Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Hova menjenek síelni az alföldiek? Paksra!

Zubreczki Dávid | 2010.02.02. 11:59 11 komment

http://www.sielok.hu/images/siterkepek/paks.jpg

Bodajk, Zebegény, Paks. Eszébe jut valakinek, ha síelni akar? Pedig talán a Ti közeletekben is vannak kevéssé ismert pályák, nem egyszer üzemelő sífelvonóval. Aki járt ilyenen mostanában, ossza meg velünk a tapasztalatait.

A közelmúltban több kis pályáról is szóltak a híradások: nem is olyan rég a Székesfehérvár melletti Bodajkon indultak meg a felvonók, hétfőn pedig a zebegényi pálya nyitott meg a Börzsönyben. Ha végigböngésszük a magyarországi pályák listáját, meglepő mennyi kevéssé ismert akad. Az egyikről Bolsh írt egy kommentet:

miért nem írsz (írtok ti) a dunakömlődi sípályáról?! Ha már volt, elnézést.
www.sielok.hu/siterep/paks/

Sajnos friss infót nem tudok, pont a cikkben emlegetett évben, 2003-ban voltam ott utoljára, ráadásul pont március 15.-én ünnepnapon. Azóta nem voltam másutt sem síelni. Közben családom lett, majd ha a gyerekek nagyobbak lesznek, újra eljárok vagy eljárunk síelni.

De amúgy nagyon jó volt, döbbenetes élmény volt meglátni. Duna-Tisza közén lakunk, alföldön, 10km-re a pályától. Átmentünk a géderi-paksi kompon, és hopp, egy "síparadicsomban" találtuk magunkat az alföld kellős közepén. Ahonnan indultunk, ott már csak az összetúrt kupacok voltak meg a hóból, meg árnyékban foltok, de a pályán vastag hó volt (ahogy a képen is), és a fenyők zúzmarásak voltak. Ez egy fagyzugos völgy, ideális a megmaradó hónak. 5 fokkal mindig hidegebb, mint a tágabb környezete.


static.panoramio.com/photos/original/15449109.jpg
www.panoramio.com/photo/15449170
static.panoramio.com/photos/original/15449460.jpg

 

Nektek is van élményetek kevésbé ismert magyar pályákról? Írjátok meg!

magyarország paks zebegény bodajk

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr231722317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hg002 2010.02.02. 12:31:10

Bükkszentkereszten is van egy sípálya, a Kis-Dél oldalán. A felvonó oszlopai, és a gépház is áll, de a felvonó nem működik. A pálya tetején van egy indító sánc is. 5 éve extrém sí- és snowboard-versenyt rendeztek, ugrató is épült. Felvonó híján motorsszánnal szállították a versenyzőket.

www.extrem.hu/cikk/extrem.hu/2207

Azóta hó (és ágyúzás) hiányában nem volt nyüzsgés, de idén talán lehet valami, mert a természet rendesen megszórta a pályát. Állítólag a polgármester is felkarolta a kezdeményezést.

Egyébként nem messze van egy másik, régi, elfeledett sípálya: a "lillafüredi". Régi Bükk-térképeken még jelölik a felvonót és az irtást is. Pár éve jártam arra, néhány rozsdás felvonó oszlop és a gépház még állt lent, de a pályát teljesen benőtték a fák. Pedig jó meredek kis északi lejtőről van szó.

AgentO 2010.02.02. 13:00:36

Pázmándfalu és Nyúl, Győr mellett, sokat síeltem ezeken a helyeken, mára már a gaz és az enyészet az út, sajnos. Pedig régen nagy élet volt, világított sípálya mindkét helyen, melegedő forró teával, lilahagymás zsíroskenyérrel....

palipeti 2010.02.02. 13:57:54

Tavaly valahol a Bakonyban kirándulva bukkantunk egy sípályára, ott is hasonló helyzet volt, kb 30-40 centi hó, megvolt a felvonó kábelestül, kis faház a pálya tetején. Döbrönte volt a falu neve.

nézz · http://www.ejatekok.com/ 2010.02.02. 16:14:59

Én megelégszem a szánkózással :)

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.02.02. 16:34:17

@nézz: Persze, hiszen ide sem azért írtál, mert érdekel a téma, mint azt jól tudjuk ;P

Amúgy vicces, hogy a kép alapján pont a piros pályák a hosszabbak - ergo az esésük kisebb. Biztos néhány hó alól kandikáló sziklával, meg kidőlt fával nehezítenek :)

peca1000 2010.02.02. 17:36:54

Pécsett Mecseken a Misinán van egy sí és egy szánkópálya. Felvonó is van, régen működött.

2010.02.02. 17:47:52

Az extrém pálya tényleg egy erdőben megy? :) Mert akkor az tényleg extrém. :)

Girhes Joe 2010.02.02. 19:36:13

Ezeknek a kis magyarországi pályáknak úgy tűnik bealkonyult egy jó időre, akkor volt még rajtuk élet, amikor Szlovákiába is nagy szó volt elutazni, nemhogy Ausztriába. Ma már egyszerű földrajzi és meteorológiai okok miatt nem, vagy alig versenyképesek a hazai pályák, nincs rajtuk elég forgalom. Szerintem amúgy megvan a romantikája egy eldugott kis pöttöm pályán síelni, bár mondjuk hosszabb ideig már nagyon unalmas lenne.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.02.03. 09:34:57

Ezt csak most vettem észre a térképen: "parkoló, ha körülmények megengedik (időjárás, tulajdonos)" :)

AgentO 2010.02.03. 11:07:59

Szerintem a paksi pályán akkor lesz szikla, ha szállítanak oda valahonnan:)
A Győr melletti anno. működő és világított pázmándfalui és nyúli pályák szerintem még ma is életképesek lennének, mert pl. meló után kiugrani esti sízésre, az nagyon ász dolog volt annak idején, mégsem kellett órákat autózni.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása