Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Kötelezővé tennék a bukósisakot?

Zubreczki Dávid | 2009.03.22. 12:00 Szólj hozzá!

X

 

Mint minden nagy sajtóvisszhangot kiváltó baleset, Natasha Richardson halála után is felmerült, hogy kötelezővé kellene tenni a bukósisakot a sípályákon. Olaszországban és Németországban már a gyermemeknek kötelező viselniük, Alsó-Ausztriában meg épp a ezen a hétvégén vezették be az előírást. A sisakról persze megoszlanak a vélemények. Az ellenzők szerint leszűkíti látómezőt és hamis biztonságérzetet ad - úgy tartják, kis sebességnél még, nagy sebességnél már felesleges.

Az Inforádió szerint "többen azt mondják: mivel az ember a korábban természetes, maximális 24 kilométer per órás sebességnél már rendszeresen jóval gyorsabban halad, ezért a koponya nem tudja megvédeni az agyat a nagy ütközésektől. Sportsérülésekkel foglalkozó írók szerint igaz, hogy 15 kilométeres sebesség alatt nem számít a sisak, mert a koponya is megvédi az agyat, 40 kilométeres sebességnél történő, jéggel vagy letaposott hóval való ütközésnél pedig viselése már nem óv meg a komoly sérüléstől, közepes sebességnél viszont igen. Komplikálja a dolgokat, ha például a síléc vagy a deszka hirtelen megáll, például kőre, vagy földre csúszik, és az addig nem túl gyorsan haladó ember teste hirtelen felgyorsulva előrevágódik."

Mint írja, Richardson az esésnél beütötte a fejét, de egy ideig úgy tűnt, semmi baja sem volt. Szakértők szerint azonban az ütközéstől megduzzadhatott az agya, és mivel ezt nem ismerték fel, nem kezelték azonnal. A tragédia egy másik oka az lehetett, hogy volt már egy korábbi, de aprónak tűnő traumája.

baleset bukósisak előírás

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr781017689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása