Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Top5 hegyi menedékház: a világ legmagasabb tésztaüzemétől a többszintes gigahüttéig

[mimi] | 2015.02.10. 12:25 8 komment

austria_info_voralberg.jpg

Csendélet egy osztrák hütte teraszán (Fotó: Wiesenhofer/ Österreich Werbung)

Mivel a síeléshez legalább annyira hozzátartozik a hüttézés, mint maga a csúszás, összegyűjtöttük Európa öt legérdekesebb hegyi menedékházát a legrégebbitől a legnagyobbon át a legszédítőbb helyen lévőig.

A legnagyobb: Hohenhaus Tenne

2015-01-30 17.58.31Este hatkor ekkora a buli! (Fotó: mimi)

Hol van? Schladming, Ausztria

Hogyan lehet megközelíteni? Schladming városában, a Planet Planai, azaz a kabinos felvonó völgyállomása mellett, közvetlenül a sípálya aljában található. Mivel egészen a városközpontban van, az is könnyen haza tud innen jutni, akinek esetleg kicsit túl jól sikerül lelazulni a késődélután folyamán.

Milyen? Ez Európa legnagyobb hüttéje, ahol esténként olyan világsztárok lépnek fel, mint a bögyös Antonia aus Tirol, vagy a tűzpiros cowboy-kalapos Marcus Becker -  és ezzel mindent elmondtunk róla. Mi este hatkor jártunk itt, ahogyan a fenti képen is látszik, a schladmingi síelők komolyan gondolják a bulizást, este hatkor (!) úgy, és annyian csapatták, mintha nem lenne másnap.

A legöregebb: Bellevue Alm

fireshot_screen_capture_004_-_mondi-holiday_bellevue_alm_-_www_bellevue-alm_com.jpg

 Minden hütték anyukája (Fotó: Bellevue Alm)

Hol van? Bad Gastein, Ausztria

Hogyan lehet megközelíteni? Mivel a Stubnerkogel síterepen fekszik, így vagy sílécen csúszhatunk be ide, vagy egy meglehetősen retro, egyszemélyes ülőfelvonóval is feljuthatunk Bad Gasteinből. Ez utóbbi főleg esténként hangulatos, visszafelé pedig jöhetünk szánkón, itt indul ugyanis a völgyig tartó szánkópálya.

Milyen? A hangulatos hegyi étterem minden hütte anyjának titulálja magát honlapján, ha hinni lehet a leírásnak, a  helyet, ahol ma a Bellevue Alm áll, 1421-ben említették először. Az 1266 méter magasan található hüttét tavaly márciusban mi is teszteltük. Az épület minden hütte-sztereotípiának megfelelel: festett fagerendák, hatalmas, pattogó tüzű kandalló, kályha, népviseletbe öltözött figurákkal kifestett falak, síelős kacatok és régi reklámok - van itt minden. A kiszolgálás nagyon kedves, a fondüt és a császármorzsát pedig mindenképp kóstoljátok meg ,ha erre jártok.

A legmagasabb: Matterhorn glacier paradise

zermatt.jpg

Magas! (Fotó: Zermatt.ch)

Hol van? Zermatt, Svájc

Hogyan lehet megközelíteni? A svájci-olasz határon fekvő Zermatt-Matterhorn síparadicsom tetején található, az O3 jelű nagykabinos lift felső állomásánál.

Milyen? Az étterem a világ egyik legmagasabban fekvő síterepének legmagasabban fekvő felvonóállomásán, 3883 méter magasan található. A klasszikus fogások mellett ázsiai ételkülönlegességeket találunk az étlapon. Egészen perverz érzés lehet egy jó kis pikáns Tom Yum levest szürcsölni, miközben Olaszország, Franciaország és Svájc legmagasabb hegyeinek látványában gyönyörködünk.

A legmagasabban forgó (!): Three s!xty

myswitzerland_saas_fee.jpg

Körpanoráma (Fotó: Myswitzerland.com)

Hol van? Saas Fee, Svájc

Hogyan lehet megközelíteni? Naná, hogy felvonóval.

Milyen? Valami bizarr okból nagyon népszerűek a forgó éttermek (az összes listája itt találja, meglepően sok van belőle a világban), közülük pedig a 3500 méter magasan, Saas Fee síterepén található a legmagasabb. A terep egyébként más legekkel is büszkélkedhet, itt van a világon legmagasabban járó földalatti vasútja, és a világ legnagyobb jégpavilonja is. (A síterepről itt olvashat bővebben.)

A tésztamennyország: Eisgrat

2783517_9d130cb8bac5ff95c133f95eaec427ff_o.jpg

Szép kilátások (Fotó: mimi)

Hol van? Stubai gleccser, Ausztria

Hogyan lehet megközelíteni? A Stubai gleccserre közlekedő kabinos lift hegyállomásán található.

Milyen? 2900 méteres tengerszint fölötti magasságával itt található a világ legmagasabban fekvő tésztaüzeme, egy tágas, 400 fős önkiszolgáló rendszerű étterem, és egy nagy sportbolt is. Természetesen egy üvegfalon keresztül a tészta készítését is megnézhetjük, keddenként és csütörtökönként pedig reggel 9:30-10:30 között tészta show-t is tartanak.

ausztria svájc kajapia hütte

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr767140811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gorillaso 2015.02.11. 09:09:57

A Margherita hüttevan a legmagasabban az alpokban 4554m-en.

Vargabetű 2015.02.11. 10:15:12

Csomó tárgyi tévedés van, nem is részletezem. Nem a határon fekszik, nem a világ legmagasabb, nem látszanak a francia hegyek stb,stb. A Fogyasztói Társadalom Szentélyébe való írás. Teljesen hamis képet fest, a hüttében nem bulizni kéne, hanem szolidan vacsorázni, pihenni és reggel tovább állni. Tényleg milyen jó, hogy bárki írhat blogot! Részemről behányok a bulizós, vendéglehúzós hüttének álcázott vengéglátó ipari egységtől. A cikk kiválóan alkalmas arra, hogy téves és indokolatlan igényeket gerjesszen és fogyasztásra buzdítson. Sajnos egyre több hütte alakul át pénzszivattyúvá, és egy túra során külön figyelni kell, hogy nehogy belefussunk.

Aki ezt olvassa, és éjfélig-egyig bulizik, alkoholizál nagyon megszívatja azokat, akik arra a célra használnák a hüttét, amire való. Sokkal szívesebben főzök 3600-on tésztát önerőből, hóból olvasztott vízzel, mint üvegkalickából nézni, hogyan síelnek mások, még ha tésztagyár is van. Mégsem hencegek vele. A hegyekhez kellő tisztelettel és alázattal kéne viszonyulni, mert erősebb mint Te vagy.

A Matternhorn Glacier Paradise-t volt szerencsém kívülről látni, amikor elhaladtam mellette. Gyalog. Annyira nem a legmagasabban van, nem a tetején, hogy egy szomszédos csúcsra túráztam tovább. Egy alsóbb olasz hüttéből ( bocs rifugóból) indultam. Na ott a tulaj hegyimentő, és mesélt is a Klein-Matternhorn buliközpontnál milyen gyakran kell lementeni tapasztalat, felkészültség, hegyi cuccok nélkül eltévedt öngyilkosjelölteket Pl éjjel fél 2-kor! Mert felvonóval mindenféle oda nem való konzumidióták fölmehetnek. Lemaradnak a felvonóról, és makkos cipőben kóborolnak a gleccseren, a maguk sem tudják hová. Fogalmuk sincs, hol is tartózkodnak valójában. Csak azt tudják, hogy csomó pénz oda feljutni ( parkolás, vasút Zermattba, szállás, 3 szakaszos felvonó, kaja, pia 3800-on) tehát ha fizet, akkor azt tesz, amit akar.
Üdv:VB

vittore 2015.02.11. 12:55:02

@Vargabetű: K.rvajó és színigaz hozzászólás. +1

Kyria 2015.02.11. 13:10:57

A Matterhorn Glacier Paradise-ban mi is voltunk, a teljességhez pedig hozzá tartozik, hogy kétféle felvonó van, de a legmagasabbra valóban a nagykabinos visz (a másik értelemszerűen csak egy bizonyos magasságig megy, lényegesen kisebb kabinokkal). Tudni kell, hogy míg a kisebb számtalan kabinnal folyamatosan megy, addig a nagykabinosnál nemigen lehet megúszni a sorállást. Egyébként nagyon szép hely, Zermatt pedig egy bűbájos kisváros. Nem kimondottan olcsó kirándulás, de elég egyedi, úgyhogy megéri. (És bár normális embereknek nyilván triviálisnak tűnik, de jól fel kell öltözni - nem viccelek, láttunk rövid ujjú ingben felránduló embereket is - pedig ott aztán fúj a metsző szél!)

micsoda? 2015.02.11. 14:04:08

Hütte= kunyhó? Mert a képeken nem úgy néznek ki:) A Schneebergre mentem fogaskerekűvel juliúsban, gyönyörű hóesés fogadott. A hütte óriási terem, óriási kandallóval, én meg nyári szandálban:)

Első mohikán 2015.02.14. 17:42:13

"Top 5 hegyi menedékház..."
Így szól a cikk címe. Nos, szerintem ezek a magashegyi bulihelyek nem menedékházak a szó klasszikus értelmében, hanem jómódú turistáknak, síelőknek való "büfék" és szórakozóhelyek, amelyek önmagukban szolgálják a "turista" célpontját és nem az igazi cél -t.i. a hegycsúcs, hágó stb.- eléréséhez a pihenő vagy menedékhelyet.
Nálam a menedékház nem ez, hanem egy csendes fa vagy kőház egy olyan túraútvonalon, ahol ÚTKÖZBEN térek be forró teát, grogot, helyi eledel sajátosságot enni/inni pihenésképpen, illetve éjszakai szállás egy többnapos gyalogtúrán. Ehhez nem passzol az éjszakába nyúló dáridózás, zavarva a korán reggel egy csúcs megtámadására indulókat.
Nekem eddigi túráim során a Magas Tátrában található Tengerszem-csúcs alatti (2250m) és a Zöld-tavi menedékház, valamint az Olümposz hegyen (szintén kb 2300m) levő tetszett. Talán azért, mert nem felvonóval jutottam oda, hanem egész napos fárasztó, de annál élvezetesebb túra után, hálát adva az égnek, hogy lerogyhatok és törődnek velem.
Na mindegy, kinek a pap, kinek a ministránsfiú...

Girhes Joe 2015.03.05. 00:17:25

@taxi33:

Bár nem ez a klasszikus értelemben vett menedékház, hanem a modern értelemben vett Hütte, de a Bellevue Alm tényleg nem rossz, tanúsíthatom, idén év elején jártam ott. Hangulat, jó kaja, panoráma, szállás, kedves személyzet, minden, ami kell. A beton-üveg hodályok engem se vonzanak, bármilyen magasan vannak is.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása