Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Az Alpokban egy idény alatt annyi vizet ágyúznak el, amennyi egy világvárosnak elég

Zubreczki Dávid | 2009.11.09. 09:51 13 komment

Ski Train 2009

A zöld síparadicsom kifejezés, azt hiszem joggal pályázhat a minden idők legdurvább képzavara címre, de az biztos, hogy a környezetvédelem egyre fontosabb szerephez juta a síturizmusban is. Az idei tél nagyon korán beköszöntött és a megbolydult időjárásnak Észak-Amerika és Európa síterepei egyaránt örülhettek. Azonban legtöbbször nem hoz szerencsét az idő az ágazatra: épp a téli sportokra épülő turizmus az, amelyik évről évre egyre jobban megérzi a környezetszennyezés következményeit.

Talán a leglátványosabb jele a klímaváltozásnak, hogy 2008-ra az 5000 méter felett fekvő bolíviai Chacaltaya gleccser gyakorlatilag nyomtalanul eltűnt, a globális felmelegedés végzett a síparadicsommal. Pedig ott kereken hetven éve működött pálya sífelvonóval és teljes infrastruktúrával. A gleccserpályák fogyatkozása mellett a hóágyúzás is mindennapossá válik az olyan helyeken és időszakokban, ahol az korábban föl sem merült. Érdekes ellentmondás, hogy a mesterséges hóelőállítás rengeteg energiát emészt fel, amivel gyakorlatilag a globális felmelegedéshez járulnak hozzá a sípályák.

És az ökolábnyomba nem csak az energia tartozik bele: az Alpokban annyi vizet használnak el egy idény alatt hóágyúzásra, amennyi elegendő lenne egy 1,5 millió lakosú város ellátására. Nem véletlen hogy ezen a területen is megjelentek a környezetkímélő megoldások.

Az első máris a megközelítés. Egy francia kormányzati ügynökség (Agence De l’Environnement et de la Maîtrise de l’Energie) számításai szerint egy síterep szénlábnyomának 73 százalékát adja az utazás. Egyáltalán nem mindegy, hogy például repülővel vagy a tized akkora szénlábnyomú vonattal érkezik a turista.
Nagy-Britanniában épp néhány hete indult egy honlap SnowCarbon néven, mely arra buzdítja a brit sízőket, hogy ne repülővel vagy autóval utazzanak a kontinensre, hanem vonattal. A két síújságíró által jegyzett oldal nem csak részletes menetrendeket és átszállási tippeket ad Andorrától Ausztriáig, de számba veszi azokat a síterepeket is, amelyeket közvetlenül meg lehet közelíteni vonattal. Az árak és menetidők mellett pedig mindenhol fel van tüntetve a szénlábnyom nagysága is, valamint, hogy mennyivel kisebb az egy azonos hosszú repülőútnál. Például London és az olasz Sauze d’Oulx síparadicsoma közt nem csak fél órával rövidebb és majd' negyven fonttal olcsóbb az út, de a repülőn ülő személy szénlábnyoma 96,8 kilogramm szén-dioxid helyett csak 11,1. Arról nem is beszélve, hogy ha a autóval jönne, akkor ez az érték 227,1 kilogramm lenne!

Természetesen nem kell sem síelnünk, ahhoz, hogy figyelembe vegyük ezeket az ajánlásokat, bár elgondolkodtató, hogy a például Veszprém-Zirc vasútvonal bezárása ellen tiltakozók egyik érve épp az, hogy inkább új megállót kellene nyitni az eplényi sípályához.
 

De a síturista szállások is kezdik felismerni a veszélyt és a környezetkímélő megoldásokban rejlő, kényszerű üzleti lehetőséget. Már az Alpokban is megjelentek a szén-dioxid-semleges hotelek, ahol valóban a legkisebbre igyekeznek csökkenteni az ökológiai lábnyomot. Nem csak a legmodernebb felszerelésekkel, de például azzal, hogy helyben gyűjtött fával tüzelnek vagy pusztán azzal, hogy jobban odafigyelnek: egy alpesi turistaház téli éjszakára nyitva maradt ablakán annyi energia szökik ki, amellyel egy személyautó több mint ötven kilométer utat megtehetne.

[A Napi Gazdaság ökolábnyom mellékletében megjelent írás szerkesztett változata. Fotó: mcgeez]

autó repülő szállás vonat környezetvédelem alpok hóágyú

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr591510893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2009.11.09. 14:35:21

"egy alpesi turistaház téli éjszakára nyitva maradt ablakán annyi energia szökik ki, amellyel egy személyautó több mint ötven kilométer utat megtehetne." Ez úgy baromság, ahogy van. Lennél szíves megnézni, hány kilowattos a járműved motorja? És utána megnéznéd, hány kilowattos egy egész lakás fűtéséről/melegvizéről gondoskodó cirkó? Épp hogy fordítva döbbenetes.

(Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az utcát kell fűteni a turistaház helyett.)

Sobrijóska 2009.11.09. 14:48:56

Nem tudom sajnálni a síelőket, mert talán a legmesterségesebb szórakozásfajta, amely jóformán csak a kiváltságosoknak adatik meg. Ha valaki igazán szereti a telet és a havat, az egy szánkóval és egy töltésoldallal is meg tud elégedni.

boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.11.09. 14:50:18

Túlzottnak vélem a problémát! Azt meg kétlem, hogy a nagyon kényelemes angolok át fognak vonatozni Európába, majd többszöri átszállás után megérkeznek, és örülnek, hogy mennyire környezettudatosak voltak! Ugye ez nem komoly? De aki arra vetemedik, hogy vonattal induljon neki, az kérem mindenképp írja meg a tapasztalatait!

Sobrijóska 2009.11.09. 14:52:25

@OkoskaTo:rp: szerintem inkább pénzben lehet érteni, kb. egy ezresből lehet megtenni 50 km-t BENZINBEN, és annyi simán kiillanhat egy este nyitva hagyott ablakból GÁZBAN számolva.
Fával már azért nem így van.

Bejja1 2009.11.09. 14:58:54

Én meg azt nem értem - de tényleg !! - hogy ha a vizből havat csinálnak hóágyúval, akkor abból egyszercsak megint viz lesz, nem ??????

Vagy csak az ágyú energiafelhasználásával számoltak ?
Én úgy értettem, hogy a víz miatt reklamálnak.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2009.11.09. 14:58:55

@OkoskaTo:rp: na ennek az egy forrásnak a linkjét nem találtam meg a posztolás előtt, de a kedvedért előbogarásztam és linkeltem : ) én sztem nem lehetetlen. gondolj bele, hogy ugyanannyi fűtőanyag elégetésével mennyi ideig tudnál szobahőmérsékleten tartani egy nyitott ablakú szobát, amikor kinn mínusz 10-20 fok van

@boogieee: lehet, de ott most nagyon be vannak indulva: www.guardian.co.uk/travel/2009/oct/27/snowcarbon-rail-transport-skiing

röntgenszeműlány 2009.11.09. 15:12:50

"És az ökolábnyomba nem csak az energia tartozik bele: az Alpokban annyi vizet használnak el egy idény alatt hóágyúzásra, amennyi elegendő lenne egy 1,5 millió lakosú város ellátására. "

Na, például ezért is jobb fenntartással kezelni az ezekhez a lábonyomokhoz hasonló, végtelenül primitív leegyszerűsítéseket. Ez ugyanis úgy hülyeség, ahogy van. Mégis, szerintetek, honnan származó vizet "használnak el" a hóágyúk?

serpentin (törölt) · http://www.bridzs.hu/ 2009.11.09. 15:25:46

annyi csusztatás, baromság van a cikkben, hogy még felsorolni sem érdemes, nemhogy foglalkozni vele

AczélGyuribácsi 2009.11.09. 15:32:12

Igen, a VÍZ miatt!
Mert ez már megint a fasza kis csúsztatásoktól hemzsegő bulvár...

Szerintem a japánok és az amerikaiak is vonattal fognak átjönni!

A sízés pedig nem a kiváltságosok sportja, hanem ellenkezőleg: széles tömegeké! Legfeljebb nálunk az átlag csóró ehhez! Ha kiváltságosoké lenne, akkor kevesen síelnének, tehát nem lenne probléma...

Persze biztos ez a legnagyobb gond, hogy a tömeg a jó levegőn, egészségesen szórakozik, nem kell hozzá benzin, meg motor, némi elektromosság a felvonókhoz és a hóágyukhoz!

De higgyünk a posztnak: a hóágyúhoz a 1,5 milliós városból vezetik el a vizet, ott tehát szomjaznak, a turistákat szállító repülők pedig jobban szennyeznek, mint a személyautók, autóbuszok...

BETILTANI!

belekotty 2009.11.09. 17:09:27

Atyaisten! Ezt a sötét mélyzöldséget!
Ez arra nem érdemes hogy tételesen cáfoljuk, akkora baromság.
A vonat-repülő szembeállításhoz meg minek a síelés bevonása?

Re-Peet 2009.11.09. 17:50:01

Végül is nemtudom hova használódik el az a sok víz. Ugyanis helyi folyókból, patakokból nyerik, felszivattyúzzák őket a tárolóba, majd a szezon végén olvadással ugyanabba a patakba vagy folyóba kerül vissza az adott vízmennyiség.. vagy nem? .. esetleg biológia hulladék lesz ez a vízmennyiség?
Nos..honnan hova kerül ez a vízmennyiség?

ősi homár fapados · http://zsigavagyok.tumblr.com/ 2009.11.09. 18:19:35

"legmesterségesebb szórakozásfajta, amely jóformán csak a kiváltságosoknak adatik meg."
szerintem meg kimondottan proliszokás

nem kell itt ökolábnyomokat számolgatni, hányféle fű pusztult ki az Alpokban, elég megnézni a sífelvonókkal, gagyi szállodákkal tönkrebaszott tájat nyáron

elzee 2009.11.11. 20:50:33

nem hiszem, hogy a cikkíró normális lenne...

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása