- Nem szoktam síelni, nem szeretek és nem is tudok.
- Pedig síelni tök jó! Az ember kicsit mozog, friss levegőn van, utána meg jön a lényeg: beül a melegedőbe és iszik.
- Ja, akkor szeretek, tudok és szoktam is.
Hatalmas adósságunkat kell most törlesztenünk: bár Hüttének kereszteltük a blogunk, mindeddig egyetlen sort sem írtunk az ebben végzett legfontosabb tevékenységről, az ivásról. A téli sportok vitathatatlan előnye mondjuk a szörfözéssel vagy a sakkal szemben, hogy az ember büntetlenül és nyilvánosan ihat napközben bármit, anélkül, hogy megalázó pillantások kereszttüzébe kerülne.
Tulajdonképpen itt ássa bele magát leginkább a síturista a vendéglátó ország kultúrájába is, amennyiben egyik helyen snapszot vagy Jägert iszik, a másikon meg borovicskát esetleg Becherovkát. Természetesen a jól felkészültek már otthonról hoznak valamit, de az általában már a rendkívül hideg, zord időjárású autóbuszban el szokott fogyni.
Kíváncsi lennék mi igaz abból az elméletből, hogy "a rövid italban lévő jelentős alkohol mennyiség hatására az erek kitágulnak és a hőleadás fokozódik, ami azt jelenti, hogy egy vagy több feles után jobban fázunk", illetve mit szóltak volna a tengerészeim, ha erről kapitányként megpróbálom őket meggyőzni.
Mindenesetre az biztos, hogy a forró ital jobban esik, és mindenképpen tovább tart, valamint azonos egységnyi alkohollal több flasht élhetünk át. A forralt bor, rumos tea sztenderd, ami minden valamire való hüttében kapható a leglankásabb szánkódombok mellett is, ahol már legalább egy vastagabb dérréteg van a pályán. A rossz borból csak rossz forralt bor készíthető elméletet elvileg mindenki ismeri (kivéve persze a vendéglátósok egy jelentős hányadát), de a fűszerezés gyönyöreibe - kell-e chili bele? csillagánizs vagy ánizsmag? szerecsendió vagy kardamom? - nem szeretnék belemenni. Ezeket a kérdéseket egyébként sem illik feltenni a pultos hallótávolságán belül.
Ami a további melegítőket illeti, a grogok, puncsok, pancsok mellett feltétlenül meg kell említenünk a jó kis beszeszezett kávékat. Ezek nem csak jobban melegítenek az azonos hatású Red Bull-feles párosnál, de finomabbak is. Aztán ott van a meleg sör, amit én még ugyan nem kóstoltam (és amióta láttam az Asterix Britanniában-t, nem is szeretnék kipróbálni), de valaki igazán idekommentelhetné, hogy milyen. És ha már ennyire alacsony alkoholtartalmú italoknál tartunk, akkor említsük meg a tökéletesen alkoholmentes változatokat is. Természetesen nem a citromos-hittanos teára vagy a forró csokira gondolok, hanem például a forralt almalére, amit valljuk be, otthon senkinek sem jutna eszébe elkészíteni.
Aki pedig hüttét szeretne nyitni valahol a magyar síparadicsomok egyikén (vagy kávézót Bécsben), annak kedvéért íme néhány recept a mindmegittáról.