Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

45 éves a Gore-Tex

Freddie The Eagle | 2014.10.25. 20:15 6 komment

Goretex_schema-en.pngKép: Wikipedia

Nem csak a síelőknek, hanem minden természetjárónak áldás a vízálló, ám az izzadtság kipárolgását nem gátló Gore-Tex ruházat.


Bár a neve alapján gondolhatnánk, hogy a technológia ősével készített textíliával fríz parasztok pányvázták le a górét, a történet nem ilyen folklorisztikusan romantikus, ám egy cseppet sem kevésbé izgalmas! Az amerikai Delaware államban a hatvanas években a Gore család az akkor szintén meglehetősen új technológiának számított teflont gyártott.


1969 őszén az öreg Gore kicsi fia egy fatális véletlennek köszönhetően fedezte fel az új anyagot. Történt ugyanis, hogy Bob Gore-t már nagyon frusztrálta, hiába molyol figyelmesen a politetrafluoretilén (azaz a PTFE, vagyis a DuPont-tulajdonú márkanévként közismert: Teflon) szál megnyújtásával, ugyanis a drága anyag takarékos felhasználásával kísérletezett.


Annyira nyomasztották a kudarcok, hogy egyszer csak hirtelen húzta meg a felhevített teflonszálat, és az ahelyett, hogy elpattant volna a rákba, 800 százaléknyit megnyúlt!

Jól sejtitek, feltalálta az ePTFE-t, vagyis az elasztikus politetrafluoretilént.

Bob Gore és a faterja kisakkozták, hogy ez az anyag kiváló sportruházatnak, pláne téli sportokhoz, hisz a sporik nem büdösödnek be a saját izzadtságukba, ám át sem áznak.

Átbillentettek pár szabadalmat, a többi már történelem. Az első Gore-Tex anyag felhasználásával készült termék az 1976-os Early Winters-katalógusban bukkant fel. Ez az akkor csupán 4 éves sport- és túrafelszerelés-gyártó  cég ismerte fel először a forradalmi előnyét a Gore-Texnek, addig hiába házaltak vele Gore-ék.Egy kétszemélyes túrasátor volt az első szériatermék, amibe felhasználták.

EW-Light-Dimension-collage.jpgAz Early Winters cég Light Dimension márkanevű, kétszemélyes Gore-Tex sátra


Bob Gore most már Delaware leggazdagabb lakosa. Cége, a W.L.Gore &Associates világszerte tízezer dolgozót alkalmaz és hárommilliárd dolllár az éves forgalmuk.


Láttatok már két lotttóötöst egymás mellett? A teflont pedig 1938-ban véletlenül fedezte fel Dr Roy Plunkett, a DuPont fiatal vegyésze, aki akkor hűtőgázokkal folytatott kísérleteket.

 

vízálló szellőző feltalálás gore-tex

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr816817527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.26. 02:09:39

A cikkből csak a lényeg hiányzik: miből áll pontosan ez az anyag?

NemNick 2014.10.26. 05:05:01

A "Teflon" melyik része nem világos, anoka?

akira2 2014.10.26. 07:09:53

"Jól sejtitek, feltalálta az ePTFE-t, vagyis az elasztikus politetrafluoretilént.

Bob Gore és a faterja kisakkozták, hogy ez az anyag kiváló sportruházatnak, pláne téli sportokhoz, hisz a sporik nem büdösödnek be a saját izzadtságukba, ám át sem áznak."

Na, most ebből tényleg nem derül ki, hogy mitől lesz ez a 800%-ra megnyújtástól egyszerre vízálló és páraáteresztő is. Ráadásul a megnyújtás teljesen félrevezető, hiszen a Gore-Tex sportruházat nem rugalmas, sokkal inkább merev.
A rugalmas, vízálló és páraáteresztő membránok pl. a toray által gyártott membránok, különösen a dermizax:
www.torayentrant.com/dermizax/index.html
A dermizax mebránnal ellátott sportruhák azok, amelyek annyira rugalmasak, hogy nem akadályoz a mozgásban.

Szóval, hogyan lesz az ePTFA vízálló és páraáteresztő is egyben?

akira2 2014.10.26. 07:24:32

Utánanéztem, innen megtudhatjátok.

blog.kuiu.com/2013/08/21/waterproof-breathable-fabrics-how-they-work/#sthash.AMmPkb7T.dpbs

És ezt is:
"Toray’s latest technology, Dermizax® NX, sets a new standard for waterproof breathable membranes. The membrane is completely wind and waterproof, up to 200% stretchable and more breathable than any comparable fabric. - See more at: http://blog.kuiu.com/2013/08/21/waterproof-breathable-fabrics-how-they-work/#sthash.AMmPkb7T.dpuf"

1349973572759 2014.10.26. 12:13:58

Miért ír posztot az, aki maga sem érti a témát?

roqfort 2014.10.27. 08:38:57

Ez egy igénytelen írás.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása