Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Sípályarendőrséget alakítanak az eplényi Síarénában

hütte | 2010.11.16. 06:00 19 komment

Külföldi példák alapján pályarendőrség kezdi meg a működését az eplényi Nordica Síarénában a 2010-2011-es szezontól. Akár a szabálytalan vendégek síbérletét is elvehetik. -áll a www.sitv.hu közleményében. Az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően ugyanis sokszorosára nőtt a magyar sípályák látogatottsága, így muszáj betartatni a síelőkkel a legalapvetőbb szabályokat, hogy ne szaporodjanak el a balesetek. 

„Több százmillió forintot költöttek a magyar síterepek az elmúlt években, Eplényben például 2009 decembere óta négyüléses felvonó is működik, így egyre többen járnak a magyar hegyekbe síelni. Emiatt érezzük úgy, hogy Eplényben is szükségessé vált a külföldön már bevált pályarendőrség felállítása, illetve a profi elsősegélynyújtás megszervezése. A rendőrök folyamatosan járőröznek majd a pályán, ezzel segítik a biztonságos síelést. Ha mégis megtörténne a baj, akkor pedig profi elsősegély-szolgálat látja el a sérülteket a pályán. Még egy helikopter-leszállóhelyet is kijelölünk, hogy a súlyos sérülteket is azonnal kórházba lehessen szállítani.” – nyilatkozta a www.sitv.hu-nak Palitz Izabella, a Síaréna marketingvezetője.

Külföldön is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a síterepek a biztonság növelésére. Sok helyen speciális védőeszközökkel szerelik fel a sífelvonókat, a gyerekek számára szinte már az összes nyugati országban kötelező a bukósisak, vannak helyek, ahol a szondáztatást akarják kötelezővé tenni, máshol „lassú lejtőket” alakítanak ki, és természetesen a pályarendőrség is évről-évre egyre több helyen alakul meg. Vannak, akik a szabadságuk korlátozásaként élik meg, mások támogatják az ötletet.

„Nem azért szervezzük a pályarendőrséget, hogy zaklassák, ijesztegessék a vendégeket! Azért dolgoznak majd, hogy a szabályokat egyébként betartó többség biztonságát ne veszélyeztesse az a néhány ember, aki nincs tisztában a síkresz legalapvetőbb elveivel. Figyelmeztetik majd azokat, akik rosszhelyen állnak meg a pályán, esetleg leülnek, vagy a túlzott alkoholfogyasztás miatt nem megfelelő állapotban síelnek és snowboardoznak.” – folytatta Palitz Izabella.

A szezon kezdetéig az eplényi síterep tulajdonosai kidolgozzák a pontos szabályzatot, amit a bérlet vásárlásával minden vendég kötelezően elfogad. A rendőrök először figyelmeztetik majd a szabálytalanul viselkedő síelőket, később akár a bérletüket is elvehetik. 

Néhány napja éppen a bulgáriai Pamporovo adott ki közleményt arról, hogy a mostani szezontól pályaőrök járőröznek majd a síterepen. Próbálják kiszűrni a részegen síelőket és azokat, akik veszélyeztetik mások testi épségét. A pályarendőrök elvehetik majd a bérletet attól, aki nem tartja be a szabályokat, sőt adott esetben lekísérhetik a vendégek a síterep aljában található „igazi” rendőrörsre is.

A nagyobb és egyre zsúfoltabb európai terepeken a pályarendőrség mellett megjelent a „lassú lejtő” fogalma is. Legutóbb éppen az Olaszországban található Cervinia mutatta be a lassú lejtőjét. Egy olyan részt alakítottak ki a síterepen, amit azoknak ajánlanak, akik nem szeretnek száguldozni. Inkább szépen lassan, megfontoltam – például a táj szépségében gyönyörködve – szeretnek lecsúszni a pályán. 

A magyar hegyekben várhatóan december közepén kezdődik a 2010-2011-es síszezon.

További részletek és képek a www.sitv.hu oldalon!

magyarország rendőrség eplény snowboad

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr222451157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NickFry 2010.11.16. 08:29:46

na ezentul senki sem ulhet le a palyan, snowbordosok alljatok csak! :D
amugymeg mire felgyorsulnal, mar vege van a palyanak eplenyben. kb 50 masodperc alatt le is ersz es varhatsz fel orat, illetve mostmar vehetsz uj berletet is, kicsi de a mienk' :)
de ha mar le se lehet ulni snowborddal a palyan, inkabb megyek mashova, amugy jo volt tavaly, tavalyelott

sidorovich 2010.11.16. 08:45:06

@NickFry:

Ha a pálya szélére ülnétek és nem oda ahol éppen elfáradt a lábacskátok akkor látod másképp lenne.

the crow 2010.11.16. 09:05:52

Remélem nem fognak túlzásba esni és rendszeresen igazoltatni/szondáztatni félpályánál :). Az osztrákoknál lényegesen komolyabb helyeken sem sűrűn lehet ilyesmivel találkozni. Igaz ott nem ekkora a népsűrűség, jobban eloszlanak a sízők (így a veszély is más jellegű). Viszont a bukósisakot támogatnám. www.murau-grebenzen-szallas.szupper.hu

Kerti Öröm 2010.11.16. 09:10:53

Az a baj, hogy tipikusan a bukkanók alatti meredek szakaszokra, illetve a szűkületekbe szoktak snowboard-os felebarátaim leülni, és ott is lehetőleg egymás mellé, hogy véletlenül se lehessen könnyen kikerülni őket. Pedig az eplényi pálya tényleg nem olyan hosszú, hogy elfáradnának a nagy csúszásban mire leérnek az aljára. Aki pedig nem tud 1 percig állva maradni, annak nem tudom, hogy mi keresni valója van ott.

Hepciás 2010.11.16. 09:11:41

@NickFry:
A pályarendőrök lehetnek kisstílű, a hatalmukat fitogtató gyökerek, akkor tényleg nincs rájuk szükség, viszont mivel a pályát üzemeltetők többnyire nem a saját maguk ellenségei, nem hinném, hogy ez lesz a jellemző.

Egy senkit sem zavaró, jól látszó, ülő snowboardosra természetesen nem kell pályarendőrt uszítani. Viszont egy gyökkettes sítudással golyóban száguldó kamikazet, egy erősen ittas, és/vagy beszívott, ön- és közveszélyes pályarémével szemben lépjenek fel.

Nem ismerek olyan ember, aki azért áldoz időt és pénzt erre a szép sportra, hogy egy idióta neaddjisten megnyomorítsa, netán megölje a gyerekét, a párját vagy őt magát.

De ha "csak" egy hülye miatt törik el a lábad, aztán nem tudsz hazavezetni, úgy kell valalinek kuncsorogni, dolgozni, stb. az is egy feleddhetelen kaland.

Reset 2010.11.16. 09:14:08

Bánkutat meg szétlopták a "másmilyenek".
www.bankut.hu/vandal20101022.html

gic 2010.11.16. 09:17:49

@Kerti Öröm: Szerintem nem csak a snowboardosok szoktak a pálya közepén megállni. Némely síelő is előszeretettel áll meg kanyarban, bukkanó mögött. De felesleges elkezdeni egymás utálását, mint az autósok-biciklisek-gyalogosok. Mindkét oldalon vannak barmok.

driopios 2010.11.16. 09:33:03

"így egyre többen járnak a magyar hegyekbe síelni." És azok hol vannak? Mármint, a magyar hegyek? Tudtommal, csak 1 van, és az sem épp Eplényben.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2010.11.16. 09:37:39

Ez a szondáztatás hogy működik? Mindenhol piálnak a pályákon - van egy bizonyos alkoholszint, ami felett kitilthatnak?

Amúgy soha nem értettem, hogy ha vezetni nem szabad ittasan, akkor síelni miért. Erős a büféslobbi, na.

Bala_7 2010.11.16. 10:10:33

Arra én is kíváncsi lennék , hogy mit lehet rendetlenkedni egy 1 perces síterepen..

Dubito 2010.11.16. 10:24:01

Csodálatos! Tisztességes sípályáink nincsenek, de pályarendőrségünk már van!

Mi jöhet még: korcsolyapálya rendőrség, uszodarendőrség, strandröplabda pálya rendőrség... Minden magyar mellé egy rendőrt!

Eddig a magyar pályák közül Mátraszentistvánra jártam síelni, az idén fontolgattam, hogy Eplénybe is elmegyek. Hát ezek után nem. Nem akarok még ott is rendőröket látni!

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2010.11.16. 10:28:13

Előbb azt derítse ki a rendőrség, hogy kik rabolták szét a bánúti pályát, utána kellene a fizetővendégeket b@gatni.

Macskond 2010.11.16. 10:35:48

Hát jelentős mértékben függ ennek az értelme attól, hogy milyen hozzáállással fognak neki a sirendőrök a feldatnak.
Ez a szondáztatás viszont szerintem egy marhaság. Aki anniyra részeg hogy le kell küldeni azon már nicns mit szondáztatni, ránézésre is látszik. De pl mi mindig egy kis lapos üveggel készülünk fel a csúszásra. Hát megette a fene az egészet ha utána már még itt is szondáztatgatnak. Természetesen senki nem lesz részeg ennyi mennyiségtől amit iszunk, viszont jól megindítja a vérkeringést, kicsit oldja a feszkót, amire a nekiinduláskor még szorongós csajoknak szüksége is van.
Szerintem alapból elég lenne ha annyi lenne a teváékenységük, hogy lehet valakinek szólni ha valaki "p@rasztkodik" a pályán.

bastian 2010.11.16. 10:41:12

Éljen a snowkite! Elég egy vízszintes terep, nem kell "pálya", felvonó, bérlet, rendőrség sincs, szél viszont nem árt... :)

Jó Estét 2010.11.16. 11:10:59

En orulok a plyarendorsegnek, tavaly voltam egy napot Eplenyben es a nap vegere tele lett a tokom, mikor folyamatosan kellett kerulgetnek a palya kozepere leulo csaladokat, voltak aki elkezdtek teazni, meg szendvicset nyammogni a palyan ulve, az egyik ilyen barmon sikerult is atesnem, mert olyan jol leucsorogtek egymas melle, hogy mar nem tudtam oket kikerulni. Gondolom orult a srac, hogy miutan a deszkaval az arcaba hanytam a havat meg kapott is egy seggest a lapjaval, mondjuk en sem annyira elveztem utana az arcra erkezest...

MP 2010.11.16. 11:14:17

Gyönyörű ország! Megállíthat a rendőr, a polgárőr, a NKH, a jelzőőr, a közterületes s mostmár a sírendőr is.

Pista bá 2010.11.16. 11:36:21

lassú pálya bazeg - aki a tájban akar gyönyörködni, az üljön le egy hütte teraszán, vagy sasoljon a felvonóról, vagy járjon kirándulni

rushman 2010.11.17. 18:20:17

És lesz a sisakjukon kék villogó is, mint az inspector gadgetnek?
Rendszámot a síelőknek is! Hogy lehessen büntetni a gyorshajtókat... objektív felelősség ugyebár. :)

cellimega 2010.11.17. 21:45:16

@Pista bá: a lassú pálya jó ötlet. A Kasprowyn való síelés után a nap végén le lehet csúszni a parkolóig. Kb 15 perc egy alig lejtő erdei úton-baromi jó. Maga a pályára való feljutás is szép egyébként; a csúcsról (le-szlovák határ) indul.
Zakopanét amúgy is ajánlom mindenkinek.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása