Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Harakiri és társai: Európa legdurvább sípályái

[mimi] | 2016.02.23. 17:42 9 komment

Fotó: Gutshofzillertal.at

Emlékeztek, melyik volt életetek legmeredekebb pályája? Én hiába síelek már húsz éve, nem nagyon merem kipróbálni a legdurvább feketéket – a legjobban azt utálom bennük, hogy ha elesem, a komplett felszerelésem lemegy a völgybe. Mások viszont kifejezetten sportot űznek abból hogy a függőlegeshez leginkább közelítő meredekségű pályákon zúznak lefelé. Mai posztunk, mely a Condé Nast Traveler gyűjteménye alapján készült, nekik szól. Íme Európa legdurvább havas lejtői:

Harakiri (Mayrhofen, Ausztria)

A világ legmeredekebb, kijelölt, és karbantartott sípályája az osztrák Zillertal 3000 síterepen található Harakiri. Ugyan a rituális öngyilkosság egy formájáról nevezték el, első ránézésre állítólag nem is olyan ijesztő. Aztán amikor megindul az ember a 78%-os lejtésű, másfél kilométer hosszú és csupán 60 méter széles pályán, már máshogy gondolja. 

Sok síelő annyira elveszíti az egyensúlyát, hogy egyszerűen az egész pályán átesik. A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint 2007-ben volt is itt egy halálos baleset. Ennek fényében különösen morbid, hogy a síterepen "Harakiri Survivor" (Harakiri túlélő) feliratú emléktárgyakat árulnak.

Valluga (St. Anton am Arlberg, Ausztria)

Ugyan a tiroli sícentrumot az alpesi síelés bölcsőjeként emlegetik az itt kifejlesztett technikák miatt, a Valluga 2811 méteres csúcsára közlekedő kabinos felvonón szigorúan tilos sífelszerelést szállítani. Ez alól csak azok kivételek, akik hegyi vezetővel indulnak útnak a brutálisan meredek és sziklás terepen.

Fotó: Wikipedia

"Ami elsőként feltűnik, hogy bár papíron 2811 méter nem tűnik olyan magasnak, a csúcson állva kiderül, hogy a környéken ez a legmagasabb pont, és innen minden út egy irányba – meredeken lefelé  visz" - írja róla egy brit síelő, aki csak profiknak ajánlja a Valluga meghódítását.

Grand Couloir (Courchevel, Franciaország)

Furcsa módon ezt az olykor teljesen lejegesedő sziklafolyosót - vagyis couloir-t - állítólag gyakran titulálják könnyű útvonalnak. Persze csak azokhoz a közeli szakadékokhoz képest az, amiket egyáltalán nem is neveznek sípályának. A couloir-okat egyébként szinte soha nem jelölik a sítérképek, kivételt ez alól a Grand Couloir képez, melyet természetesen feketével tüntetnek fel. Az alábbi videón egyébként tényleg nem tűnik teljesíthetetlennek a terep, de a szédítő hegygerinc, és a rengeteg jeges bucka miatt iszonyú fárasztó lehet lejutni itt:

Egyébként maga a videó készítője, Ryan Jamieson, is ezt írja: "a legnehezebb rész a jeges gerinc, és bár a videón nem tűnik túl meredeknek, igazából nagyon is az. Senki nem akar leesni onnan, az biztos. (...) Aki magabiztosan tud síelni, próbálja ki!"

Le Pas de Chavanette (Avoriaz, Franciaország)

Ezen a "Svájci fal" néven is emlegetett pályán csak kihívások vannak: meredek, nem túl széles, és autó méretű buckák vannak rajta. Ja, és gyakran tiszta jég az egész. Aki mégis le tud rajta jönni egészben, azzal is elbüszkélkedhet, hogy Franciaországban kezdett, és Svájcba érkezett meg – a pálya ugyanis pont a határon húzódik.

Kép: Myswitzerland.com

 Hamarosan Amerika legmeredekebb pályáival jelentkezünk!

videó franciaország ausztria extrém sípálya meredek couloir

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr458413840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qrzor 2016.02.24. 08:37:57

Úgy emlékszem a Harakiri alján mindíg ülnek telefonnal kamerázva várakozó "keselyűk", akik csalódottan vették tudomásul, ha nem dobtuk el magunkat.

Frissen élezett léc és sebességkontroll + jó technika a megoldás. A sok Túrójani letúrja a havat keresztben rolózva a pályán és néhol valóban a csupasz jégen kell fordulni. Ezzel együtt nem olyan vészes, mint ahogy beharangozzák.

A fotón is látható felső tábláknál fotózkodnak a plázapic*ák eleget téve selfiagyuk kihívásának. Síélmény szempontjából nem ez a csúcs a pálya, mert elég rövid a szakadék, de kétségtelenül van benne adrenalin.

3x 2016.02.24. 09:21:16

Alpe d'Huez, Le Tunnel. Egészen sötét, kozmikus fekete, nagyon szép a kilátás, és megfelelően gyors kabátban csak pár perc - háton :) Aki szereti az ilyen kihívásokat az ki ne hagyja!

megvagyhadnagy 2016.02.24. 09:42:16

A Harakiriről nekem is az jutott eszembe, hogy a tetején ott álva, annyira nem tűnik vészesnek. Aztán ha az ember belekezd :) Elesni nem szabad, mert akkor a végállomás a pálya alja. Sokan a klasszikus értelemben nem is síelnek rajta, csak a hegyre merőlegesen tett lécekkel lecsúsznak. Amúgy meg oké, ott voltunk, kipipáltuk, ennyi. Aztán irány a többi, széles, kellemes lejtésű piros.
A jútyúbon van pár video, meg lehet lesni mekkorákat lehet ott perecelni :)

Lady Ann 2016.02.24. 09:58:04

@3x: Az volt az egyetlen pálya, ahol inkább átadtam a fényképezőt egy barátnőmnek, aki nem jött le :) Amúgy nagyon tetszett, különösen, mert sikerült esés nélkül lecsúsznom, de legszebb pillanat mégis az volt, amikor az alján összefutottam egy magyar sráccal, aki a barátai várta. Rövid beszélgetés után előhúzott az overalljából egy ép főtt tojást :)

3x 2016.02.24. 10:00:23

@Lady Ann: És a barátnőd visszament az alagútba?

qrzor 2016.02.24. 11:50:52

@megvagyhadnagy: Pont az a rolózás. Áll a pályán keresztben és élezést elengedve lapon sodortatja magát lefelé. Minden havat letúr. Minek megy oda? Ráadásul egymást ütik ki, döfik át ezek a műmájerek. OK, az izgalom jár mindenkinek.

z8 2016.02.24. 14:53:31

A baj az amit fent is qrzor említ hogy akinek nincs meg a tudása szétturja az egészet.
Amúgy meg aki szereti a kuloárokat pályán kívül nem lehet gond ezekkel :)

Lady Ann 2016.02.24. 17:06:19

@3x: Meglátta pályát és inkább visszaaraszolt :)

Nethooligan 2016.03.20. 10:56:21

Én is hiányoltam a Le Tunnelt.
Én nem estem rajta, oktató ismerősnek után kellett vinni a botját (léce lecsúszott utána). :)

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása