Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Mit igyunk hidegben? Forralt bor, forralt sör, forralt almalé

Zubreczki Dávid | 2009.02.09. 08:15 8 komment

DSC07332 by Yannic Meyer.

- Nem szoktam síelni, nem szeretek és nem is tudok.
- Pedig síelni tök jó! Az ember kicsit mozog, friss levegőn van, utána meg jön a lényeg: beül a melegedőbe és iszik.
- Ja, akkor szeretek, tudok és szoktam is.

Hatalmas adósságunkat kell most törlesztenünk: bár Hüttének kereszteltük a blogunk, mindeddig egyetlen sort sem írtunk az ebben végzett legfontosabb tevékenységről, az ivásról. A téli sportok vitathatatlan előnye mondjuk a szörfözéssel vagy a sakkal szemben, hogy az ember büntetlenül és nyilvánosan ihat napközben bármit, anélkül, hogy megalázó pillantások kereszttüzébe kerülne.

Tulajdonképpen itt ássa bele magát leginkább a síturista a vendéglátó ország kultúrájába is, amennyiben egyik helyen snapszot vagy Jägert iszik, a másikon meg borovicskát esetleg Becherovkát. Természetesen a jól felkészültek már otthonról hoznak valamit, de az általában már a rendkívül hideg, zord időjárású autóbuszban el szokott fogyni.

Kíváncsi lennék mi igaz abból az elméletből, hogy "a rövid italban lévő jelentős alkohol mennyiség hatására az erek kitágulnak és a hőleadás fokozódik, ami azt jelenti, hogy egy vagy több feles után jobban fázunk", illetve mit szóltak volna a tengerészeim, ha erről kapitányként megpróbálom őket meggyőzni.

Mindenesetre az biztos, hogy a forró ital jobban esik, és mindenképpen tovább tart, valamint azonos egységnyi alkohollal több flasht élhetünk át. A forralt bor, rumos tea sztenderd, ami minden valamire való hüttében kapható a leglankásabb szánkódombok mellett is, ahol már legalább egy vastagabb dérréteg van a pályán. A rossz borból csak rossz forralt bor készíthető elméletet elvileg mindenki ismeri (kivéve persze a vendéglátósok egy jelentős hányadát), de a fűszerezés gyönyöreibe - kell-e chili bele? csillagánizs vagy ánizsmag? szerecsendió vagy kardamom? - nem szeretnék belemenni. Ezeket a kérdéseket egyébként sem illik feltenni a pultos hallótávolságán belül.

Ami a további melegítőket illeti, a grogok, puncsok, pancsok mellett feltétlenül meg kell említenünk a jó kis beszeszezett kávékat. Ezek nem csak jobban melegítenek az azonos hatású Red Bull-feles párosnál, de finomabbak is. Aztán ott van a meleg sör, amit én még ugyan nem kóstoltam (és amióta láttam az Asterix Britanniában-t, nem is szeretnék kipróbálni), de valaki igazán idekommentelhetné, hogy milyen.  És ha már ennyire alacsony alkoholtartalmú italoknál tartunk, akkor említsük meg a tökéletesen alkoholmentes változatokat is. Természetesen nem a citromos-hittanos teára vagy a forró csokira gondolok, hanem például a forralt almalére, amit valljuk be, otthon senkinek sem jutna eszébe elkészíteni.

Aki pedig hüttét szeretne nyitni valahol a magyar síparadicsomok egyikén (vagy kávézót Bécsben), annak kedvéért íme néhány recept a mindmegittáról.

ivás evés ivás

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr83931537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jakata 2009.02.09. 10:37:41

Mi a szlovákiai sieléseink alkalmával boros-teát vagy teás-bort?? ittunk. A tea - bor aránya kb 50-50 %. Elkészítése is nagyon egyszerű, amolyan sítáborba való. Felforraltuk a teának való vizet, beleraktuk a tealógincát, majd beleöntöttünk 1 liter bort, ja és ízesítettük, hol úgy mint egy teát (mézzel-citrommal), hol úgy mint egy forraltbort (cukorral-szegfűszeggel-fahéjjal).

amc 2009.02.09. 10:55:44

Két hete kóstoltuk először Ausztriában a forróra gőzölt szilvasnapszot tejszínhabbal (heisse witve, vagy valami ilyesmi a neve).
A csajoknak nagyon bejött, de mi a nevét utáltuk. Forró özvegy. :)))

Czigler Zsolt 2009.02.09. 11:12:53

A Csővári pálinkafőzőben a frissen "lejött" szilvapálinka lehet hasonló, bár ott ilyen szavakat,mint a tejszínhab, kiejteni felesleges, mert úgyse érti senki.És igazuk lehet.Nem valami hánytatókoktél ez az özvegy?/Esetleg gyilkos egy cucc,azért özvegy/

amc 2009.02.09. 11:18:22

Hát gyilkos az nem volt a maga 30 alkoholfokával, de hánytató sem.
A habbal elkeveredve inkább valami likőr íze lehetett.

hg002 2009.02.09. 11:21:05

A forralt almalé tényleg jó ital, de az osztrákok szó szerint értik, és kb. 96 °C-osra forralják, így 10 percig garantáltan nem iható (saját tapasztalat). Láttam/kóstoltam már fahéjjal tuningolt változatban is, az se rossz, főleg valami sütivel együtt.

kukamano 2009.02.09. 11:44:41

megfázás esetén a forralt sör kellemes alternatívája a teának, bár az első korty nagyon furcsa (főleg sörbarátoknak)

piszkosfred 2009.02.09. 12:00:05

Ausztriában alapnak számít nálunk a vilmoskörte körtével. (Ott Willie mit Birne néven fut általában) Nem túl erős, és még finom (és egészséges:)) gyümölcsöt is kapsz hozzá.

A rutinosabbak sportot űznek a pálcikák gyűjtéséből elég jelentős mennyiség össze tud gyűlni egy-egy délután / este alatt :)))

Szemléltetésként, erről beszélek:
kepfeltoltes.hu/view/090209/IMG_4916_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

gidabiga 2009.02.09. 12:55:47

hideg sört.
a mozgás miatt szomjas lesz az ember és nekem az esik a legjobban :D

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása