Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

4 szlovén síterep, ahová érdemes elmenni

[mimi] | 2015.02.27. 19:11 8 komment

Síeltél már Szlovéniában? Még nem? Pedig egész közel van, a pályák jól kezeltek, és a szálláshelyek is rendben vannak. És ami a legjobb: van olyan szép, mégis jóval olcsóbb, mint Ausztria. Jártál már a lenti helyeken, de mást tapasztaltál, mint mi? Írd meg kommentben!

Maribor Pohorje

mariborpohorje.jpg

Fotó: Pohorje je zakon / Facebook

Milyen messze van Budapesttől? 339 kilométer

Milyen? A 250 hektáros maribor-pohorjei síközpont a maga 41,5 kilométernyi pályájával a legnagyobb szlovén síterep, és csak bő háromórányira van Budapesttől. Mariborból, ahol kifejezetten olcsón is lehet szállást foglalni, a síközpont busszal könnyen elérhető. De pályaszállásból is sokféle van - ezek közül a négycsillagos Hotel Arena a kedvencünk modern szobáival és nyugis kis wellness részlegével. A síterep két részből (Bolfenk és Areh) áll, megfelelő hóviszonyok esetén át is lehet csúszni az egyikről a másikra, ha nincs elég hó, busszal teremtik meg az összeköttetést. A Bolfenk oldal az esti sízés és a városra nyíló kilátás miatt, Areh a (fenti képen is látható) kellemes lejtésű és viszonylag széles hátsó pályája és napozóteraszos hüttéje miatt jó.

Kranjska Gora

kranjska.jpg

Fotó: Kranjska Gora/Facebook

Milyen messze van Budapesttől? 543 kilométer

Milyen? Amikor hosszú-hosszú évekkel ezelőtt elkezdtünk ide járni, Kranjska Gora még csak egy idilli falu volt az olasz-osztrák-szlovén hármashatáron, ma már azonban ez az egyik legnépszerűbb és legfejlettebb télisport-központ Szlovéniában. Családi síeléshez is tökéletes, hiszen a pályák a településen érnek véget, így a pályák aljában kialakított, strandokat idéző napozó részen pihengető családtagok nincsenek elvágva a síelőktől. Haladók próbálják ki a Podkoren 1 fekete pályáit, ahol világversenyeket is szoktak rendezni. Síelés után a legjobb program a Hotel Larix medencéjébe csobbanni, amiből pontosan a fenti képen látható panorámát bámulhatja az ember - a vízből.

Vogel

Fotó: Vogel.si

Milyen messze van Budapesttől? 541 kilométer

Milyen? Ez az a pálya, ahol tavaly annyi hó (bő öt méter) esett, hogy helyenként ratrakokkal kellett eltolni a liftek alól, hogy használni lehessen őket. A szezon áprilisban véget ért, de a helyiek szerint még júniusban is lehetett volna síelni - mi májusban jártunk itt tavaszi kirándulószerkóban, hát, nem volt a legjobb döntés. Itt egyébként 22 kilométer sípálya van (fekete nincs), és a freeride-bolondok a pályákon kívül is síelhetnek. A pályarendszer a nemzeti park területén van, és a karnyújtásnyira lévő, Triglav, melyet a hagyomány szerint egyszer minden szlovénnek meg kell mászni életében, egészen elképesztő látványt nyújt.

Krvavec

Fotó: Rtc-krvavec.si

Milyen messze van Budapesttől? 483 kilométer

Milyen? Ahogy a szlovéniai sípályák zöme, ez is elsősorban családi síelésekhez optimális, a pályák többsége piros (15 kilométer), de 7 kilométernyi kék, és 8 kilométernyi fekete pályát is találunk. A terep helyi viszonylatban  magasan, 1450-1971 méter közt fekszik. Itt egy abszolút pályaszállás, a minden igényt kielégítő, pár éve teljesen felújított Hotel Krvavec a legkényelmesebb lehetőség korrekt áron megszállni, de a kabinos lift alsó állomásának negyedórás körzetében további rengeteg panzió vagy szálloda, vendégház várja a vendégeket. Ráadásul Ljubljana sincs túl messze, így városnézéssel is összeköthető a síelés.

Nem volt elég Szlovéniából? A síterepekről itt olvashatsz még, ha pedig inkább Bledbe kirándulnál, ez a te cikked. Vagy a mediterrán tengerpart vonz? Ide kattints érte.

Ne maradj le további posztjainkról, szeress minket a Facebookon!

síelés vogel krvavec maribor pohorje kranjska gora szlovéna rogla

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr787186093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a_vízirögbis 2015.02.28. 14:34:34

Maribor "melegen" is ajánlott, nyáron nagyszerű kiépített bringapályák üzemelnek a város hegyes oldalán!

dorset_naga 2015.03.01. 13:04:16

Egész Szlovénia hidegen-melegen különösen ajánlott!

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.01. 14:06:47

Krvavec elég jónak tűnt, de ahhoz képest nagy csalódás volt. Egyrészt a 8 km fekete pályából konkrétan 1 db üzemelt (kb. 1 km), a többit pedig akkor kezdték hóágyúzni, amikor amúgy is leesett kb. 20 centi hó. Ettől az egész terep életveszélyes, gyakorlatilag szűzhavas lett, e mellé még viharos erejű szél a csúcsokon, az utolsó napunkon gyakorlatilag a síterep egyharmada üzemelt.
Haldokló területnek tűnik az egész, gyakorlatilag a közönség 80%-át a környékbeliek teszik ki, éppen ezért viszont nem igazán fordítanak sok gondot arra az üzemeltetők, hogy minden tökéletesen működjön. Abból a szempontból viszont ez jó, hogy relatíve kevesen vannak, főleg, ha nincs jó idő.

Maribor egyébként jellegében milyen terep? Mert ahogy a térképet nézegettem, inkább rövid, tanuló jellegű pályák vannak. Azért lehet ott haladóbbaknak is élvezetesen síelni?

[mimi] 2015.03.04. 14:00:44

@danialves: Maribor arra tökéletes, hogy a szezon végén még búcsúsíeljen egyet az ember :) én legalábbis haladóként erre használom. a Bolfenk oldalon a csúcstól egészen a völgyig lesíelni szerintem egy haladónak is szórakoztató tud lenni, az Areh oldalon pedig ugyan rövidebbek a pályák, de a kellemesen lejtő leghátsó pályán jól el lehet lenni. 2-3 nap után persze baromi unalmas lesz, de egy tavaszi hétvégére kiváló (főleg, hogy ilyenkor nagyokat akcióznak - pont most néztem, hogy márciusban a posztban is említett Hotel Arena pl 3 éjszakára síbérlettel és félpanzióval 195 euró/fő, szerintem ez elég baráti 4 napért, a szállodát már teszteltem és nagyon jó)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.04. 14:36:05

@[mimi]: Köszi, ez így jól hangzik. (Bár mi 5 napos síeléseket szoktunk ennyi pénzből lebonyolítani, de hát nem is hotelben szállunk meg, hanem jellemzően panziókban.)
Unalmasság szempontjából azt is kibírtuk, amikor Bovecbe pont a felvonó leszakadására értünk oda, és 6 napig csak a fél terepet tudtuk síelni. :D Inkább tényleg azt akarom elkerülni, hogy csak 200 méteres gyerekpályák legyenek az egész terepen.

[mimi] 2015.03.04. 14:54:17

@danialves: jaa, akkor nyugodtan nézzétek meg Maribort, nem csak gyerekpályák vannak :)(ha itt megnézed www.sielok.hu/images/siterkepek/maribor.jpg az 5a és a 23 is elég hosszú azért) amit még egyébként próbáltam fenn a hegyen barátságos áron az a Martin panzió és a Bolfenk Hotel/Apartman, mindkettő tökéletes pályaszállás, utóbbi márciusban azt tudja, h félpanzióval wellnessel 174 € / 2 fő / 3 éj, igaz itt meg síbérletet kell venni de ez még így is elég jó szerintem :)

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2015.03.04. 15:28:07

@[mimi]: Engem pont a sítérkép bizonytalanított el, mert lépték nélkül ez ránézésre egy olyan domboldal, mint Eplény. :D

[mimi] 2015.03.04. 15:37:50

@danialves: hehe, eplénynél azért komolyabb kategória sztm:)

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása