Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

17 órát töltött a lavina fogságában egy síelő. Csoda, hogy túlélte, főleg az elkövetett hibák tükrében

Zubreczki Dávid | 2010.02.08. 12:09 5 komment

Csodával határos módon menekült meg az a brit fiatalember, aki a svájci rendőrség beszámolója szerint 17 órát töltött a hó alatt. Mint a Guardian írja, szombaton egy 50 méter széles lavina temette maga alá a 21 éves srácot a svájci Evolène régióban. A nem kijelölt pályát használó (off-piste) síelőt mintegy ötven centi hóréteg temette be.

A lapnak nyilatkozó rendőrségi szóvivő szerint már az is ritka, hogy valaki néhány órát túléljen (az esély 35 perc elteltével rohamosan zuhanni kezd, és két óra után már gyakorlatilag 0). Évente több tucat halálos áldozatot szed a lavina az Alpokban.

A mentőcsapat helikopterről szúrta ki, hogy egy helyen eltér a hó színezete - a síelő sisakja volt az. A balesetet szenvedő férfi megúszta egy közepes hipotermiával (kihűléssel), amikor megtalálták 34 fok volt a testhőmérséklete.

Menekülését a lavina elleni légzsáknak köszönhette, de piszok nagy mázli is kellett a túléléshez. A síalpinizmusra szakosodott Fóka blogon így elemezték az esetet:

Egy tapasztalt off-piste síelő nem megy lavinarádió nélkül síelni. Még enyhe lavinaveszélyben sem. Hiszen a legjobban síelhető hegyoldalakon indul meg leginkább a hó (30-40 fokos dőlésszög), illetve a mikorklimatikus, helyi földrajzi tényezők, hópárkány, kitettség, stb. módosíthatják a lavinahelyzetet.

Egy tapasztalt off-piste síelő nem megy egyedül síelni. A társ szerepe nem alábecsülhető tényező, kvázi a legfontosabb eleme a hegyi játékok biztonságának.

Tehát a 21 éves fiatalember egy:
1. mázlista, és le a kalappal hogy túlélte
2. vadbarom, a Gyömbér-túrán már az Árpád-hídnál kiraknám az autóból

baleset lavina svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr271738892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csabi78 2010.02.08. 12:47:02

Gondolom nem a sisakja lászott ki a hó alól, hanem az abs hátizság ballonjai. Ebből következően igazából a lavina nem is temette maga alá (szerintem), tehát a széndioxid "mérgezés" ami a lavinaáldozatok legfőbb haláloka nem következett be. Lavinarádiónak kevés értelme van, ha egyedül mész... :)

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.02.08. 12:53:01

@Csabi78: Nem tudom, a Guardian sisakot ír: "It was his helmet that could be seen from the helicopter," said the police spokesman.

De a levegővel igazad lehet, a fókások is ilyesmit írnak: foka.blog.hu/2010/02/08/17_ora_a_lavina_alatt_elemzes

viktor.agoston · http://foka.blog.hu 2010.02.08. 15:32:46

igen, a guardian sisakot ír. ami csak azért zavaró, mert egy átlag sisak max az ember fejével együtt jön le a lavinában.szval kérdés az 50 centis eltemettség továbbra is.
én személy szerint inkább azt csodálom, hogy nem hűlt ki teljesen.

a lavinarádióval kapcs, meg vigyen magával, vagy legyen recco-s a cucca, pont a fenti példa miatt is.

Zubreczki Dávid · http://instagram.com/zubreczkidavid 2010.02.08. 17:20:19

@viktor.agoston: én arra gondoltam, hogy a sisak lehetett legközelebb a felszínhez + a legélénkebb színű és azt lehetett kiszúrni, hogy a hó alatt van valami, ami kicsit elszínezi a felszínt. de persze egy ilyen cikkből nem kell messzemenő következtetéseket levonni :D

mindenesetre kösz az elemzést! jó, h ráakadtam

z8 2010.02.14. 10:33:57

lofaszok ezek a lavinás hírek, mert semmi nem derül ki belőle.
beacon t meg mindenki hordjon pályán küvül, 50e-100e Ft nem nagy pénz, akinek nem telik rá maradjon pályán.
csákónak hatalmas mákja volt bármi is történt

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása