Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Sí-sztereotípiák: Franciaország

[mimi] | 2011.11.21. 08:52 24 komment

Briançon by nexus500

Mindenkiben élnek ilyen-olyan sztereotípiák a különböző országok lakóival kapcsolatban. Egy bizonyos szintig ez teljesen normális, az ember kategóriák mentén gondolkodik, egyszerűbb így eligazodni a világban. Akkor viszont már nagyon nem oké, ha valaki azért nem látogat el egy helyre, vagy nem szól bizonyos emberekhez, mert arról a csoportról van valamilyen véleménnyel. Sokan például azt gondolják, hogy a franciák sznobok, cseppet sem vendégszeretők, pláne azokkal, akik nem beszélik a nyelvüket, ráadásul iszonyú drágaság is van. Aki ennek ellenére ellátogat hozzájuk, az minimum dettó sznob, de legalább még hülye is, hogy náluk szórja el a pénzét… Vagy talán mégsem? Baldrick68 nevű olvasónk kommentje rávilágít, hogy a sztereotípiák többsége finoman szólva is baromság. Milyen élményei vannak a franciákkal kapcsolatban annak, aki tényleg járt már náluk síelni? A hajtás után kiderül.

Én jó pár éve mászkálok ki és igazán jó tapasztalataim vannak velük. Rájuk is érvényes a mondás: amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Ha normálisan viszonyulsz hozzájuk ők is olyanok. Ha tudsz pár szót (kérem, köszönöm, jó napot,) már azzal a szimpátiát vívsz ki.

Elmondok egy jellemző történetet:
Valmeinierben történt. Valmeinier egy üdülő falu valójában csak a turisták laknak ott. A személyzet minden nem a faluból jön fel. Akkoriban az volt a rendszer hogy szombaton turnusváltás. Ilyenkor becsekkolsz, befizeted a kauciót és leadsz egy igazolvány képet a síbérlethez. Másnapra (vasárnap) elkészítik a bérletet és vasánaptól péntekig lehet csapatni. Nos az történt hogy szombaton megérkeztünk és elcsesztük az időt, rég bezárt az iroda mire kapcsoltunk hogy nem adtuk le a képeket a bérlethez. Húú bassz, most ez így gáz lesz. Vasárnap reggel 9 kor odamentünk az irodához hogy bocsi elkúrtuk nem kicsit. Az ám, csak hogy az éjszaka jött egy jó kis havazás a hó szinte ömlött. 9:15 kor felbukkant egy pacák az ajtóban. Elmondjuk neki hogy mi a gond. Mondja, hogy bocsi ő itt a villanyszerelő a hölgyek nemsokára jönnek a faluból és megoldják, addig üljünk le. Vártunk még 10 percet. Mondja a fickó, hogy úgy tűnik a lányok már nem fognak jönni, de sebaj, adjuk oda a képeket és megcsinálja a bérletet.
És úgy is lett. Mi csak néztünk bambán, hogy jé bassz. Nem kér semmi igazolványt, nem cseszett le, hogy mér most megyünk, nem vágott pofákat, stb.

Na erre azt mondtuk hogy ha majd nálunk ilyen lesz a vendéglátás akkor majd ugassunk hogy bunkó franciák, de addig szerintem ne nagyon.

Baldrick68

És ami az árakat illeti…

Franciákhoz a csóróbbak mennek, nem a gazdagok.
Aki igazán gazdag, az a szomszédos Ausztriába megy.

Puy Saint Vincent Franciaország
Pályák magassága: 1400-2750 m
Pályák hossza: 78 km

6 napos síbérlet + Apartman pályaszállással 150 EURO
(kb 43 500 HUF)
Útiköltség 20 000 FT

Ha tudsz ennél olcsóbbat Ausztriában, légy szíves szólj.

Baldrick68

Tudtok jobbat? Vagy rosszabbat? Voltatok már Franciaországban síelni/snowboardozni? Mik a tapasztalataitok? És mi a véleményetek az olasz/osztrák/német/szlovén/szlovák/stb. vendégszeretetről? Tényleg Ausztriába járnak az igazi burzsujok? Cáfoljatok rá a kedvenc síterepeitekkel kapcsolatos előítéletekre, vagy panaszoljátok el Hütte Anyónak, hogy mivel vívták ki egyes helyeken az ellenszenveteket!

franciaország sztori

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr223376076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Torrance 2011.11.21. 15:17:43

Szerintem Franciaország sokkal jobb, mint Ausztria.
Olcsóbb szállások, nagyobb pályák, jobb kaják, szebb nők.
Csak rettenetesen messze van.

230e 2011.11.21. 15:18:53

Risoul, Pra Loup megvolt. Mindkettő márciusban.

Egyszer busszal, egyszer autóval. Az sok egy kicsit, főleg amikor visszafele jössz.

Ez a kettő a kisebbek közüli, de akkor is élmény. Ott, és arra mész, amerre akarsz, még akár ezeken a pályákon is mehetsz úgy, hogy nem mész kétszer ugyanazon a liften. Az alap francia szavakat meg lehet tanulni. Az apartmanok kicsik, de túlélhetőek.

Egyébként a családommal Ausztriába mennék, a barátaimmal Franciaországba.

org 2011.11.21. 15:27:38

Ár/érték arányban sokkal jobb Franciaország. 2-3 napra kiváló Ausztria, de egy hétre egyértelműen Franciaország a legjobb választás: magas, hóbiztos terepek, pörgős élet, jó bulik.
Én tizenegynéhány éve járok Franciaországba és szinte kizárólag jó tapasztalataim voltak a vendéglátással is - bármilyen probléma is merült fel az évek során.
Szóval pár napra megfizethető és élvezhető Ausztria, azonban hosszabb időre nálam Franciaország a nyerő minden szempontból.
Kivéve persze a távolságot.

Mikulka2 2011.11.21. 15:43:17

Baldrick68 sztorijához: azért a kiszolgáltatottság érzése és az amatőrizmus ott volt. Ausztriában nehéz elképzelni, hogy nyitás-időben ne legyen nyitás.
én is voltam jó párszor Franciaországban, de leszoktunk róla, nem csak a távolság miatt. sokszor vacakok a síliftek (a csákányos fából van, és akkorát ránt, hogy megreccsen a derekad - ilyen Ausztriában nincs. a bérlethez minek fénykép?! Ausztriában mindenhol csipes kártya van, nem szívatnak fényképpel.
egyszer Franciaországban olyan ködbe kerültünk, hogy írd és mondd az orrunk hegyéig láttunk. totál eltévedtünk! végül nagy nehezen botorkálva találtunk egy liftet, de nem járt. viszont örömünkre a kezelőfülkében ült egy síliftes bácsi. nem sokáig örülhettünk: úgy lecseszett minket, hogy a lábunkon alig álltunk meg: hogy képzeljük, hogy oda mentünk, le van zárva a pálya! mondtuk neki: de hát nem látni semmit, azt sem tudjuk, hogy jutottunk ide. a pályalezárás elég gyengén lehetett kijelölve, mert abból sem láttunk semmit... ilyet szólt: menjünk vissza arrafelé azonnal, ahonnan jöttünk! vissza akart küldeni minket a kilátástalan ködbe, alig sikerült meggyőznünk, hogy engedjen föl minket a lifttel, különben otthagyjuk a fogunkat.

énszerintem 2011.11.21. 16:08:29

Nincs osszehasonlitasi alapom, 3 eve sielek, es csak franciaorszagban voltam, meg itthon sem, es a szomszedoknal sem...
De nem tudom elkepzelni, hogy mi lehet jobb a francia siterepeknel, kiveve talan a nagyon kicsi apartmanok es a tavolsag.

De tavaly a tavolsagra is kitalatunk valamit, olcso repjegy svajcba, valami 9e forint volt, es onnan mar csak 4 ora volt a buszut.. a cuccokat busz hozta ki, csak mi nem ultunk benne csak az uccso 300 km-en... nekem megert 9ezret oda vissza a kb osszesen 20 ora sporolas.. es a bokam se dagadt be 2 napra.

f.nero 2011.11.21. 16:22:32

Franciaország a legjobb! Óriási egybefüggő terepek vannak, sokszor 10 falut is be lehet járni, nagyok a szintkülönbségek. Átlagban szerintem több a napsütés, mint Ausztriában. A pályák szélesek, jól kezeltek. Kezdőknek gyakran van elzárt zöld pályákból álló övezet, ahol tudnak esni-kelni. A francia síiskola (ESF) jól szervezett, én is ott tanultam meg.
A pályaszállás természetes dolog náluk, így ugyan sokat kell autózni, de utána egy hétig csak síléccel közlekedsz, sokszor már a lépcsőház ajtótól kezdve.
Ismert hátrányok: relatíve kisebb, kevésbé komfortos szállások, drága éttermek. De a szállásra aludni járunk, a főzést meg magunk intézzük.
Nagyon ajánlom: Trois Vallées ill. La Plagne, persze Alpe d'Huez és Les 2 Alpes se rossz.
Csak még annyit, hogy tavaly a híres Trois Vallées-ben voltunk, nevetséges áron, 6 napnyi napsütéssel. Naponta 75-80 km-t mentünk (liftekkel együtt).
Ezt nehéz lenne máshol überelni!
És még nem is említettem a francia baguette-et, ami minden reggel egy külön élmény. :)
Természetesen Ausztria és Olaszország se rossz, de a legjobbak a franciák. Persze nem az emberek, hanem a síterepeik... :)

minekez 2011.11.21. 16:29:50

@énszerintem: A szemben lakó bácsi sem tudta elképzelni, hogy van jobb autó a zsigulinál, neki is az volt világ életében... :)
Egyébként embere válogatja, hogy kinek mi a jó síterep: én pld. utálom a tömeget és a rossz időt, viszont nem zavar ha "csak" 20km pálya van. Ismerőseim között van olyan aki a bulira hajt és olyan is, akinek a wellness pályaszállás jelenti a topot.
Én síelni egyszer voltam a franciáknál, de nem volt magával ragadó az élmény. Persze ettől függetlenül lehet, hogy volna olyan hely amit tetszene náluk... de az ember nem szivesen lövi el bizonytalanra azt a pár szabadnapját ami síelésre jut egy télen. :)

al Dajjal 2011.11.21. 16:30:27

Franciák? Ha nem vendéglátóssal találkozol, aki a turistából él, akkor egyből más lesz a véleményed. Mérhetetlenül lenézőek, pökhendiek másokkal.
Két turista Párizsban odamegy egy teljesen kultúráltan kinéző fhanszihoz, köszönnek, s ékes angolsággal útbaigazítást kérnek. Meg is kapják, hosszan, kimerítően, mutogatással... franciául... A kérésre, hogy el tudná-e ismételni angolul, megint csak valami érthetetlen francia nyannyogást kapnak. Majd a leesett állakat látva még ő volt besértődve. És már több forrásból is hallottam ilyet, meg hasonlókat.

Tommmyka 2011.11.21. 16:33:23

Tavaly voltam pár napot Franciaországban Les 2 Alpesben. Ennél jobb síterepet, körülményeket, egyebeket el sem tudok képzelni. Szállás félpanzióval 2 csillagos hotelben (sílift kb 50 méterre) 37 Euró (mindenestül)/este/fő. A hotel kb közepes volt, nem volt semmi extra de minden volt amire szükségünk volt. Kaja viszont átlagon felüli volt mennyiségben és minőségben is. Síterepről csak a legjobbakat tudom mondani és az emberekkel sem volt semmi gond az ég világon.. Ennyi besíelhető pálya és ilyen magasság (3600m) nem sok helyen lehet Ausztriában. Egyetlen hátrány Franciaországi síeléssel az-az hogy messze van. Ez több okból is rossz. Először is magasabb az utazási költség, másfelől ülhetsz kb 13 órát a kocsiban amíg odaérsz miközben ausztriában már réges-régen ott lennél és síelnél. Hazafele ez a probléma megismétlődik, tehát 2 síelés napot bebuksz az utazással. Összességében azt mondom Francia Alpok jobb hely, talán az ott lét picit olcsóbb is mint Ausztria de hosszú utazás elég nagy hátránya. Mindenki döntse el maga neki mi a fontosabb...

reflector.blog.hu · http://bdsmthrill.com 2011.11.21. 16:45:52

árulja el nekem valaki, hogy hogyan járja meg Fr-ot 20.000Ft ból Baldrick68 nevű felhasználó? mert se a vonatjegy, se a benzin+autópályadíjak nem stimmelnek. jah, hogy 120.000 kocsival??? vonattal is 45-50.000 oda vissza

mojoking77 2011.11.21. 16:51:13

@al Dajjal: Mar bocs, de lofaszt. Te tipikusan azt a idiota vonalat kepviseled, ami ellen a post szol. Gondolom eletedben nem voltal meg kint. Lassan egy eve itt elek, es pont ellenkezo velemenyem alakult ki. Na ja, az sokat segit, ha tudsz franciaul koszonni, es meg tudod kerdezni a nepet, hogy beszel e angolul. Gondolom Magyarorszagon mashogy mukodik. Pesten odamesz egy atlagemberhez es angolul kerdezel valamit,mire o ekes oxfordi akcentussal fog valaszolni ugye? Vagy akar Madridban, vagy Romaban. Fel kellene mar ebredni...

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2011.11.21. 17:03:04

Úgy szokott lenni, hogy pár évente megpróbálkozunk a franciákkal is, mert már elhalványult az előző utazás élménye...

A szállással vagy az azzal való adminisztráció kapcsán többször futottunk bele szemétségekbe: Utólag (mi már otthon vagyunk pár hete) bankszámláról jogtalanul levont takarítási költség. Volt mikor a falu külön pontjain helyeztek el.
Az emberek alapból szerintem elviselhetőek - úgy sem ismerkedni jött az ember - osztrák paraszttól is láttam már nem egyszer "én vagyok itt a Jani" kirohanást.

Ugyan mostanság azt vettem észre, hogy az Osztrákok sem állnak néha a helyzet magaslatán, mikor pályakezelésről van szó, a franciák ehhez képest maga Pató Pál úr elszármazott rokonai. Van, hogy napokig nem nyúlnak egy gyakran síelt pályához, vagy egyszerűen szűz havat hagynak a kanyar belső ívén 10 méter szélességben, hiszen úgysem síel ott senki, csak én szálltam el, mint a győzelmi zászló.

A franciák lehet, hogy megérik, ha az ember nagyon be van határolva (de akkor már csak busszal, hisz a kényelmesebb és gyorsabb autó drágább is - pláne 2500 km távon oda-vissza), azonban inkább azt mondom, hogy árdobok még egy húszast, és 13 óra helyett 6 órát utazom Osztrákokhoz. A szállásaik és bérleteik pont annyival drágábbak, amennyivel szolgáltatási színvonalban többet adnak.
Lehet velem persze vitatkozni, hogy na de hát a nagy francia rendszerek... Csak éppen nézzük meg a felvonók átlagéletkorát. Egyszer megépítették 40 éve, és csókolom.
Még jobban tetten érhető ez az átlag szállás kinézetén; franciáknál a 4 fős szoba annyit tesz többnyire, hogy két ember kinyitható ágyon a nappaliban, míg a másik kettő emeletes ágyon próbál aludni közvetlenül a bejárati ajtótól tartó folyosó mellett - Ennél fejenként mondjuk egy tízessel drágában Nassfelden pályaszállásra szoktunk menni az erdő közepén álló, külön bejáratú faházba, ahol mind a 6 főre van külön szoba, plusz egy jókora nappali kandallóval, atom tengeralattjáróval, stb...

Úgyhogy én jövőre is "Ausztráliába" megyek síelni ;)

velorex-vezető 2011.11.21. 17:04:01

@énszerintem: Az Olympus Mons-on vannak a leghosszabb sípályák. Azt egyszer ki kell próbálnod.

Lerche 2011.11.21. 17:09:04

Köszöntök mindenkit. Mivel már négyszer jártam ott, mindenkinek csak ajánlani tudom: Ausztria, Tirol, Zillertal (forevör!!!) :)
Biztosan drágább, mint Franciaország, csak kicsit közelebb van. A 6 napos bérlet 190 EUR körül van (no fénykép, chipkártyás), de ezért kb. 850 km pályát kap az ember. A völgy végén ott a Hintertux gleccser, ha sehol nincs hó, akkor ott mindig van. (3250m) Van vonat végig a völgyben, amit síbérlettel lehet használni, meg a számos síbusz. Termálfürdö is van egy-kettö és az emberek nagyon kedvesek. Nekünk pl. a házinénink saját kezüleg sütött tortalapot az épp születésnaposnak, amikor készet nem találtunk a boltban. Stumm nevü falucskában volt mindez. NAGYON JÒ!!

foxpic 2011.11.21. 18:18:29

Soha nem voltam még olyan helyen Franciaországban, ahol ne chipkártya lett volna. A liftek meg jó állapotban voltak. Alpe D'Huezben meg főleg, új minden. A legnagyobb bajom az volt pár helyen, hogy este halott volt az egész, cserébe viszont ott voltak a legszebb tájak.
A partisabb helyeken mindig lehetett haverkodni franciákkal, a nulla angoltudásukkal is jól elröhögcséltünk. A helyiek meg nem voltak szemforgatóak, a felvonóknál meg mindig segítőkészek. A szállás tényleg kicsi (néha botrányosan), de a tájért mindig megéri :)
Olaszok nagyságrendekkel bunkóbbak :D

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2011.11.21. 18:24:28

Franciaország zsír. Minőségi pályák, tűhető szállás és olcsó. A fenti árakon voltam kb 3 éve, és az pályaszállás volt, tehát átlagos lendülettel az ajtóig csúsztam. Felemelő érzés úgy kezdeni a napot, hogy 50 métert gyaloglok a felvonóig és kész.
Messze van? Hát nem hétvégére kell kiruccanni:)

Asztalos Gábor 2 2011.11.21. 18:35:45

Osztrák szállás is olcsó lenne, ha 2x annyi embert zsúfolnak be egy helyre.
Pár órás utazás busszal még lehet jó buli, de 2*1 nap csak szívás. És elmegy 2 nap, ami ha szabadságot veszel ki, jelentős vesztességet jelenthet.
A kaució lenyúlását más már említette.

Macskond 2011.11.21. 18:43:46

Franciaország valóban rémesen messze van, és osztom a korábbiak véleményét, hogy a visszafelé út a rázósabb. Én Puy-ben és Brianconeban voltam.
Pro és kontra érveket lehet mondani.
A szállás és bérlet jóval olcsobb mint Ausztriában.
cserébe az appartmanok mérete elég szűkös. Viszont Puy-ben gyakorlatilag mind pályaszállás. (és nagyon _nem_ pályaszállás áron!)
A franciák akikkel találkoztunk mind nagyon segítőkészek és normálisak voltak, és a sztereotipiával ellentétben beszéltek, és jól beszéltek angolul.
Az osztrákokhoz képest a pálya gépészetük "századforulós" némelyik felvonó már múzeális értékű lehet. Hütte kevesebb van és _drágább" mint ausztriában, igy mi inkább vittünk magunkkal kaját. A pályarendszer amúgy NAGYON klassz, valódi szabadságélmény volt náluk sielni. Pályán kivül is.
A pálya karbantartással sem volt gondunk, jó minőség volt.
Amivel viszont volt gondunk az a felvonó személyzet. A felvonó kezelők az egykedvű hal (gy.k.:tojik rája) stilusában dolgoztak. Mivel sok gyerekkel voltunk osztrákéknál megszoktuk, hogy _mindenütt_ nagyon figyelnek és segítőkészek voltak. Na hát franciáknál ez nem igy volt.
Arra viszont volt emberük hogy a sikapunál vegzálják népet ha valamiért nem sikerült elsőre belépni. Gyerekeknél gyakran előfordul, hogy duplán érzékeli őket a kapu mert bénáznak. Osztrákok ilyenkor MINDIG csak segítenek, a franciáknál ilyenkor mindig kiállítás - ellenőrzés, aztán morgással továbbengedés volt.
Szerencsére lopásügyileg nem volt rossz tapasztalatunk, de az pl gyanús volt hogy franciáknál nagyon paráztak mindenféle lopástól, minden mindenütt zárkálva volt. Osztrákéknál ilyenhez nem voltunk hozzászokva.
Bár ez nem szorosan tartozik a sielés témához, de mondjuk osztrákoknál soha sehol nem találkoztunk útközben sem "putriteleppel", de még csak rendezetlen településsel sem,
hát ez a franciákról nem volt elmondható.
A franciáknál olcsón qrva jót lehet sielni, de a környezetre vonatkozóan kisebb igényeket érdemes támasztani.
Ausztriában többet adnak a környezetre, a minőség hozzáállás kiszolgálás sok próbából is mindig patent volt.
Viszont meg is kérik az árát. És az sem utolsó szempont hogy jóval közelebb van. 2x próbáltuk szlovákiát de már az is 1-el több volt a kelletténél. 1 pozitívuma volt, hogy olcsó, de annyira igénytelen volt, és "nem komálták a magyarokat" hogy úgy találtuk hogy vihetjük máshova is a pénzünket. Majd 10 év múlva megnézzük tudtak e fejlődni.
Olaszoknál csak picit voltunk, Tarvisioban. A felvonók leharcoltak mint a franciáknál, a pályák ha lehet még jobban karbantartottak voltak mint az osztrákoknál. Árban közepesnek mondanám. Angol nyelvtudás nem volt "egyenszilárdságú", de boldogultunk, de inkább a felcsipegetett némettel.
Szlovénia szintén kevés tapasztalat alapján: Gyenge nyelvtudás, közepesen karbantartott pályák (konkrét tapasztalat, hogy amelyik pályára kevesebb ember jut azt nem is ratrakolják, igy annyira lefagyott,hogy elég necces volt lejönni, balesetet is láttunk emiatt.). Hosszú sor. Árban kedvezőbb. Személyzet (ha épp a helyén volt!) segítőkész volt.
Svájcba még nem jutottunk el, és az idén nem is fogunk. Válság van.

minekez 2011.11.21. 19:34:44

@foxpic: az olaszok bunkóbbak? Ezzel vitatkoznék :). Ha valakik hálásak, ha az anyanyelvükön próbálkozol pár szóval, akkor azok ők. És pályát csinálni/kezelni is tudnak...

Póniló 2011.11.21. 19:35:44

@énszerintem:
engem nagyon érdekel a megoldásod, én is repülős útban gondolkodom már egy ideje, de honnan veszel olyan buszt, aki kiviszi a cuccodat? Azt láttam a neten, hogy Lyonból és talán Genfből is megy síbusz a legtöbb terepre, de mindig az volt a gondom, hogy viszem a cuccot. mert fapadossal azért mostanában elég nagy tétel a csomag..
szóval áruld el légyszi, hol lehet olyan buszra lelni, aki elviszi helyettünk a cuccost :-)
De hogy a témához is szóljak, én abszolút Franciaország-párti vagyok, hatalmas pályarendszerek, kevés ember, gyönyörű táj. Szerintem nincs gong a pályák karbantartásával sem, osztrákoknál is ha olyan az idő, szarok a pályák, tavaly délben már használhatatlanok voltak a schladmingi pályák.
Ami Fro. ellen szól, azok az igénytelenebb szállások és a távolság, amire viszont remélem, hogy "énszerintem" megoldást kínál

énszerintem 2011.11.22. 11:12:55

@Póniló: Egy maganbuszos indult budapestrol egy utanfutoval este, ahova bebakoltunk es hazamentunk aludni. Reggel kimentunk a repterre, leszalltunk svajcban, addigra odaert, beszalltunk es elvitt az utolso kilometereken. Visszafele ugyanez: Sipalyarol repterre, cuccok nelkul fol a repulore, haza, majd masnap reggel elmentunk a cuccokert. Ergo az ut nagy reszeben az utaster ures volt a buszon.. Ami persze pazarlas, viszont a repulojegy araert ket normalis ejszaka nekem megerte. asszem 15-en mentunk, es mindenki orult a megoldasnak, persze ennek a kenyelemnek ara van.
Ha valaki odajon hozzam 6 eves koromban a Barcsai utcai korgangos kozos folyosos WCs lakasba, ahol akkor laktunk 1 szobaban oten, es azt mondja, hogy harminc eves koromban repulovel megyek sielni franciaorszagba, hat nem ertettem volna mit hadoval... :)

al Dajjal 2011.11.22. 11:47:26

@mojoking77: Nem voltam kint és nem is akarok menni. Viszont a történetet olyan mondta, akiben e téren megbízok - jelesen a testvérem. A sztoriban a megdöbbentő az volt, hogy tökéletesen értett a csóka angolul, csak nem volt hajlandó úgy válaszolni a kérdésre. És nem egyszeri poénkodás volt az ilyesmi.
A vendéglátós a turistából él, a sielő a sporttársi összetartás miatt lehet közvetlenebb. De az átlag francia mérhetetlenül pökhendi az idegenekkel.

dokibá 2011.11.26. 19:38:06

sziasztok,
tavaly voltunk val d allos-ban, (jan vége-feb eleje) a pályák környéke már olvadt le, az utánunk következő turnusnak kellett vna vinni bringát is h tényleg ellegyen egy hétig, de mindegy, ilyen megeshet máshol is..
én akkor voltam először fro-ban, előtte olaszoknál voltunk, és az olaszok tényleg barátságosabbak, de alapvető gond nem volt itt se. HACSAK nem az apartman körül intézett dolgokat vesszük:
- megkaptuk úgy h az erkélyajtó nem záródott, elferdült (előttünk vkinél) a zárnyelv, kívülről ugyanakkora erőfeszítés volt kinyitni, mint bentről. (fsz-i ap.)
- egyik kinyitható ágy középen kettérogyva, a hólánc és egy 6os ásványvíz javított rajta annyit h a hálótárssal nem gurultunk mindig egymás ölébe, illetve valszeg 7 éjszaka alatt teljesen kettéhajlott vna;
- szobaleltárhoz képest erősen hiányos valóság;
nos, ilyenek szintén megesnek, NADE jön amikor visszaadtuk:
- megérkezik a különítmény, lepróbálják az ágyat, erkélyajtót, számolnak szimatolnak, műszaki ellenőr hozzájuk képest senki.
KONKLÚZIÓ:
- az erkélyajtót valszeg fizettették az előzőkkel, mert rá kellett h jöjjenek h szar, (és volt tétel a romboló árlistán arra a zárra) otthagyták h vagy megcsináljuk, vagy kifizetjük mi is, ágy ugyanez.. kicsit büdös helyzet.
- megismerkedtünk kint magyarokkal, ők csak 1 kulcsot kaptak, nem gondolták h kettő kéne, így nem is foglalkoztak vele 1 hétig, majd horroráron fizették a soha nem látott 2. kulcsot.
Figyelni kell, mert úgy néz ki oda is elért a hiéna módszer..
Ja, olaszoknál ap visszavétel: bejöttek, mikro, tv, mosogatógép megvan, OK, see you!
nem elrettenteni akarok, csak figyelni kell, alapvetően tényleg olcsó ország, jó pályákkal
üdv,
sok havat

Slowfood 2011.12.09. 19:43:14

Én Valmorelben voltam ( igaz, 12 éve )amit a szállásról és a pályákról meg az infrastruktúráról írtatok, az mind igaz, és valóban sztereotípia. Mint ahogy az is, hogy a sípályákból árad a szabadság szelleme, nincs zsúfoltság, nincs unalom, nem lihegnek a nyakadba, nem üt el senki senkit, felvonók kissé ósdiak, de a sportolási, csúszási lehetőségek skálája széles, bármit kipróbálhatsz. Ha már ott vagy, szerintem jó.
Na de addig.
10 éve csak Ausztriába járok.
Könnyen megszokja az ember az igényes kinálatot: miért is baj, ha síelés után wellness, wellness után vacsora, vacsora után helyi egységek, séta... ?
Jah: bármely nemzet meg tudja mutatni a maga bunkó arcát.
Vendégként is.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása