Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Ötven éve kezdett helikopterrel síeltetni az amerikai álmot megvalósító osztrák

Freddie The Eagle | 2014.11.08. 03:13 Szólj hozzá!

Nem csak Arnold Schwarzeneggernek jött be az amerikai álom, hanem Hans Gmosernek is. Igaz neki nem Kalifornia nyújtotta azt, amit Ausztria nem adhatott, hanem Kanada.

A második világháborút követően, az ötvenes évek elején még egyáltalán nem lehetett biztosra venni, hogy Ausztria mára egy gazdag, jóléti országgá válik, nem mellesleg prosperáló sínagyhatalommá.


Az osztrák fiatalember, Hans Gmoser ezért egyike volt azoknak, akik az Újvilágban próbáltak szerencsét. A bevándorlási tiszt kérdésére, hogy Kanada melyik részén szeretne letelepedni, azt válaszolta a vele tartó barátjával, hogy: "Ahol szép nagy hegyek vannak."

Hans Gmoser 1959-ben, mint hegymászó-túravezető

Így került Edmontonba, Albertába. Előbb hegyi túravezetéssel foglalkozott, majd több, mint egy évtizedes kanadai tapasztalattal a háta mögött, belevágott egy logikus vállalkozásba. Ebben az ágazatban az általa alapított  cég, a CMH a legnagyobb. Nem csak Kanadában, hanem az egész világon. 11 állandó helyszínre helikoptereztet telente, és kettőre nyaranta évi hétezer vendéget. Kiscsoportokat, VIP-csoportokat, és mindenféle exkluzív (vagy legalábbis annak tűnő) csomagokat kínálnak.

Hans ugyanis annak idején számba vette a lehetőségeket:

Miből van rengeteg Kanadában? Elsőosztályú síterepből. És miből van még több? Az Oroszországot követően, a világ második legnagyobb területű, ám gyéren lakott országban: távolságból.

Elkezdte helikopterrel szállítani a síelőket a pályákra, illetve igény szerint: a kiépítetlen, szűzhavas területekre. 1965-ben indult vállalkozása jövőre fél évszázados.

A kezdetek: 1965

A helikopteres síeltetés ugyan Európában, a francia Val d'Isere-ben és a svájci Gstaadban indult, ám a nem éppen olcsó mulatság az olcsóbb üzemanyagáras Kanadában és USA-ban terjedt el jobban. Gmoser nem csak Kanadán belül, hanem az amerikai Utah, Idaho, és a szintén USA-hoz tartozó Alaszka pályáira is csakhamar szállította a síelőket.

Kezdetben, Calgarytól nyugatra a Bugaboo-kezdetleges síközpontban csinált napközben néhány túrát egy kétszemélyes helikopterrel. A vendégek közül senki sem panaszkodott a meglehetősen puritán feltételekre. A táborba visszatérve ugyanis Hans Gmoser felesége, Margot főztjét ették. Ám az egyszerű kiegészítő szolgáltatásokért a síelőket kárpótolta a príma hó, ahová Gmoser elvitte őket helikopterrel.

Egy ilyen helikopteres síhét ára anno 260 kanadai dollár volt.

A CMH,vagyis  teljes nevén: Canadian Mountain Holidays
egy 44 éves plakátja


Show must go on! Manapság már Indiában, Nepálban, Izlandon és Grönlandon is kínálnak egzotikus, helikopteres sítúrákat. A viszonylag könnyebben megfizetető (bár azért akad többszázezer dolláros is)  helikopteres sítúrák szlogenje: "Síelj úgy, mint egy filmsztár."

A Linzben,1932-ben született Johan Wolfgang "Hans" Gmoser Kanadában, 2006-ban, 73 évesen halt meg. Sportos férfiként egy bicajos balesetet követően. Őt tartják a helikopteres síelés atyjának és jövőre, az 50. évfordulón méltóképp szeretnének megemlékezni róla.

(Via: Canadian Mountain Holidays, Powder Magazine)

kanada helikopter szűzhó

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr86877245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása