Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Nem létező cég szervez sítúrákat egy nyilvántartásból törölt cég honlapján?

Zubreczki Dávid | 2010.01.26. 09:22 Szólj hozzá!

"A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete több megkeresést is kapott, hogy a www.suli.si oldalon olcsó síutakat kínálnak - feketén. Az utazási szerződésben található a szervező cég neve, „Ski International” melynek neve az utazási irodákat engedélyező Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásában nem szerepel, de nem található a hazai cégjegyzékben sem." - írja a Tudatos Vásárlók utazásra szakosodott magazinja, a Tudatos Utazó. A Hüttének küldött összeállításban nem csak erre az egyedi estre hívják fel a figyelmet, de arra is, mire kell figyelni az irodaválasztásánál:

Felháborodott diák fordult a fogyasztóvédőkhöz, mivel gimnazista barátai többsége befizetett az olcsónak tűnő síútra, ám neki szülei nem adtak pénzt a bizonytalan hátterű üdülésre. Az oldalon ugyanis sem utazási iroda (?) neve, sem a címe, sem a nyilvántartási száma nem volt megtalálható, csak és kizárólag egy mobil telefonszám és egy e-mail cím. A honlapon található utazási szerződésben olyan feltételeket találhatunk, melyek az utazókra nézve hátrányosabb feltételeket tartalmaznak a hatályos kormányrendeletnél, vagyis jogszabályellenesek.

Maga, a szervezőként feltüntetett „Ski International” Magyarországon nem létező cég, az MKEH nyilvántartásában nem szerepel, holott aki utazást szervez, annak ez kötelező. A nyilvántartás része a vagyoni biztosíték és a szakmai tudás megléte, ami garancia lehet az utasok számára, hogy a megfizetett szolgáltatást minden körülmény mellett igénybe tudják venni. Az ezt megkerülők adóelkerülők, akik sértik az állam, az adófizetők, és a korrekt módon működő irodák érdekeit, ráadásul fennáll annak a veszélye is, hogy az „előleget” befizető utas soha nem látja viszont pénzét, de nem is utazhat el – a befizetés ismeretlen, azonosíthatatlan helyre megy.

Bár az utazási szerződésben és az elérhetőségek megtekintése után nem látható, ki akar nekünk síutat szervezni, a gyakorlat és a domain név azt mutatja, régi ismerőssel van dolgunk. A szlovén domain név (suli.si) whois rekordja szerint a Travelex Corporation a bejegyzett tulajdonos. Ugyanők a travelex.hu domain tulajdonosai, amely név alatt a travelex.hu oldal is található, ennek tulajdonosa az MKEH által az utazási irodák nyilvántartásából korábban törölt X-Press Solutions Utazási Iroda Kft. A cég által jogosulatlanul szervezett Bulgáriai utakról nyáron a sajtó már számot adott. A tulajdonosi kör korábban a Polaris Egyesület égisze alatt szervezett jogosulatlanul síutakat.

Fontos figyelmeztetni a honlapon az utazást lefoglalókat, hogy pénzük ismeretlen helyre megy. Akik már befizették az összeget, azok a jogosulatlan tevékenységre hivatkozva visszakövetelhetik az összeget.

A Fogyasztóvédők elnöke, Hajnal Zsolt elmondta: „sajnálatos, hogy vannak emberek, akik az olcsó utakat keresők jóhiszeműségével ilyen módon élnek vissza. Amennyiben befizetünk az útra, akkor nem csak az a veszély leselkedik ránk, hogy nem látjuk soha viszont a foglalót, hanem ha mégis kiutaztatnának minket, a kötelező vagyoni biztosíték híján akár ott is maradhatunk”.

A FOME közérdekű bejelentést tesz az illetékes hatóságoknak, így a nyilvántartással foglalkozó MKEH és NFH részére, de átgondolja csalás gyanúja miatt, hogy a Fővárosi Ügyészséghez, illetve az APEH-hez forduljon.

naiv ügyfél átverés utazási iroda

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr311702889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása