Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Sem az oktató, sem a testedzés, sem saját cucc nem csökkenti a sérülés esélyét - állítja egy professzor

Zubreczki Dávid | 2009.11.17. 09:43 6 komment

No more skiing in a while - DSCN3066

A sízés veszélyeiről keringő legendáknak járt utána a Sports Health magazin novemberi-decemberi számában megjelent tanulmány. Robert J. Johnson, a Vermonti Egyetem professzora és munkatársai síbalesetekhez kapcsolódó hiedelmeket vizsgálták statisztikák tükrében.

Rögtön az elején a veszélyességet elemezték - itt nekünk áll a zászló. A halálos balesetek számát tekintve nagyjából az autózás és a kerékpározás közé esik a sízés (amiben már eleve furcsa nekem, hogy az autózás statisztikáit tekintve veszélyesebb mint a bringázás. Arról nem beszélve, hogy ugye a törött, kificamodott lábakat nem jegyzi a krónika, na de ne akadékoskodjunk, örüljünk inkább, hogy a sízés mellett szólnak az érvek!)

Nem örülhetnek viszont a síoktatók, ugyanis a felmérések szerint attól, hogy valaki profi síleckéket vesz, még nem fog kisebb kockázattal síelni vagy ügyesebben megelőzni a balesetet.

Vannak olyan vélekedések, hogy a gyerekeknek nem érdemes drága védőfelszerelést venni, mert a fiatal csontok kevésbé törnek, inkább hajolnak. Ha hallottuk volna, sürgősen felejtsük el, a gyerekek vannak kitéve leginkább a balesetveszélynek, rájuk kell leginkább gondolni. Például abban, hogy a lábuk ne lötyögjön a cipőben ("egy-két számmal nagyobbat veszek úgyis belenő"), mert akkor sokkal könnyebben sérülnek meg.

Sajnos - bármilyen furcsa, a tanár úr azt állítja -, a testedzés és a felkészítő gyakorlatok sem csökkentik a sérülésveszélyt.

És az sem igaz, hogy a saját felszerelés garanciát jelent. A prof szerint a kölcsönzött cuccokat folyamatosan ellenőrzik, míg a saját csak a szezon elején szoktuk.

Hm, hm...

Akinek más a tapasztalata, kommentelje ide, vagy akár írja meg bővebben e-mailben, hogy kiposztolhassuk!

[via: www.firsttracksonline.com, fotó: Lars Plougmann]

usa baleset

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr81531198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

daneel_hu 2009.11.17. 11:01:11

Azért ez így eléggé le van egyszerűsítve. :)

Nekem volt olyan időszak is amikor gyerekként versenyeztem, mostanában inkább csak sport néha-néha a sízés. (nem is minden évben)

Aki kezdő az többet esik szinte minden terepen, viszont kisebb sebességgel, de irányíthatatlanul esik. Tehát a sérülésveszély azért nagy mert sokszor esik és irányíthatatlanul. Viszont jóval kisebb erők hatnak mint egy pro síző esetén.

Viszont a profinál jóval brutálisabb erők hatnak, eleve nagyobb a sebesség, bevállalósabbak.
Ellenben nem ritka, hogy egy 1 hetes túrán csak 1-1 esés van.
Vagy egy sem.
A gyakorlott síző a különböző állagú havat is sokkal jobban kontrollálja... hogy mondjak egy példát: a megfagyott latykos terepen a kezdő inkább maradjon a pálya alján lévő hüttében vagy ki se menjen sízni.

Annak ellenére, hogy van 1-1 nagy esés a gyakorlott sízőknél, sokkal jobban "irányítja" esését.
Minimalizálja a kárt. Persze nyilván, 80-100 km/h felett ez már nem számít, de maradjunk a realitások terén és hobbisízésnél úgy sem engedik ezt a sebességet mert elkobozzák a bérletet. :) Hiába profi és gyakorlott sízőről beszélünk.

A legdurvább veszélyt mégis az oszlopokban, fákban, ausztriában a tehenészoszlopokban látom. Nem ritka sajnos a haláleset is miattuk. :(

Elnézést ha kicsit kusza lett. :)

Franky4fingers 2009.11.17. 11:33:36

Az is égbekiáltó butaságnak tűnik, hogy a testedzés nem csökkenti a sérülésveszélyt. Aki sportol, eleve karban vannak az izmai, gyorsabb a reakcióideje, jobb az általános mozgáskoordinációja, ami egy esésnél létkérdés. Nem beszélve sok sportágnak (foci, kosár, küzdősportok stb stb) azon előnyéről, hogy ott megtanulnak esni, ami igencsak hasznos egy méretes perecelésnél.

bounty123 2009.11.17. 11:36:19

Naja csakhogy síelni autóval megyünk, úgyhogy hiába kisebb az egyik, a 2 kockázat összegével kell számolnunk :)

daneel_hu 2009.11.17. 11:46:23

@Franky4fingers:

Így igaz... ráadásul ugye a professzor már csak a sérült emberekkel kerül kapcsolatba, tehát az ő véleményüket ismeri.

De mi van azokkal akik nem esnek és nem sérülnek le?
Márpedig ők többen vannak.

Pl. világ életemben síeltem (6 éves kortól), és pont ebben a sportban nem sérültem meg sosem. Soha.

Teniszben, fociban, kosárban már többször is és komolyabban.

2009.11.17. 11:49:52

Ha jól olvasom, akkor a halálos balesetekről van szó. Ezek a dolgok tényleg nem segítenek, két egyszerű ok miatt: vagy leesik valaki szakadékba és társai, ebben nem sokat számít a kondíció, lássuk be, vagy ütközik, keményen, akkor a bukósisak segít, a többi valóban nem.

f.nero 2009.11.17. 13:09:17

Azért az egyértelmű, hogyha fizikailag fáradt az ember, akkor romlik a koncentrációs képesség, és nagyobb eséllyel csinál hülyeséget, azaz rossz mozdulatokat. Úgyhogy szerintem igenis sokat számít a jó kondi.
És a saját felszerelés is jobb lehet, ugyanis azt ismerem, tudom hogy fog viselkedni adott helyzetekben. Olyan ez, mint mikor az ember a saját megszokott kocsiját vezeti, vagy egy idegen autót.
Az oktatásról meg annyit, hogy én anno oktatóval tanultam meg síelni a franciáknál, és szépen fokozatosan haladtunk, alig estem az egy hét alatt. Nem árt, ha az ember helyes mozgásformát tanul.

Persze lehet úgy is nézni a dolgot, hogy aki már délelőtt 11-kor elfárad, beül a hüttébe, azt nyilván kisebb eséllyel éri baleset...

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása