Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Óriás szénaboglya a sícentrum közepén

[mimi] | 2011.12.01. 08:17 5 komment

 kép: skieurope.hu

Egy időben nagy kedvencem volt a szlovéniai Kranjska Gora, családilag többször is meglátogattuk az évek során. Egy ideje azonban nem megyünk – a korábbi kedves faluból felkapott turistaközpont lett. Ami egy részről persze jó: javult az infrastruktúra, modernizáltak pár felvonót, más részről viszont pont a hangulatát vesztette el, brutál drága lett, a pályák viszont annyira nem változatosak, hogy minden áron ragaszkodnánk ehhez a síterephez, sőt.

Persze a helyiek, akik a turistákból élnek, biztosan máshogy gondolják – bele is kezdtek egy újabb nagyszabású fejlesztésbe, ami még több látogatót vonz majd reményeik szerint: wellness központ épül a település belvárosának közepén. No, ha valami, akkor egy termálfürdő-komplexum végleg odavágja azt, ami a falusias-kisvárosias idillből megmaradt. (Persze az is lehet, hogy már rég odavágta más, utoljára 2007-ben jártam itt, azóta nem tudom mi a helyzet.)

A tervezők mentségére legyen szólva, hogy az Építészfórum cikke szerint törekedtek rá, hogy a fürdő megjelenése a helyi építészeti jegyeket viselje majd magán, hogy a város egységes utcaképe megmaradhasson. Oké, valóban vannak ilyesmi épületek a környéken, na de azok egészen picik – ilyen méretben ez már nem mutat jól. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem a tervek leginkább egy gigászi szénaboglyára emlékeztetnek, ami ugyan tavasszal-nyáron valóban beleolvadhat az alpesi tájba, de télen ritka hülyén fog kinézni ez a fával borított monstrum – még akkor is, ha a nagy részét a föld alá süllyesztik majd. Ugyan a már említett cikk szerint „a fa tetőelemek az épületet beolvasztják az őt körülvevő környezetbe, ugyanakkor a belső terekből a festői látképre irányítják a figyelmet”, engem pont, hogy zavarna a sok képbe belógó fa (pláne, ha télen beborítja a hó, és nem látni semmit...), akkor is, ha tök kortárs az anyaghasználat, meg minden.

kép: epiteszforum.hu

Ettől függetlenül elfogadom, hogy egy uszodára és wellness részlegre szüksége volt a helynek – elég szűkösek voltak a lehetőségei annak, aki síelés után vagy helyett pancsolt, masszíroztatott vagy szaunázott volna (én csak a Hotel Larix és a Kompas uszodáiról tudtam, ráadásul utóbbi elég gagyi is volt.) Csak hát egy légiesebb épület talán jobban jött volna… Persze látszik, hogy törekedtek rá, hogy ne nagyon zavarjon bele az eddigi látképbe, például a földbe süllyesztéssel, csak hát annyira nem jött össze - legalábbis a terveken engem nem nyűgözött le. Főleg, hogy „a fiatal korosztály számára kialakított terek kapnak majd helyet az épület földbe süllyesztett részén, hogy a zsivaj ne zavarja a többi vendéget”, ami egy kicsit rémesen hangzik így elsőre. 

Az Épitészfórum cikke itt elolvasható, a galéria pedig erre található.

Tetszik? Nem tetszik? Visszasírjátok a kis cuki Kranjska Gorát, vagy épp itt volt az ideje a fejlesztésnek? Bármit is gondoltok, írjátok meg Hütte Anyónak!

· 1 trackback

szlovénia építészet wellness kranjska gora

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr813414241

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Weboldal bérlés kontra weboldalkészítés 2011.12.01. 10:30:01

Több százezer forint egy weboldal indítása, vagy egy új rablás az üzleti pályán? Kinek a pénzére pályáznak a weboldalszerkesztők?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2011.12.01. 09:40:20

"wellness részegre" - bár elütés, de jót röhögtem! :-DDD

[mimi] 2011.12.01. 09:41:29

@idelle: haha, köszi, kár érte, de javítom! :-)

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.12.01. 11:16:08

Szép kis falú. És az új épület szerintem nem is nyomja össze a környező házakat. Egyszer majd elmegyek megnézni... :)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.12.01. 11:20:25

nem boglya, kazal, városi tezsvérem. ráadásul szalma. :]

organikusviselet · http://organikusviselet.blog.hu/ 2011.12.01. 14:05:31

Hát sajnos egyre jobban eltűnnek a nagyon kis hangulatos faluk és sí gyárakká alakulnak... Ez nagyon szomorú

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása