Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Hazai hóhelyzet a két ünnep között

hütte | 2011.12.27. 13:26 Szólj hozzá!

felvono 1324599829

kép: Síaréna, Eplény

Bár az országban csak néhol volt fehér a karácsony, sokan reménykedtek benne, hogy a hazai sípályák többsége kinyit a két ünnep között. Annak ellenére, hogy a legtöbb pályán pont szenteste havazott utoljára, az időjárás azóta pedig inkább idéz esős-ködös-nyálkás novembert, mint igazi telet, pár pálya azért nyitva tart. Ilyen például az eplényi Síaréna, a mátraszentistváni Sípark, vagy a bánkúti Sícentrum. Sőt, ahogy a webkamera képeit elnéztem, lassan Kékestető is megnyithatna. Részletes helyzetjelentés a hajtás után.

Síaréna, Eplény

"Esős napot tudhatunk magunk mögött, de a pálya még mindig tart" - írják az üzemeltetők. Ma is teljes hosszában síelhető az 1-es pálya a négyüléses Sólyom lifttel, és a csákányos felvonóval. Mivel az elmúlt napokban nem volt tömeg, és kellően tömörített a hótakaró, nem amortizálták le nagyon a síelők, snowboardosok. Bár a ratrak még nem tudott végigmenni a pályán, az mégsem buckás, nincsenek rajta összetorlódott hókupacok. Az időjárás nem enged további hóágyúzást, viszont eső sem várható. Ennek köszönhetően a pálya a mai nap során is jól síelhető lesz az átlagosan 40-50 cm havon. Sőt, tegnap megnyitott a Körvár, és a Holle Anyó kocsmája mellett a Kemencés Büfé, ami frissen sült langallókkal várja az éhes síelőket. 

eplény

Nyitva:

december 27-30. 9:00-20:30

december 31. 9:30-13:30

január 1. 13:00-20:30

 

Sípark, Mátraszentistván

"Télies idő, havas táj, jó hó fogad mindenkit a Síparkban" - itt ezt ígérik az üzemeltetők. Sőt, ma is lesz esti sízés. A hosszú, A 4-es pálya nyitása azonban minden igyekezet ellenére nem jött össze. Az elmúlt napok időjárása megnehezítette a folyamatos hógyártást, így a 4-es pálya és a hozzá tartozó nagyliftek nyomvonalának teljes felületét nem sikerült 100%-ig behavazni - kb. 40-50 m hosszban nagyon vékony a hó. Így a 4-es pálya nyitását a következő hóágyúzásig el kellett halasztani. Az előrejelzések szerint dec. 29-én újra tudnak majd hóágyúzni, így leghamarabb 30-án tudják megnyitni. Aki igazi síélményre, és nem hosszú ácsorgásra, és rettentő rövid csusszanásokra vágyik, az mindenképp várja meg a teljes nyitást.

sípark

Nyitva:

December 27-30. 9:30-21:00

December 31: 9:30-16:30

Január 1: 11:00-18:00

 

Sícentrum, Bánkút

Bánkúton 20 centi hó vár, a 4-es piros, és a 6-os, 7-es kék pályák üzemelnek, és a C, D, G jelű lifteket indították be hozzájuk - ez 2 tányéros és 1 tolókaros felvonót jelent. A pályák jelenlegi állapota közepesnek mondható. Az 1-es, 2-es, 3-as pálya nem lesz nyitva elegendő mennyiségű hó hiányában. Az étterem viszont kinyitott, így legalább az evés-ivásra nem lesz panasz. 

bánkút

 

Kékestető

Kékestetőn úgy készültek, hogy már karácsony utolsó napján megnyitják a pályákat, majd a nem éppen kedvező időjárás miatt mára tolták a nyitás időpontját. A pálya honlapja szerint még ma sem tudnak megnyitni, mert még kétnapnyi intenzív hóágyúzásra lenne szükség a megszokott hóminőséghez. A hóvastagság egyelőre 0-30 centi közötti. Ennek ellenére a webkamera képén a pálya gyakorlatilag tele van (hóval és emberrel egyaránt), vagy mégis megnyitottak, vagy csak sokan mentek ki szánkózni, sétálni a friss levegőre.

kékes

 

Nagyvillám, Visegrád

"Az előrejelzések ellenére sajnos az ország meleg oldalán voltunk éjszaka, így nem tudtunk tovább hóágyúzni" - olvasható a Nagyvillám sípálya hírlevelében. Jó hír viszont, hogy a meglévő hó nem olvadt eddig, a ködös időjárás és a Nagy-Villám-hegy jótékony árnyéka napos idő esetén is védi a meglévő hótakarót. Tehát semmi aggodalom, a meglévő hóágyús pályáik (2/a, 1/a, 3 db felvonóval) a körülmények ellenére jól tartják magukat. Működik természetesen a büfé, a kölcsönző és a síiskola is. Esti sízés minden nap este 9-ig.

visegrád

Nyitva: minden nap, 9-21 óráig

Dobogókő 

Itt utoljára tegnapelőtt havazott, de az sem volt elég, jelenleg 0 - 5 cm kásás hó jellemzi az állapotokat, síelni itt nem lehet. De az üzemeltetők dolgoznak a hegytetőn egy bébipálya (felvonóval ellátva) beindításán és a meredek felső szakasz hóágyúzásán.

 

Nem túl rózsás a helyzet, de ha minden igaz, 29-én újra hóágyúzós idő lesz, sőt, szilveszterre némi igazi havazást is ígérnek. Az újévben tehát nagyobb eséllyel csatolhatunk lécet itthon is.

Voltatok már idén síelni valamelyik hazai pályán? Terveztek síelést a két ünnep között? Melyik pályát a legérdemesebb meglátogatni? Írjátok meg Hütte Anyónak!

magyarország snowboard hójelentés visegrád dobogókő bánkút kékestető mátraszentistván eplény

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr343498689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása