Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Visszatértek a farkasok Tirolba

Zubreczki Dávid | 2009.12.01. 17:53 12 komment

Snow wolf by Tambako the Jaguar

53 év után először szabadon élő farkasokat láttak Ausztriában, Tirol tartományban, méghozzá Imsterberg környékén. - írja a SíTV.hu. Rendkívül hangzatos és ijesztgetős szalagcím, de épeszű embernek persze ettől nem megy el a kedve az ausztriai síeléstől, még akkor sem, ha azt írják,

"Összesen 12 pásztor jelentette, hogy farkast, vagy farkasnak látszó állatot látott a hegyekben. A nyomokat - szőr- és ürülékmintákat - Svájcban megvizsgálták, és kiderült, hogy egy olaszországi populáció költözött át Ausztriába. Október végén látták a pásztorok a farkast, és most lett kész a vizsgálati eredmény Lausanne-ban. A szakértőket - azt mondják - meglepte a dolog, és folyamatosan próbálják megnyugtatni a helyieket."

Gondoljunk csak bele, a Tátrában is van farkas jócskán, Erdély medvéiről nem is beszélve (Boszniában meg ugye a pályán mászkálnak, sőt síelnek). Arról meg aztán pláne nem szólva, hogy ezek a farkasok olykor hozzánk is átruccannak, sőt sakálból, hiúzból egész klassz kis populáció kezd kialakulni hazánkban.

Az azért mondjuk meglepett, hogy a szokásos, "ne ingereljük az állatokat" illetve "kerüljük a felesleges találkozásokat" szöveg helyett

"azt kérik a hatóságok, hogy szóljon minden szemtanú, sőt, ha van rá lehetőség, próbálja lefényképezni."

[Fotó: Tambako the Jaguar]

farkas ausztria állat tirol imsterberg

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr901565596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vámpír\\\'08 2009.12.01. 18:48:47

Örülök neki, nagyon szeretem a farkasokat, szép és nemes állatok! Csak nehogy valami hisztis hülye lelőjön egyet...

vampirhirlap.blog.hu

gumirocker 2009.12.01. 18:51:40

Amennyire lehet hinni a Ne féljünk a farkastól című könyvnek, valószínűleg nem véletlenül költözött át a populáció Olaszhonból Ausztriába - valószínűleg éppen az emberektől való félelem űzte el őket korábbi lakóhelyüktől és/vagy itt bőségesebb és nem emberközeli helyeken található a táplálék, azaz megszerzése kockázatmentesebb...

Mindenesetre meglepne, ha a sípályákon találkoznék akárha eggyel is...

Beren 2009.12.01. 18:57:58

@gumirocker: Nagyon szeretem ezt a könyvet. :o)

Fikalnyik Eugén 2009.12.01. 19:04:33

A dunatv-n volt pár napja egy dokumentumfilm, amiben egy vadőr vadmacskát akart rejtett kamerával filmezni a Dunakanyarban. Macskának macska volt, csak épp nem kistestű , mert hiúz volt :))
Van azért elég érdekesség itt Közép-európában.

pandacsökiboborján 2009.12.01. 19:12:34

és a Wolfenstein kastélyban laknak.

Kandabula 2009.12.01. 19:57:25

Az győz, aki a farkast belülről is le tudja fényképezni.

kvadrillio 2009.12.01. 20:16:36

@Kandabula: :))))))))))))))))))

Mééééér, az is lehet, hogy dugig jól lakott farkasokkal találkozik a síelő ! Nem minden farkasnak muszály nagyon éhesnek lenni ! :)

changebug (törölt) 2009.12.01. 20:22:03

Majd odamegy a magyar (hmm. szormet eladjuk...) legyilkolja azt ujbol nem lesz 53 evig.

Amugy szerintem okos allat a farkas keruli az embert.

Rokonsagba volt egyszer (engedellyel) kisfarkas /kutyakkal egyutt/. Egyszer osszejottunk, hussutes kertben - emberek, kutyak ajultra zabaltak magukat a farkas nem. nem lehetett odacsalogatni. Nem felt, tartotta a tavolsagot. Latszott rajta, hogy vadallat. De ez igy normalis. Normalisabb mint csupasz reszli kutyava degeneralni egy allatot aztan 'kutyuli-mutyuli' meg pulovert, zoknit ra mert kifujja a belso szerveit a szel...

Pivoblog · http://pivo.blog.hu/ 2009.12.01. 20:40:17

@changebug: igazad van, megjelenik a homo hungaricus, aztán a farkas meg átalakul szörmévé, probléma megoldva

Adrian Mole 2009.12.02. 09:43:33

Ugyanazért nincs (vagyis idáig nem volt) farkas Ausztriában, mint amiért pl. nincs Svájcban vidra: az "érintettek" (Ausztriában a legelő állatokat tartók, Svájcban a pisztrángtelep tulajdonosok) illegálisan, gyorsan és baromi nagy csendben "kiemelik" a betelepülő állatokat. Ez a mostani hír nekem azt jelenti, hogy ez ellen a nyilvánossággal próbálnak küzdeni az osztrák farkasvédők.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.02. 17:40:14

Ezek az állatok szerintem jobban félnek az embertől, mint mi tőlük, bár még soha nem találkoztam se farkassal, se medvével!

papamaci1 2010.01.15. 12:56:55

Majd ha a Homo sapiens kidöglik, visszatér a Canis lupus.....
Pár száz év se kell.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása