Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Bukósisakot mindenkinek?

[mimi] | 2012.01.27. 20:20 23 komment

Ski Helmet

Fotó: Vlastula @ Flickr

Évről-évre előkerül a bukósisak viselésének kérdése. Van, aki szerint mindenhol, minden korosztály számára kötelezővé kéne tenni, és van, aki szerint úgy hülyeség az egész, ahogy van. Túl meleg, kényelmetlen, és még hülyén is néz ki. Vannak persze olyanok is, akik elismerik hogy hasznos holmiról van szó, mégis kritikusan állnak hozzá. Néhány kutatásból például az derül ki, hogy a bukósisakot viselők jóval bevállalósabbak, mint akik nem viselnek védőeszközt. „Elképesztő dolgokat művelő snowboardosokat és síelőket látok a hegyekben. Biztos vagyok benne, hogy sisak nélkül nem lennének ennyire vakmerőek. Az embereknek végre rá kéne ébredniük, hogy a bukósisak nem tesz sérthetetlenné" - mondta el a BBC News-nak Dr Mike Langran, a Nemzetközi Síbiztonsági Egyesület elnöke.

Bevallom, eddig én a 'tudok magamra vigyázni, nincs szükségem ilyen hülyén kinéző, kényelmetlen cuccra a fejemen' iskola híve voltam, de az egyre közeledő jól megérdemelt sívakációmra készülve a napokban beruháztam egy bukósisakra. (Kis kitérő: A vásárlás maga kész rémálom volt, aki jót akar, felejtse el a nagy sportáruházakat, irány a szakboltok! Hosszú órákat töltöttem a Decathlonban és a Hervisben lötyögő vagy brutálisan szoros, közepesen rusnya sisakok közt tipródva. A tandtsportban végül fél óra alatt lett egy kényelmes, könnyű, meleg, de állítható szellőzésű, dögös sisakom. Innen is csókoltatom a segítőkész, kedves eladókat.) Bár tényleg nem jellemzőek rám a nagy esések, beláttam, hogy bizonyos helyzetekben életet menthet a sisak, és ez nem ügyesség kérdése. Számos olyan baleset érhet – főként, ahol a pályák keresztezik egymást, vagy ha a pálya szélén/a felvonónál ácsorog az ember – ahol önhibánkon kívül válhatunk áldozattá. Belénk rohan egy gyakorlatlan, vagy éppen túl bevállalós síelő, és kész a baj. Ilyenkor pedig jó, ha nem közvetlenül a fejünk találkozik a másikkal, annak felszereléseivel, vagy a jeges-havas altalajjal.

DSCF0467 Fotó: fxp @ Flickr

A veszély pedig nem elhanyagolható: az Innsbrucki Egyetem 2011-es tanulmányából kiderül, hogy a fejsérülések 74 százaléka a havas talajnak koccanástól, 10 százaléka a másokkal történő ütközésből, további 13 százaléka pedig fix tárgyaknak (fák, jelzőtáblák) csapódástól jön létre. Ugyanebből a kutatásból az is kiderül, hogy bukósisak használatával a fejsérülés esélye a felnőttek esetében 35 százalékkal, gyerekek esetében 59 százalékkal csökkenthető. Persze az is igaz, hogy egy átlagos napon ezer síelőből csak 1-2, ugyanennyi snowboardosból pedig csak 2-4 sportoló sérül meg. Ezek között pedig a fejsérülések aránya csupán 15 százalék. Viszont ha pont beleesünk ebbe az arányba, annak nagyon csúnya vége tud lenni, ezért szerintem jobb félni, mint megijedni.

Ti viseltek sisakot síeléshez vagy snowboardozáshoz? Ha igen, hol vettétek? Osszátok meg a legtutibb lelőhelyeket! Esetleg hülyeségnek tartjátok? Ha egy esésnél a bukósisak mentette meg a kobakotok épségét, vagy épp ellenkezőleg: az áll alatti szíj kis híján megfojtott, írjátok meg Hütte anyónak!

biztonság baleset snowboard stuff bukósisak

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr743907757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.01.27. 21:03:10

öööööööööööö izé, szóval mind megdögölhet akár így, akár úgy, csak a saját pénzén hozzák haza - ha kell egyáltalán - ami marad belőle

bakosport 2012.01.27. 21:44:24

1. a bukósisak egyáltalán nem melegebb mint a sapka.Sokkal jobban szellőzik.
egyáltalán nem néz ki hülyén , hacsak nem 15 éves modellt veszel. szebbnél szebb és extrém kivitelek vannak. mindenki megtalálhatja a magának valót , a "halálmetálos",hardcore-tól a barbie-girl-ig bezárólag.
Fő szabály,mint ahogy a cikkben van: CSAK SZAKBOLTBAN vegyetek ilyet!!!!!!!!!!!
Egyébként , meg olyan mint a biztonsági öv az autóban, azt se köti be mindenki(bár az kötelező), de ha megtörtént a baj akkor....
1991 óta van sí és snowboard szakboltom és vagy 15 éve oktatok snowboardot és sít, mi akkor is hordjuk, ha egy "libalegelő"szélén dekkolunk éppen a kezdő csapattal.
hahó mindenkinek.

bakosport 2012.01.27. 21:46:39

@the return of faszharcos: ha kinn összetöröd magad , ne aggódj , a saját pénzeden fognak hazahozni , vagy jobbik esetben a biztosítóén, ha kötöttél.

min 2012.01.27. 21:59:06

@bakosport: Mi a szakbolt? Amiben benne van az Eu minőség jelzése az megvéd még ha azt a tescoban is veszed meg. A többi dizájn, kényelem kidolgozás...Ez a Dr Mike Langran hány éves lehet? A parkokban bőven vannak sisakot nem hordók is, szóval ez a bevállalósabb lesz a sisakot használókról tézis szerintem tömény marhaság.

akira2 2012.01.27. 22:21:05

@bakosport:
Közel 40 éve síelek, gyerkkoromban versenyeztem is, edzői képzést is kaptam...
A siasak - 30 év síelés után - akkor jutott először eszembe, amikor a lányom kezdett síelni, aztán egy-két év múlva a feleségemet is sikerült rábeszélnem, hogy hordja...
Tavalyig azt gondoltam, hogy nekem teljesen felesleges, hiszen több, mint 20 éve nem estem el sípályán (persze nem is vadulok), így minek is...
Aztán tavaly megtetszett egy modell, megvettem én is, hogy ne lógjak ki a sorból, és megerősíthetem, hogy egyáltalán nem kényelmetlen, nem nehéz, gyakorlatilag fél óra után már észre sem vettem, hogy rajtam van, azóta azt gondolom, milyen hülye voltam, hogy eddig anélkül síeltem - csupán azért, mert azt gondoltam, a kényelmetlenség majd elrontja az élményt...
...és még csak nem is néz ki hülyén... :)

kacsa. 2012.01.27. 22:22:17

Arról vajon van statisztika, hogy nagyobb sérülést okoz-e, ha bukósisakkal fejelnek az emberbe és nem sapkában? ;)

bakosport 2012.01.27. 22:32:08

@min: szakbolt ahol az eladó mondjuk ért ahhoz a sporthoz is amihez a felszereléseket árulja. tehát el tud látni jó tanácsokkal ,segít , hogy mért ne a szart vedd meg. Mi nem csak áruljuk, szervizeljük és kölcsönözzük is a dolgokat. nagyjából ez a szakbolt. A tescoban már hála istennek nem árulnak ilyeneket. Snowboardot se árulnak már minden sportmultiban.

bakosport 2012.01.27. 22:35:33

a bevállalósság szerintem is hülyeség. Ezt a filmet kell megnézni: The Art of Flight. Ott egyiken sincs bukó. Attól többet meg nehéz bevállalni amit ők csinálnak.

min 2012.01.28. 01:29:21

@bakosport: miért hál istennek? A szabványnak megfelelnek. Mellesleg az Auchanban Rossignol bukót árulnak. Akkor az már szar mert nem "szakbolt"? Ugyan már...
A szakbolt azt fogja eladni és RÁBESZÉLNI a vevőre amit ő árul függetlenül attól, hogy a piacon esetleg van jobb is. Melyik sportmultiban nem árulnak boardot és miért rosszabbak a multis boardok? Én inkább úgy fogalmaznék, hogy van különbség. Mint szakembertől indokot kérnék mert a csípőből fikázás hiteltelenné teszi...

min 2012.01.28. 01:31:08

@bakosport: A Pale termékét ismeri szar vagy használható?

Tűzgolyó 2012.01.28. 08:25:02

Itt van némi jó tanács jogi szempontból is a síelni indulóknak:
www.langlovagok.hu/jogor/45_biztonsagos-sieles

elzee 2012.01.28. 10:05:46

Én előbb tenném kötelezővé a korcsolyázóknak, mint a havon közlekedőknek. Jégen sokkal nagyobbat lehet esni...

Szélmalomharcos 2012.01.28. 10:06:10

A statisztikáról annyit, hogy a fejsérülések nagyobbik része arc- és állsérülés ami ellen nem véd a standard bukósisak, legfeljebb a fullos, de ilyet csak lesiklóversenyen hordanak

Szélmalomharcos 2012.01.28. 10:08:10

@elzee: Minden nyugdíjas korú számára kötelezővé kéne tenni ha kimegy az utcára havas csúszós időben

elzee 2012.01.28. 10:11:24

@Szélmalomharcos: miért csak nyugdíjasnak? Mindenkinek!!! :)

min 2012.01.28. 10:33:39

@elzee: már kitaláltak gyalogosoknak való légzsákot. A prémium gyalogosoknak már kötelező a használata de idővel minden proli megkapja:-)

bakosport 2012.01.28. 16:59:13

@min: persze a szabványnak megfelel, meg is lehet venni. kinek mire van igénye. aztán meg hozzák , hogy számoljam be ebbe abba stb...A Rossignol persze, hogy nem szar. valamennyire azért számít a márkanév a minőségben is, nem csak az árában.(a rosignolnak pont elég baráti árai vannak!)
A hál isten inkább a sílécekre és snowboardokra vonatkozik.
A Pale gyárban jártam már , sőt vettem is ezt-azt ott. Vannak jobb deszkái, de azok drágábbak is. egyébként pont ők gyártanak egy csomó cégnek még boardokat(pl , palmer, Limited 4 you - ezt a hervisnek , na ez konkrétan az egyszer használatos kategória.)
Az a baj a multikkal, hogy az "akció"-juk néha sántít...
A Hörviszben meg a dekatlonban nem árulnak , itt a közelben(csak a nagy budapesten) és ez JÓÓ.

bakosport 2012.01.28. 17:05:30

@min: nyílván nem arról a termékről fogok beszélni ami a konkurenciánál van.Egyébként meg ha van választék akkor nem kell rábeszélni senkit. márkán belül is különböző típusok vannak stb...van vagy hatféle márkánk , így vagy 15 fajta. Ennyi.

rozsdapassz 2012.01.28. 18:51:33

@kacsa.: Az biztos,h Neked jobban fog fájni!

min 2012.01.29. 00:05:00

@bakosport: A pale-ra csak azért utaltam mert ők gyártják az osztrák Hoferba is:-)
A Palmer egy jó márka jó deszkákkal a L4you már nincs a hervis kínálatában. Saját márkás cucc van már de hogy mennyire jó azt nem tudom. Igaz használtam én puha, habos projektet míg a csapattárs valami top hammert de képtelen volt rendesen menni vele. Nem a deszkán múlik.
Aki tud szarral is tud aki nem, annak tök mindegy mi van a lábára csatolva.(Ezt általánosítva írom, nem feltétlenül magamra vonatkozólag)
Visszatérve a sisakokhoz a lényeg, hogy szar sisak nincs. Elvileg minden itthon forgalmazott sisak megvéd hisz bizonyos minősítések hiányában nem hozhatóak forgalomba. Legfeljebb nem szép, nincsenek egyéb extrák és a felhasznált anyagok különbözőek lehetnek de szar remélhetőleg nincs.
Inkább legyen gagyibb sisak mint semmilyen.

bakosport 2012.01.30. 09:03:34

@min: szar sisak az amelyik kényelmetlen.ugyan az mint a sícipő. Persze aki szarral is tud menni , az tud snowboardozni. Annak meg nem mindegy, mert ez érzi a különbséget, és ha meg elmegy csúszni akkor a maximumot akarja kihozni az egészből.

asbi` 2012.01.30. 13:04:40

Miután elkezdett komolyabban érdekelni a parkban való ugrálás és a boxokon való csúszkálás ruháztam be egy sisakra. Egyáltalán nem bántam meg. Lehet, hogy az esetek 99%-ban semmi szükség rá, de ha abban a maradék 1%-ban megúszok egy komolyabb sérülést, akkor már megérte. Szellőzik rendesen, kismillió fajtából lehet választani és azon belül is mindenki a saját stílusára igazíthatja matricákkal, esetleg sisakra húzható ilyen-olyan fedőkkel.
Én kötelezővé tenném. Általában a jobb biztosításoknál is csak akkor fizet a biztosító, ha a balesetkor sisak volt rajtad..

edrose 2012.02.18. 10:36:50

@bakosport: „szar sisak az amelyik kényelmetlen” – ez azért így nemcsak túl sommás, hanem hibás állítás is. Amelyik kényelmetlen, az még nem szar, hanem nem az én fejemre passzol. De ez ugyanúgy lehet egy hatezres Decathlonos alapsisak, mint egy harmincezres sztármárka egy szakboltban. Föl kell próbálni egy csomót, és az anyagi korlátoknak megfelelően azt venni, amelyik tényleg kényelmes ránk. És igen, lehet, hogy a Decathlonos lesz az – ez kinek szerencse, kinek meg csapás... :)))
Plusz a sísisak azért nem olyan kategória, mint a motoros, ahol tényleg súlyos tízezreket ér mondjuk a kisebb menetzaj, meg hogy megy-e légörvény a nyakunkba három órán át egyfolytában.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása