Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Félkarú, féllábú, gerincsérült emberek az Északi-sarkon. A sebesült katonákat Harry herceg is elkíséri

hütte | 2011.04.05. 08:00 2 komment

Jaco Van Gass

Négy súlyosan sérült brit katona vágott neki a jégvilágon át vezető expedíciónak az Északi-sarkra március 29-én. Céljuk, az emberek figyelmének felhívása arra, hogy a sérült katonák is tudnak szinte teljes értékű életet élni, sőt akaraterejükkel még az egészséges társaikat is felülmúlják. - kaptuk a sajtóközleményt, bár egyelőre nem értem kitől, vagy a brit hadsereg, vagy a királyi család vagy az Északi-sark lehet a megbízó. (Hopp nem, másodszorra végigolvasva rájöttem, h volt benne egy ruhamárka.) Részletek alant:

A Séta a Sebesültekkel (Walking with the Wounded) expedíció keretében négy volt brit katona próbál eljutni a földrajzi Északi-sarkra. Egyiküknek, a 29 éves Martin Hewitt kapitánynak lebénult a teljes jobb karja, a 28 éves Guy Disney kapitány térdtől lefelé elvesztette az egyik lábát, így ő műlábbal indul útnak, Jaco Van Gass közlegénynek könyöktől lefelé szakította le a bal karját egy rakéta találat, Steve Young őrmester pedig gerinccsigolya törést szenvedett. Az út teljesítése, amennyiben sikerül, nem csak egyéni siker lesz, de ezzel egy új világrekordot is felállítanak.   

A háromhetes expedíció résztvevői mintegy 400 km-t gyalogolnak, végig az Északi-tenger jegén. Az út során a Földön föllelhető legextrémebb körülmények között, gyakran -50°C-os hőmérsékleten kell majd helytállniuk. Az alacsony hőmérsékletet a levegő rendkívül magas páratartalma teszi még elviselhetetlenebbé. A kihűlés és a fagyásos sérülések ezért nagyon is valódi veszélyt jelentenek még egy edzett, egészséges embernek is.

Az Északi-sarkra vezető út nem csak a hideg miatt körülményes. A csapatnak nyílt hasadékokon, jégtorlódásokon és mozgó jégtáblákon kell átjutniuk, ráadásul a sarkkörön túl élő jegesmedvék is agresszívak lehetnek. Így minden lépésüket veszély kíséri majd. A természeti körülményeket tovább nehezíti, hogy minden résztvevő, a négy volt katona, a két túravezető és a két alapító tag is szánon húzza maga után a teljes felszerelését, egy fejenként mintegy 100 kg-os csomagot.

Az expedíció fővédnöke, Harry herceg szintén részt vesz a gyalogtúra első napjain. A herceg március 29-én az alaptábornál Longyearbyen-ben, Észak-Norvégiában csatlakozott a csapathoz, ahol három napos felkészülést tartottak. Ezt követően indul maga az expedíció, jóval a sarkkörön túl. A herceg április 5-én, ötnapi utat követően hagyja majd el a jeget, hogy visszatérjen az Egyesült Királyságba és folytassa katonai kiképzését. 

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr262798454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Véleményem szerint 2011.04.05. 12:46:56

Értem hogy tudnak teljes életet élni, (már ahogy ők elgondolják.) DE nincs jobb dolguk?

Maurice74 · http://www.personaltraining.hu 2011.04.05. 15:25:28

Ja, a hideget még összes végtaggal sem bírom..

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása