Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Újabb áldozat Bolíviában. Vége a világ legmagasabban fekvő síterepének

Zubreczki Dávid | 2009.04.23. 09:00 9 komment

800 andes-gallery-comparison[1]

Tudta Ön, hogy Bolíviában az Egyenlítő közelében is lehet gleccseren síelni? Ha igen, akkor rosszul tudta. Sajnos az 5000 méter felett fekvő Chacaltaya gleccserből mára szinte semmi sem maradt, a globális felmelegedés végzett a síparadicsommal.

Bár Bolívia nem kifejezett turistacélpontunk - főleg nem mostanában -, de azért mindenkit rosszul érint a hír, amit a sielők.hu tett közzé. Az épp hetven éve működő pálya már tavaly nyáron  (igen, déli félteke) sem üzemelt igazán és idén sem fog kinyitni.

"Bolíviai több gleccserrel is rendelkezik, de újabb síterepet mégsem építettek. A helyi legenda szerint ennek az oka az, hogy Chacaltaya tervezőjét 1945-ben elsodorta a lavina, és ezt a helyiek a hóistenek bosszújának tekintették. A külföldiek nem voltak ennyire babonásak, jószerivel a kalandvágyó külföldiek tartották életben a síterepet. Sokan szerették volna elmondani magukról, hogy a világ legmagasabb lifttel ellátott síterepén síeltek. Az a kampós lift pedig semmit sem változott 1939 óta, így a síterep magának tudhatta a világ egyik legrégebbi liftjét is." - írja a síelők.hu cikke a szomorú véget írt terepről, amelyhez néhány megrázó fotót is összevadásztak - érdemes megnézni a galériát.

bolívia pálya gleccser chacaltaya

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr721080954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steff74 2009.04.23. 10:08:25

,,Újab,, helyesen: Újabb

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.04.23. 10:37:29

cserébe viszont lehet majd kecskét legeltetni!

Tomi from There · http://fotobolt.blog.hu 2009.04.23. 11:06:57

hát ez egy rendkívül érdekes post volt... igaz, hogy mo-n huszan sielnek, de kell ez a zsindex címlapra.

smile62 2009.04.23. 12:04:48

Ha nem feltétlenül azzal a szándékkal olvasod,hogy bármibe,de beleköthess,akkor mégiscsak egy érdekes esetet mutat be.Hogy Magyarországon meg 20-an síelnek?Nem nagyon voltál még sípálya közelében,ha így látod,....sem itthon,sem bármely környező ország pályáján.

lefterkisz 2009.04.23. 12:42:31

Miért kell ilyen szenzációhajhász, a jelenlegi hírhez cseppet sem, de egy mostanában felkapott hírhez nagyban hasonlító címet választani?

Csak így lehet kikerülni a zindexre?

Szánalom...

six76 2009.04.23. 12:43:03

20-an?? de kis hulye vagy...

futura 2009.04.23. 12:49:55

@smile62:
Kár az érvelésért,ezek mindenhol ott vannak,lekvárkészítéstől a Bartók vonósnégyesekig mindenhez kinyilatkoznak. Úgy néz ki, ezzel már együtt kell élni.Boldog békeidők, amikor a fény még elrettentette őket a nyilvánosságtól.

Igen,és nemcsak a semmeringi pályák állapota az izgi hír.

Ja Magyarországon több százezeren síelnek, de hát ezt a fenti félék úgynem hiszik el, mert ez tény.

smile62 2009.04.23. 19:19:47

No,..elolvasok egy hírt.Lehet számomra érdekes,érdektelen,lehet jól megírva,lehet rosszul,nyelvtanilag helyesen,de akár elképesztően magyartalanul is.Magát a hírt olvasom,igyekszem a benne szereplő eseményt értékelni,ami persze lehet az én hibám.Egy ideje mint szemlélő követem itt az eseményeket és azt látom,hogy a legtöbb hozzászólónak teljesen mindegy a tartalom,fikáznak mindent.Persze valahol ki kell élni a frusztrációt,ha van,de hogy bizonyos nevektől csak szemetet olvasok,elgondolkodtat.A cikknél maradva:Szerintem érdekes témát érintett,kicsit felületes volt,de arra mindenesetre alkalmas,hogy rákeressen az ember,ha többet szeretne foglalkozni vele.A síelésről,a magyar síelésről meg annyit,..egy osztrák pályán több magyar szót hallani,mint bármely más náció megnyilatkozását.Igaz,ezt a helyi krimó lengőtekéje mellől soha nem fogja megtapasztalni a jószándékú "Tomi".

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása