Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Meteorológiai jelentés - persze, hogy hegyi...

metalbros1 | 2009.01.16. 11:48 1 komment

Nagyon kedves barátomtól, az Nagy Kék Istenség sámánjától, Golótól jött egy kis okosság. Nem szentírás, elég ha csak a csúszásuk minőségére valamit adó olvasók veszik komolyan. A többiek meg menjenek március közepén murauba villantózni, mert már úgyis le van foglalva a szállás a "férienparkba". Hehehe...

Az ínséges időszaknak lassan vége. Aki választhat, hogy ezen a hétvégén vagy jövő héten csússzon, annak érdemes várnia. Jövő hét közepétől ugyanis csapadékosra fordul Közép-Európa időjárása. Átmenetileg a nyugati áramlás fog dominálni (szerencsére nem tartósan, mert akkor a télnek lőttek), ezzel több hullámban nedves levegő érkezik, ami eleinte enyhe lesz, majd hét közepétől egyre hidegebb jöhet. Szerdán mediterrán ciklon is várható.

Az Alpokban hosszú szárazság után a hét közepén esett egy kevés hó. A főgerincen (Hohe Tauern) elérte a 20-30 cm-t, attól északabbra egyre kevesebb (lepel-10 cm). Délen, Karintiában a torlódásos helyeken (Karnische Alpen) szintén esett 20-40 cm. Ma pénteken még enyhébb, a hegyen napos, völgyben ködös idő, 2000 m-en -5 és 0 fok között keletről nyugatra. Szombaton fokozatos borulás mellett kissé hűvösebb lesz, 2000 m-en -2 fok. Vasárnap főleg északon kisebb hózáporok, hóhatár 900 m körül. A hegyekben erős DNy-Ny-i szél, az északi völgyekben főn, 2000 m-en -4 és 0 fok között. Hétfő déltántól egyre több helyen kisebb csapadék, meleg lesz, hóhatár 900-1500m között. Keddtől komolyabb csapadék, fokozatos lehűléssel.

A Chopokon a héten vacak idő volt, 1000 m felett olvadással. A tegnapi gyenge mediterrán ciklonnak sokáig a meleg oldalán volt, de estétől átfordult a szél és ezzel elkezdődött a lehűlés. Gondolom, jól lefagy. Borult lesz az ég, homály, többször hózáporral, ami lokálisan akár tartósabb is lehet. Jelentős hó vasárnapig nem várható. Jövő héttől itt is javuló viszonyokra számítok.

Üdv:
Golo

időjárás ausztria hójelentés chopok alpok metalbros golo

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr13881480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

golo 2009.01.20. 13:24:21

Várható hómennyiség a főgerincen (Hohe Tauern) ma 15-25 cm, északon 10-15 cm, hóhatár 600-1000 m Ny-ról K-re. Holnap lehűlés és további 10-30 cm. Viharos D-i, DNy-i szél, északon ma főnös.

Délen a mediterrán ciklonból délutántól intenzív havazás. K-Tirol és Felső-Karintia 40-70 cm, torlódásból (Karnische Alpen) akár 100 cm vagy több. Hóhatár eleinte még 1000-1500 m, holnap 800-600 m-ig sűllyed.

FOKOZOTT LAVINAVESZÉLY! Az elmúlt hosszú száraz, derült időszak miatt a régi hó kérges-jeges, alatta átalakult, durvaszemcsés, nagyon labilis réteggel. Erre esik rá a friss, viharos széllel, ami felfújásokat okoz.

Cs-P tűnik csúszásra legkedvezőbbnek, felszakadozó felhőzettel, hózáporokkal. 2000 m-en -6, -3 fokkal.

Még marad a nyugati áramlás, hétvégén újabb fronttal, csapadékkal. Nem lesz hideg.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása