Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Csússzunk egyet a világbajnokok előtt!

[mimi] | 2011.10.10. 08:42 Szólj hozzá!


Steiermark, vagyis Stájerország Ausztria második legnagyobb tartománya. A területén húzódó Alpok, és a térség mezőgazdasági területei miatt az ország “zöld szíveként” is emlegetik, bár remek sírégiói miatt méltán kiérdemelné a hófehér téli paradicsom jelzőt is. 2013-ban, a tartomány legnagyobb sírégiójában, Schladming-Dachsteinben rendezik meg az alpesi sí- világbajnokságot – az előkészületek már javában folynak, így az idei szezonban még a versenyzők előtt kipróbálhatjuk a legújabb versenypályákat. A hajtás után három síterepet részletesen be is mutatok, és szállás tippeket is kaptok.

Mivel tölthetjük el az időnket  síelés előtt, után, helyett? 

Néhány tipp:
• „Sky Walk” kilátó és Jégpalota – Dachstein gleccser
• utazás lovas szánnal – Bad Mitterndorf, Semmering
• élményfürdő – Schladming, Murau
• szánkópálya – Semmering (szánkókölcsönzés a stuhlecki felvonónál)
• városnézés – Graz óvárosa (a tartomány központja)


Főbb síterepek (méretük szerint növekvő sorrendben)
Mariazell, Semmering-Stuhleck, Altaussee-Loser, Lachtal, Murau-Kreischberg, Tauplitz, Schladming-Dachstein régió


SCHLADMING-DACHSTEIN RÉGIÓ

távolság Budapesttől: 521 km, 5 óra
229 kilométernyi sípálya (64 km kék, 107 km piros, 14 km fekete)
bérlet a 2011/12 főszezonra: 1 nap 43 € / 6 nap 210 €
weboldal: www.schladming-dachstein.at


forrás: http://sielok.hu/siterep/schladming/

 A Schladming-Dachstein üdülőrégióját Ausztria öt legjobb síterepe közt tartják számon. A stájer vendégszeretet, az évente megrendezett sívilágkupa-futamok, a nyugodt, hangulatos települések – Rohrmoos, Haus im Ennstal, Pichl és Gleiming – és a régió nyüzsgő központja – Schladming – mind-mind hozzájárulnak ehhez a kitüntető címhez. Az üdülőrégió nyolc síterepe között mindenki megtalálhatja a neki megfelelő nehézségűt. Gyerekekkel síelni indulóknak például a Reiteralm-ot ajánlom (Gleiming-ben kell hozzá leparkolni), ahol a kezdőket és az aprónépet ingyenes gyakorlási lehetőség, játszótér, figurák és padok várják, mindez zárt, biztonságos téren. A haladók a Planai-ról nyilatkoznak szuperlatívuszokban hosszú pályái miatt – igaz, hogy népszerűsége miatt gyakori a tömeg, és van, aki szerint kevésbé átlátható itt a pályarendszer. Persze, akinek sem a Reiteralm, sem a Planai nem tetszik, annak még mindig rengeteg további lehetősége van, hiszen a régió egy “síhintát” alkot, vagyis könnyedén átcsúszhatunk egyik terepről a másikra. Fontos megjegyezni, hogy bár Schladming nagy népszerűségnek örvend a síelők körében, aki nem síelő családtagjait is magával vinné, vagy teljesen kezdő, inkább más terepet válasszon.


Szállás tipp – kis költségvetésű családoktól a luxust kereső párokig
Schladming-Appartements
A cég kínálatában száznál is több üdülőházat találunk minden ízléshez és pénztárcához szabva, kettőtől akár negyven főig, az üdülőrégió számos pontján. A burzsujok akár háromszáz négyzetméteres luxuskunyhót is bérelhetnek közvetlenül a sípálya mellett, a családok és baráti társaságok pedig hangulatos apartmanokban szállhatnak meg. Bármi is legyen az elképzelésünk, a magánszállások, apartmanok, faházak és alpesi kunyhók között biztosan megtaláljuk a nekünk megfelelőt.


Árak:
• január 7-28. között, 7 éjszaka, 6 napos síbérlettel: 305 €/fő
• központi fekvésű apartmanban 5 fő, 7 éjre összesen: 799 €
• Korai foglalás esetén kedvezményt biztosítanak!


MURAU-KREISCHBERG

távolság Budapesttől: 491 km, 4 óra 48 perc
42 kilométernyi sípálya (15 km kék, 14,5 km piros, 12,5 km fekete)
bérlet a 2011/12 főszezonra: 1 nap 37 € / 6 nap 169.50 €
weboldal: http://www.kreischberg.at/


forrás: http://sielok.hu/siterep/kreischberg/

A kreischbergi pályarendszer jóval kisebb, mint a schladmingi, de vannak ennek pozitívumai is, például, hogy mérete és átláthatósága miatt a családok számára kifejezetten ideális. De ez ne rettentse vissza a haladókat és profikat sem: rendkívül jó piros, és embert próbáló fekete pályák is vannak a hegyen. Így míg a gyerkőcök a síoviban ügyeskednek, anyu és apu tudásuknak megfelelő pályákon sízhetnek. Délután pedig a biztonságos, széles kék pályákon az egész család együtt csúszhat és gyönyörködhet a szép tájban. Emellett snowboard parkot is találunk Kreischbergben, sőt, itt van Európa legnagyobb természetes félcsöve is.


Szállás tippek – wellness imádóknak és családoknak
Mivel Murauban nagyon sok magyar család tölti téli szabadidejét, a szálláshelyek többségében beszélnek magyarul, illetve több magyar tulajdonban van. Ilyen például a sípályák közvetlen közelében található wellness hotel, a Hotel Relax Resort**** A szobák két fő részére megfelelő méretűek, tiszták, az ágyak nagyon kényelmesek. A legfelső szinten található elég kicsi medence inkább egy gyors csobbanásra, mint úszásra alkalmas, ám a szauna részleg felszereltsége és hegyre néző panorámája kárpótol ezért. Étkezésileg jobban járunk, ha félpanziós ellátás helyett itt csak reggelit rendelünk, a vacsorát pedig máshol költjük el. Autóval kevesebb, mint tízpercnyire található például a Murtalerhof nevű fogadó Stadl an der Mur településen, konyhája pedig egyenesen fejedelmi – különösen húsételekben jeleskednek. A településre beérve a híd melletti kis utcán kell lekanyarodni, és körülbelül száz méteren belül megpillantjuk a helyet.


A szintén magyar tulajdonú Hotel Alpin am Kreischberg**** nagycsaládosoknak, csoportoknak is megfelelő választás lehet – akár száz főig tudnak szállást biztosítani. A 2007-ben épült pályaszállás kényelmes, meglepően nagy méretű, alpesi stílusú szobákkal rendelkezik, az épületben szauna található. A korábbi vendégek külön kiemelik a személyzet kedvességét, segítőkészségét.


Árak:
Hotel Relax Resort****
• januárban 7 nap 6 éj félpanzióval, 2 ágyas szobában 139.300 ft/fő
• 0630-510-9316 magyar telefonszámon foglalható


Hotel Alpin am Kreischberg****
• januárban felnőtt 58 €/fő/éj, gyerek 34, 70 €/fő/éj félpanzióval
• 4 fős családnak 7 nap – 1112 €


SEMMERING-STUHLECK

távolság Budapesttől: 332 km, 3 óra
24 km sípálya (18 km kék, 6 km piros)
Síbérletárak a 2011/2012 főszezonra: 1 nap 36.50 € / 6 nap 168 €
weboldal: http://www.stuhleck.at/


forrás: http://sielok.hu/siterep/stuhleck/

Budapesttől háromórányira – így akár egy egynapos síelésre is alkalmas távolságban – hóágyúzott, jól karbantartott pályák és gyönyörű táj fogad. Mivel a pályák főként kékek és pirosak, Stuhleck szintén családbarát pályarendszernek mondható. Bécshez és a magyar határhoz is közel fekszik, ezért számítani kell rá, hogy finoman szólva nem csak mi leszünk a pályán, főként a hétvégi időszakokban. A teljesen kezdőket néhány vélemény szerint a helyi kék pályák elriaszthatják, ugyanis vannak benne meredekebb részek – erre mindenképp készüljünk fel. A nem síelőket (vagy akiket elriasztott a kék pálya) egy öt kilométeres, természetes szánkópálya várja. A sícentrum üzemeltetői nagyon figyelmesek, gondolnak a gyerekekre és odafigyelnek a kezdő sízőkre is. A pálya kabala állata, Semmi kutyus, olykor megjelenik a hütték és felvonók környékén, és apró ajándékot osztogat a gyerekeknek, a pályákat pedig motoros szánnal járják és az elbizonytalanodott kezdőknek segítenek lejutni a túl nehéznek érzett pályákról.


Szállás tipp – olcsó hosszú hétvégéket keresőknek
A síterep közelsége miatt akár egy napra vagy egy hosszú hétvégére is érdemes átruccanni. A stuhleck-i pályán található, rendkívül egyszerű berendezésű, de a célnak megfelelő Alpengasthof Eichtbauerben már reggelivel 3 éjszakát tölthetünk 37 ezer forintért. Fontos tudni, hogy bár a hütteként is üzemelő fogadó közvetlenül a sípályán fekszik, autóval is megközelíthető, de hólánc használata mindenképp ajánlott.

 

Aki nem ragaszkodik ahhoz, hogy a szállodába sítalpakon érkezzen, annak Spital am Semmering központjától nem messze találtam egy érdekes és olcsó szálláshelyet, a JUFA Schloss Sommerau-t. Ahogyan a neve is mutatja, egy kastélyban található, egy park közepén, Stuhlecktől 2,5 km-re. A szaunával, uszodával rendelkező vendégházban 37 ezer forint körüli összegért félpanziós ellátást kapunk 3 éjszakára. Bár a kastély kívülről nagyon szép, mégis jobban járunk, ha az új szárnyba kérjük a szobánkat - körülbelül ezer forint az árkülönbség, az érzés pedig felbecsülhetetlen. A kastély erősen kollégiumi színvonalat idéz, ellentétben az új rész modern, kényelmes szobáival. Az ellátás átlagos, de ennyi pénzért három éjszakára megfelelő.


Árak:
• Alpengasthof Eichtbauer – 3 éj, reggelivel 37.000 forint
• JUFA Schloss Sommerau – 3 éj, félpanzióval 37.000 forint

További infók Stájerországról:
Steiermark Tourismus
Tel. +43/316/4003-0
info@steiermark.com
www.steiermark.com

 

ajánló árak stájerország schladming dachstein murau kreischberg semmering stuhleck

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr283284840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása