Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Használjátok a hegyeinket! – Stájerország csalogat

Freddie The Eagle | 2014.11.01. 13:48 Szólj hozzá!

sétálókkicsi.JPG

Stájerország szerdán, Budapesten promózta turizmusát. Főképp a síelést és snowboardozást népszerűsítették, ám egyéb lehetőségekről is beszámoltak.


Az osztrákok – teljesen ésszerűen – tartományi hatáskörben intézik az idegenforgalmat. A stájereknek mi magyarok fontosak vagyunk, lévén a hazai osztrák, és a német vendégek után a harmadik helyen a magyar turisták látogatják a síparadicsomaikat.


Az elmúlt öt évben mintegy 15 százalékkal nőtt a tartomány idegenforgalmi bevétele. Mi magyarok is egyre jobban teljesítettünk a szomszédos, sógor-tartományban, ám a 2013-as statisztikában egy kissé visszaestünk.
A derék stájerek erre föl a legfőbb turisztikai hallja kendjeik közül kereken fél tucatnyival felvértezve, Budapesten tartottak egy profi sajtótájékoztatót.


Arra az újságírói kérdésre, hogy szerintük minek tudható be a magyarok enyhe visszaesése? A miértekre a választ részben a globális gazdasági helyzetben, részben – önkritikusan – abban kereste Erich Neuhold, a stájer tartományi idegenforgalmi hivatal vezetője, hogy talán nem elég jól reklámozták magukat nekünk, magyaroknak.

A korai hónak hála, néhány pálya már a héten is üzemelt. A szezon pedig a versenysport szempontjából is izgalmas lesz. Január 15. és 25. között Kreischbergen tartják a snowbard és a sí freestyle világbajnokságot. Ez lesz az első egyesített VB ebben a két szakágban.

síelőkkicsi.JPG

És hát ugyanúgy zajlanak itt is az alpesi sízők Világkupa-futamai, mint hosszú évtizedek óta minden évben. A sírepülők pedig az átépített Kulm-sáncon, a világ legnagyobb sírepülősáncán garantált, hogy hamarosan 220 méter feletti ugrásokkal döntögetnek rekordokat.

Ami a szabadidős sportolókat (vagyis; minket, turistákat) érintő létesítményeket illeti: a stájer illetékesek elmondták, hogy bővítés nem lesz. Új pályák és szállodák nem épülnek (nem is baj, hisz nem a túlzsúfoltság relaxál), azonban a korszerűsítések folyamatosak. Például Teichalm és a Loser síterepein a hóágyúrendszert optimalizálták.

A sí és snowboard mellett a sífutást is egyre komolyabban, tömegsportként kínálják. Nagyon helyesen, hiszen a sífutás az egyik legkeményebb sport, ám egyben a legkomplexebb fizikai megterheléssel jár. Rendkívül egészséges. Teichalmban immár a sífutó pályákat is hóágyúzzák. Ugyanannyira hóbiztosak, mint az alpesi pályák.

Szűzhóbérlet Ramsau am Dachsteinben

Akiknek a hagyományos pályák már nem kihívás, most már legálisan is csapathatnak a szűz havon.

Sőt, egynapos oktatást is szerveznek a bátor, és ügyes síelőknek. Ízelítő az oktatási anyagból:

lavinajelző készülék használata, meteorológiai ismertetek, a hóviszonyok felmérése, síeléstechnikai tanácsok.

De persze a lájtosabb programokból sincs hiány. Korizás, kutyaszán, sőt lámákkal és alpakkákkal is lehet fogatozni, mondta lelkesen a Magas-Stájerországot képviselő Claudia Flatscher.

Hát, nem tudom. Nekem ez már egy kicsit tájidegen, giccsesen sok, már mint a láma és alpakka-fogat Dél-Amerika helyett Ausztriában, de ez legyen a legnagyobb baj a stájer síparadicsomokkal.

Az osztrákok Magas-Stájerországnak (Hochsteiermark) hívják a Leoben, Bruck an der Mur és Mürzzuschlag közti tájegységet. Itt olyan sípályákat találunk, mint Semmering, Mariazell, Gemeindealpe vagy Niederalpl. Ezek persze nem a legmenőbb osztrák pályák, de teljesen korrektek.

Nekünk, magyarországiaknak pedig a földrajzi közelség apropóján rendkívül vonzóak.

Hegyvidéki programhegyek

A kiváló termálfürdők (csak a stájer pályáknál hatot is találunk) mellett egyre jobban gyúrnak az osztrákok a síturizmusnak a gasztro- és borturizmussal történő ötvözésére. Világbajnok sztárséfek grilleznek hütték előtt, borászok tartanak szőlészeti-borászati ismeretterjesztéssel ötvözött borkóstolókat saját boraikból. Stájerország – egyébként a cseppet sem lebecsülendő, az elmúlt évtizedekben rendkívül sokat fejlődött, nemzetközileg is jegyzett –, osztrák borászatnak az egyik legerősebb régiója.

Szóval programokban nincs hiány. Akár ilyen kocsikkal is csapathatunk a havon és jégen, vagy legalábbis megbámulhatjuk.

autókicsi.JPG

A jó öreg Ausztriát, benne a hozzánk közeli Stájerországot nem nehéz ajánlani, mert tényleg minden szempontból jó.

Drága? Inkább ésszerű, sőt: néha főszezonban is akciós

Az árak? Nos, nyilván magasabbak, mint a szlovákok, sőt a franciáknál is, ám értékarányosan szemlélve: helyénvalóak. Az osztrák szállások például nagyságrendileg tágasabbak, komfortosabbak a franciáknál, és hát –pláne Stájerország– jóval közelebb is van.

Kreischbergről viccesen megjegyezték az osztrákok azt a téli sportos berkekben jól ismert, több évtizedes jópofaságot, hogy Magyarország legmagasabb hegycsúcsa. Hisz a magyar országos bajnokságokat hagyományosan ott rendezik. 

No, de Isten őrizz, hogy bárkit is lebeszéljek más: akár francia, szlovák, olasz, szlovén, magyar stb. síelésről, vagy deszkázásról, hisz téli sportot űzni mindenütt klassz.

Csupán azt javaslom olvasóinknak, hogy osszanak-szorozzanak,és vigyázó szemüket azért vessék a stájer ajánlatokra is.

A sajtótájékoztatót követő kötetlen beszélgetésen a Kreischberg Bergbahnent képiselő Karl Fussi elmondta, hogy érdemes megnézni a januári ajánlatokat, hisz hagyományosan akkor a legjobbak a hóviszonyok, ám az árak olyankor nem durván magasak, mivel a két ünnep közötti csúcsidényt követő, kevésbé felkapott időszakban elég jó akciós ajánlatokat találni. Elárulta, hogy az árérzékeny magyarok az elő-, és az utószezonra gyúrnak, a januári ajánlatokat meg se merik nézni, gondolván, hogy azok úgy is nagyon drágák, holott nem feltétlenül.

Stájer szállásajánlatok akár a Travelo-n.

 (A fényképek a Mura-völgyi regionáis idegenforgalmi hivatal engedélyével kerültek közlésre)

ausztria snowboard freestyle sífutás stájerország síugrás friss hó murau kreischberg

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr996854035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása