 2-5 km-re).
Egyébként pedig ípálya már most is van, igaz csak 2500-on, azt fejlesztgették éppen (2 felvonó).
A Rohtang hágó, amiről beszélnek 3000-4000m között van, szép lassan nyitják meg a közlekedés számára (nagyjából júniusban lehet rajta átmenni teljes egészében). Körülötte 4600-5500-as hegyek. A 3 napos túráktól az 1 hetesig sok mindent szerveznek erre a részre - elsődlegesen a naív európai, amerikai turistáknak a helyi irodák.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása