Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

A 3+1 legjobb magyarországi sípálya

[mimi] | 2015.02.17. 13:21 3 komment

Múlt héten egy sajtóút keretében két nap alatt végigszáguldottam az országon, és kipróbálhattam jó néhányat a hazai sípályák közül. Most bemutatom a kedvenceimet.

hüttehazaiAki már a címet látva háborogni kezdett, hogy minek vannak egyáltalán Magyarországon sípályák, mikor nem vagyunk egy tipikus alpesi ország, kattintson át erre a cikkre, itt részletesen leírtam, minek. (Kis spoiler: én sem voltam eddig különösebben oda a hazai síelésért, aztán nálam okosabbak elmagyarázták kinek, és mire lehetnek a magyar síterepek mégiscsak jók, és így már tudom szeretni a dolgot. De a többit tényleg olvassátok el inkább itt.)

És akkor következzenek a kedvencek, de azt gyorsan hozzáteszem, tökéletes hely nincs, de egy-egy szempontot kiragadva azért találni jó helyeket:

A legnyugisabb: Dobogókő Sípálya

Ha hirtelen ötlettől vezérelve síelni indul az ember, valószínűleg nem a dobogókői pálya az, ami elsőként eszébe jut lehetséges opcióként. Nekem legalábbis biztosan nem. Nem is a fejlett infrastruktúra (egy darab tányéros felvonó üzemel itt, amiből a kezdők középen is kiszállhatnak, ha csak a lankás részen akarnak csúszni) vagy a változatos pályák (egy darab van abból is, cserébe a felső szakasza kellemesen meredek) miatt éreztem jól magam itt.

dobogoko.JPG

Fotó: Dobogokosi.hu

Sokkal inkább a hely nagyon békés, megnyugtató hangulata miatt. Hétköznap jártam erre, így alig voltak emberek a környéken (persze ennek az üzemeltetők nyilván nem örültek), cserébe szikrázó napsütés és kék ég fogadott. Igaz, hogy a tavaly decemberi jégkáosz pusztítása még mindig látszik, de még ennek ellenére is szép a táj. Ha elég volt a síelésből, vagy a kis síkölcsönző teraszán lévő kiszuperált székeken napozásból, a Makovecz Imre tervezte Zsindelyes Vendégházban lehet melegedni a hatalmas, szabad tüzű kandallónál, a hely óriási fekete macskájának vigyázó tekintete mellett.

A legváltozatosabb: Nordica Síaréna, Eplény

Eplényben ugyanazon a napon jártam, mint Dobogókőn (igen, buszoztunk pár órácskát), ráadásul este, mégis hatalmas tömeg volt a pályán. Persze, ha figyelembe vesszük, hogy 7,2 kilométeres pályarendszerével, 7 síliftjével (köztük hazánk eddig egyetlen négyüléses felvonójával), esténként 4 kilométeren kivilágított pályáival és 5 vendéglátóhelyével ez Magyarország legnagyobb síközpontja, nincs min csodálkozni.

epleny.jpg

Fotó: Siarena.hu

Bár van pár dolog amivel nem voltam tökéletesen elégedett (a síkölcsönzőben lehettek volna kedvesebbek, az pedig kicsit meglepő volt, hogy a pályán szembejött egy ratrak, igaz, legalább dudált), az viszont vitathatatlan, hogy ez a legváltozatosabb, legfejlettebb magyar pálya ahol jártam. Ráadásul, már tervben is van egy újabb kivilágított középhaladó pálya, és egy újabb ülős felvonó építése is, tehát a fejlődés folyamatos.

A legbarátságosabb: Sípark, Mátraszentistván

Jártam már itt hétvégén és rendezvények idején is, akkor a kibírhatatlan tömeg miatt egyáltalán nem az volt a benyomásom, hogy a mátraszentistváni pálya lenne a legbarátságosabb, legcsaládiasabb síhely Magyarországon. Egy napsütéses februári kedd délutánon viszont idillibb helyszínt el sem tudtam volna képzelni egy kis ebéd utáni csúszkáláshoz.

matrasztistvan_fb.jpg

Fotó: Sípark Mátraszentistván/Facebook

A remek hóviszonyoknak hála a FIS minősítésű pályát is megnyitották, így nem csak a családoknak és kezdőknek alkalmas részeket lehetett kipróbálni. A terep "aprócska Ausztriaként" hirdeti magát, és tényleg olyan érzése van az embernek, mintha egy osztrák pálya aljában lenne (csak kár, hogy felnézve nincs ott mögötte a bazinagy hegy). A nem síelőket snowtubing pálya várja, aki pedig elfáradt, egy klasszikus faburkolatú, rusztikus hüttében pihenhet - az almás rétesük mennyei! A tervek szerint két éven belül itt is lesz négyüléses felvonó, és újabb pályákat is kialakítanak majd.

A legszebb kilátás: Nagyvillám, Visegrád

Igaz, hogy maga a terep mókásan alacsonyan (240 és 370 méteres tengerszint feletti magasságban) fekszik, a bébipálya aljában található büfé teraszáról viszont a Fellegvárra látunk rá, míg a hegy tetejéről a Dunakanyart csodálhatjuk - ugye, hogy mégsem olyan rosszak az adottságok!

visegrad_fb.jpg

Fotó: Nagyvillám Sípálya/Facebook

A legszebb kilátás képzeletbeli díja mellett a legszimpatikusabb üzemeltetőnek járót is a Visegrádi Nagyvillám sípályának ítélném oda szívem szerint: Gutbrod Rezső megszállottan szereti a síelést és a kis síterepét. Ugyan nincsenek hipermodern felszereléseik, de amijük van, arra láthatóan nagyon vigyáznak, és szuperül karban tartják a pályákat. Amik az alacsony fekvés ellenére a hóágyúzás és a spéci mikroklíma miatt egyébként kifejezetten hóbiztosnak mondhatók. Esti síelés, snowtubing és ingyenes szánkópálya is van az extrák között.

Mennyibe kerül a napijegy? Tudok felszerelést bérelni ezeken a helyeken? Van egyáltalán hó a pályákon? Minden technikai jellegű kérdésre itt találjátok tételesen kigyűjtve a válaszokat az egyes sípályák nevei alatt.

Ne maradj le további posztjainkról, szeress minket a Facebookon!

magyarország visegrád dobogókő mátraszentistván eplény

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr87182545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totalnick 2015.02.18. 07:16:16

sajnos a magyar sípályákon az ember túl hamar leér. Fél perc száguldás után 5-10 perc a visszaút. Tényleg csak arra jó, hogy a külföldi sítúra előtti hétvégén leteszteljük a felszerelést.

Morc75 2015.02.18. 08:54:18

Nekem a kedvencem a Kékestető. Nagyon tiszta a levegő, fantasztikus a kilátás, és jól karbantartott a pálya. (Gyakorlatilag csak a déli pálya üzemel, az északi fekete pályát sajnos csak szökőévente tudják megnyitni.) Kezdőnek tanulni szerintem ideális, az oktatók is nagyon jók. Nekem a pálya már túl könnyű, de a hely szépsége és atmoszférája miatt mégis nagyon szeretek ide járni - ideális egynapos kikapcsolódás.

a_balazs 2015.02.18. 12:40:52

Az én tapasztalataim:
Visegrád: rövid pálya, gyatra felvonó
Dobogókő: rossz emlék, vállficam. Erősen buckás, alig kezelt pálya, pocsék állagú felvonó (leeső tányérok...)
Mátraszentistván: jó pálya, ezért tömeg, nagy sorbanállás, Bp-től időben sok
Eplény: aránylag OK pálya, de irgalmatlan sorok a pénztárnál is, meg a felvonóknál is, és mindezt előzi a parkolótól buszozás. És drága is a jegy.
Kékestető: még a legjobb, elég magasan van, jó felvonó, kicsit persze enyhe a lejtő, de összességében kellemes
Bánkút: pocsék pályák, pocsék felvonók, Bp-től időben távol.
Marad Ausztria a favorit.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása