Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Korcsolyázás hegynek lefelé - frissítve!

[mimi] | 2011.11.28. 20:29 6 komment

kép: extremesportok.hu

TrueY nevű olvasónk a Fridge Feszt után állt elő az ötlettel, miszerint „a lecsúszást lehetett volna kombinálni. Korit lehetne csatolni a domb tetején, és amikor a szánkó leér, csak fel kell állni és tova suhanni...”. Viccnek szánta, pedig tényleg létezik egy olyan eszköz, amivel valami hasonlót lehet alkotni: ez a hókori. A Sled Dogs hókorcsolya svájci találmány. A norvégok megvették a licenszet, és továbbfejlesztették. Gyakorlatilag a korcsolyázást teszi lehetővé a hóban, sík terepen és lejtőn is. Elég jól hangzik, nem?

Az extremesportok.hu csapata ki is próbálta, és teljesen odavolt érte. Olyannyira, hogy felvették a gyártóval a kapcsolatot, és már a tesztelésnél, fejlesztésnél is segítenek a srácok. Illetve, ha a gyártó honlapjáról megrendelitek a cuccot, náluk átvehető lesz, ezzel pedig megúszható a postaköltség. Idén kb. 600 párat gyártanak le belőle, ebből Magyarországra nagyjából 100 jut. Az áráról még nincs konkrét adat, de nagyjából 200 euró körül várható. 

No de kanyarodjunk vissza kicsit a srácok élményeihez:

A hókorival a mozgás egyszerű, kicsit a soros görkorcsolya és a sí keveréke, de inkább a korira hasonlít, viszont sokkal könnyebb megállni vele. A síliftre először nem akartak felengedni, mert nem látták, hogy lenne bármi csúszásképes a lábunkon, ami ott alapfeltétel. Igazából kicsit féltünk tőle, de az első csúszás után már fülig érő szájjal ökörködtünk vele, nagyon jól éreztük magunkat. Aki egy kicsit is tud síelni vagy korizni, az nagyon hamar ráérez.

Szűzhóra nem ideális a kis felülete miatt, de ratrakolt vagy kicsit jeges pályán iszonyú jól hasít. Sőt, koris mozgással sík terepen is lehet menni vele. Fontos, hogy NEM lehet vele nagyot esni! Mindegy milyen sebességről esel, tuti, hogy hason/háton csúszol tovább. 

Próbáltam nagy hóban, ami mondjuk nedves, összerogyott olvadósat jelent (plusz pár C volt), itt a sarokra állva, afféle vizisíként simán lehet siklani.

Kiválóan lehet vele manőverezni, irányítani, fékezni kb. mint a hokifékkel és sokkal rövidebb úton áll meg mint eddig bármely sílécem.

A csizma maga a tökély, kényelmesebb mint némely topkategóriás sícsizma! A lábam szinte csont száraz maradt 3 óra hordás után. A nyelv nem ázott be mint vártam, hogy betör a hó. Eséskor max. az első csatt oldott le, de megkocogtatva a hó kiesett a fogakból, könnyen vissza lehetett csatolni.

Hátránya: előre nem lehet terhelni, mert törés van az orrában és egyből stoppol és borulás. Ugyanez a tárcsás felvonónál is előjön, ott is vizisízni kell, különben bukó. Bár, ha botlasz, még mindig nincs veszve minden, mert kettőt lépve menthető a szitu. Ez mondjuk tök jó benne.

Ha ti is ilyen élményekre vágytok, a tél folyamán több pályán is tart majd bemutatót az extremesportok.hu csapata, ezekről a Facebookon lehet tájékozódni. 

A srácok teljes élménybeszámolója itt olvasható. A sporteszköz hivatalos honlapja itt, Facebook oldala pedig erre lelhető fel, az extremesportok.hu csapatáé pedig emitt.

extrém hókorcsolya

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr213417008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valerio 2011.11.29. 07:53:08

Normafán láttam 15 éve ilyet, nétzem is kifelé a fejemből, hogy mi ez ;)

Extremesportok.hu · http://www.extremesportok.hu 2011.11.29. 09:22:31

Lesznek tesztelési lehetőségek itthon, a Facebook oldalról kiderül majd, mikor és hol!

Arentiro 2011.11.29. 09:43:18

Gyerekkoromban volt nekem is, apám hozta Svájcból. Az akkor "divatnak" megfelelően fémből volt (fém-színű, talán rozsdamentes acélból), piros bőr szíjakkal lehetett felcsatolni. Persze nem a mai műanyag síbakancsokra, hanem sima utcai bakancsra. Nagyon szerettem.

labi 2011.11.29. 09:49:48

30+ ávvel ezelőtt nekem is volt ilyen, cipőre csatolható verzióban, hogy akkoriban hogy hívták arra már nem emlékszem.
Persze én csak a szánkódombig jutottam el vele és ott is meg kellett várni amíg jól letapossák a havat. Voltak szép nagy taknyolásaim, főleg ha beleszaladtam a még nem letaposott hóba. :)

neddie 2011.11.29. 10:39:45

vajon ez nem b....a szét a sípályát?

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása