Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

A világ egyik legnagyobb síterepe épül Bulgáriában

hütte | 2011.03.13. 08:12 8 komment

Samodivski Crest, Pirin Mountains

333 kilométernyi sípályával Kelet-Európa legnagyobb síterepét tervezik Bulgáriában. Jelenleg a világ legnagyobb síterepe a franciaországi Trois Vallées 600 kilométerrel, de ezzel az eredménnyel Bansko is a top 10-be kerülne. - írja a SíTV.hu.

2011 februárjában férfi alpesi sí világkupa futamot rendezhetett a bulgáriai Bansko síterep, ami szenzációnak számít Kelet-Európában. Már akkor sejteni lehetett, hogy ez idővel újabb lökést adhat Bansko fejlődésének. Nem is kellett sokat várni, egy-két napja ugyanis elképesztő tervekről cikkeztek a helyi lapok.

Egy nemzetközi befektető csoport azt tervezi, hogy Kelet-Európa legnagyobb síközpontját hozza létre Bansko környékén. A jelenlegi, körülbelül 70-80 kilométeres sípályarendszert összekötik a Pirin-hegység másik két településével, vagyis Raslog várossal és Dobriniste faluval. A sok száz millió eurós beruházással állítólag 330 kilométeres összefüggő pályarendszer jöhet létre. A 330-as szám egyébként óriási túlzásnak tűnik, mindenesetre a helyi újságok ezt írták, és több külföldi szaklap is átvette a cikket.

A környezetvédők azonban tiltakoznak a terv ellen, az új liftek és sípályák ugyanis a Pirin Nemzeti Park területén épülnének.A Pirin-hegység Bulgária délnyugati részén található, tele van 2700-2800 méter feletti hegyekkel. Legmagasabb pontja a 2914 méteres Vihren csúcs, amelyik mindössze 15 kilométerre található Bansko (Banszko) várostól.

· 1 trackback

bulgária természetvédelem bansko

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr882735023

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A legjobb síelős kaják a forradalom ünnepére 2011.03.15. 22:24:51

Minden valamirevaló síelés egyik legfontosabb része a hüttébe bevonulás és a szükséges(nél több) energiamennyiség pótlása. Ilyenkor az ember az addig csúszásteljesítménytől függetlenül tökéletesen jó lelkiismerettel tolja a finomságokat, hiszen az élet...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonakovacs 2011.03.13. 09:41:20

azért szóljatok annak aki az URL-ben levő címet irta, hogy a "pálya" az "ly"...

GYUSZI BACSl · http://special.blog.hu 2011.03.14. 16:55:52

ha jól tudom, ez a Katarino-Bansko régió EUrópa legmagasabban fekvő síparadicsoma

négy éve voltam egyszer egy konferencián ott és bár a sielést nem próbáltam, a hotelek abszolút csúcs minőséget képviseltek, ráadásul nagyon jó áron

ja reklama 2011.03.15. 21:34:05

@bonakovacs: mindig tanul az ember...
(az url ált az 1. mentett címből keletkezik, oszt úgy is marad:)
a vitosánál viszont csak jobb lehet ez a banszkó.
(és a fuji hogy áll? remélem nem mint a kriván)

Németh András 2011.03.15. 22:16:59

Még 2003-ban volt "szerencsém" megtapasztalni a mostani pályarendszer építését. Ugyanis azon a nyáron jártunk az említett nemzeti parkban aminek szinte a határáig letarolták a hegyoldalakat hogy sípályákat létesítsenek. Tudom nem én leszek a legnépszerűbb ezen az oldalon, de sajnos a sí az egyik legtermészetpusztítóbb "sport".

Kászon Tomi · http://kulturjunkie.blog.hu 2011.03.16. 00:48:55

Fú de irigylem a Bulgárokat, hogy ilyen hegyeik vannak! Jó lenne a helyükben lenni, és hasonló sípályákat építeni. :)

bonakovacs 2011.03.16. 02:05:30

@Német András ezért kell inkább sítúrázni! ott csússzál le, ahol fel bírsz mászni!
www.turasi.blogspot.com/
@ja: a Fuji ok, de mi van a Krivánnal? Két éve még rendben volt (eltekintve a letarolt fáktól - vagy erre gondolsz?)

Németh András 2011.03.16. 12:45:56

@bonakovacs: Teljesen egyetértek, a sítúrát még én is szimpatikusnak látom (de amennyire tudom a sítúrázók vannak kevesebben). Én csak arra próbálom felhívni a figyelmet hogy egyre több ember jár síelni a szép hegyekbe, majd áradozok hogy milyen szép és milyen jó, és közben senki nem gondol bele hogy a tömegsízéshez szükséges infrastruktúra milyen nagy károkozással jár (sőt napjainkban az talán a legnagyobb károkat okozó ágazat). Van ez a Bansko régió a Pirinben, de ott van például a putyin által mindenen és mindenkin átnyomott téli olimpia szocsiban (ott is egy nemzeti parkot áldoztak be a cél érdekében, csak az oroszoknál nem ajánlott nagyon ugrálni az ilyen ellen).

bonakovacs 2011.03.16. 15:08:45

Ebben tökéletesen igazad van.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása