Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

5 kihagyhatatlan osztrák város síelés előtt, után vagy helyett

[mimi] | 2015.02.19. 16:41 2 komment

Az elmúlt években családi hagyománnyá vált nálunk, hogy a síelés után nem indulunk egyenesen haza, hanem megnézünk egy érdekes várost az adott terep közelében. Ha már egyszer elautózunk több száz kilométert otthonról, ne csak – az amúgy kivétel nélkül lélegzetelállító – hegyeket lássuk, hanem egy kis épített környezetet is. Most az osztrák síterepekhez közel eső kedvenceimről lesz szó.

(Már hallom is a puffogást, hogy örül az ember, ha a síelést ki tudja fizetni, nem hogy még holmi városnézésre is szórja utána a pénzt?! Nyilván nem lehet teljesen ingyenesen abszolválni ezeket a bónusz kiruccanásokat, de ha például az Airbnb-n és társain keresünk szállást, vagy beérjük a csilivili hotel helyett egy egyszerűbb panzióval, már nem is olyan eszetlenül drága az a plusz egy-két nap.)

Innsbruck: tarka óváros hatalmas hegyek ölelésében

Fotó: mimi

Melyik síterephez van közel? A Nordkettét például közvetlenül az óváros mellől induló siklóval lehet megközelíteni, de nincs messze Axamer Lizum, vagy az Olimpiai sírégió további terepei sem.

Mi van itt? Zegzugos óváros szűk utcákkal, élénk színű homlokzatokkal és bájos cégérekkel, múzeumok (ezek közül a Tiroler Volkskunstmuseumot és a Schloss Ambrast ajánlom), boltok, császári emlékek a Hofburgban, ja, és persze a város jelképe, az Arany Tetőcske. Komplett élménybeszámolót és hasznos tippeket ebben a korábbi cikkemben találsz.

Tipp: Ha nálatok is állandó probléma, hogy a család/baráti társaság fele síel, másik fele pedig nem, Innsbruck a tökéletes kompromisszumos megoldás.

Salzburg: Mozart-golyó, erőd, sétálóutca

Fotó: mimi

Melyik síterephez van közel? Mi Zillertalból hazafelé tartva álltunk meg itt két napra, és például Gastein vagy a WilderKaiser felé tartva is érintettük, de nagyjából az összes tiroli illetve salzburgerlandi terepre erre vezet az út.

Mi van itt? Mozart szülővárosában minden megvan, aminek egy rövid városlátogatáskor örül az ember: gyalogosan könnyedén bejárható óváros, hangulatos sétálóutcák, szép kirakatok, érdekes múzeumok és még egy várat is meghódíthatunk, ahonnan aztán egy új szemszögből is megnézhetjük a környéket. Ha kedvet kaptál, itt találsz egy részletes útmutatót a városnézéshez.

Tipp: Ha az igazi Mozart-golyót szeretnéd megkóstolni, itt találsz egy leírást, hogy pontosan mire figyelj oda, hogy ne a hamisítványokat vedd meg. Ha pedig egy jót ennél a belvárosban, én az otthonos hanglatú Triangelt ajánlom – asztalt foglalni érdemes, nagyon népszerű helyről van szó.

Hallstatt: a város, amit a kínaiak is megirigyeltek

Fotó: mimi

Melyik síterephez van közel? Mi Gasteinből hazafelé tettünk erre kitérőt, de Schladminghoz például még közelebb van.

Mi van itt? Festői táj, égig érő hegyek, sziklafalra felmászott házikók és falakra futtatott gyümölcsfák - az egész környék még egy ködös, nyálkás, téli napon is olyan idilli, hogy nem kérdés, a kínaiak miért döntöttek úgy, hogy titokban felépítik maguknak az osztrák kisváros mását. Akinek sok az idillből, nézze meg a temető csontkápolnáját a városka egykori lakóinak festett koponyáival. További élménybeszámolóért ide kattints.

Tipp: A parti sétány mellett található Café Bacht's Polcreichben (Seestrasse 89.) nagy ablakokon keresztül a tó élővilágát nézegethetjük ebéd közben. Gyönyörű kilátás, egyszerű berendezés, finom fogások (egyenesen mennyei sajtos nokedli) és barátságos árak.

Kufstein: cuki városka borzongató erőddel

640px-kufstein_panoramalift.JPG

Fotó: Wolfgang Glock / Wikipedia

Melyik síterephez van közel? Mi ide a WilderKaiserről ugrottunk át, de például Zillertal felé is útba esik.

Mi van itt? A magyaroknak elsősorban a rettegett kufsteini várbörtön lehet érdekes a hazai vonatkozások miatt - itt raboskodott többek között Kazinczy Ferenc, Teleki Blanka, vagy a legendás betyár, Rózsa Sándor is. De az apró sétálóutcás rész és az Inn folyó partja is nagyon szép, érdemes a nyomasztó várlátogatás után sétálni egyet.

Tipp: Kufstein látnivalóira elég egy fél napot szánni, így akár egy rövidített sínappal kombinálva is meg lehet nézni a várost. A WilderKaiser egyik leghangulatosabb településéről, Söllből menetrend szerinti autóbusz-járat is van, így a parkolással sem kell bajlódni.

Graz: sokkal többet tud, mint amire számítasz

Fotó: mimi

Melyik síterephez van közel? Mi Schladmingból hazafelé ugrottunk be.

Mi van itt? Ausztria második legnagyobb városában a kortárs épületek jól megférnek Közép-Európa legegységesebben megmaradt, világörökség részét képező városmagjával. Van itt történelmi luxuspláza fantasztikus kilátóterasszal, hosszú sétálóutca csendesen suhanó villamosokkal, történelmi fegyvergyűjtemény, barokk kastélyban berendezett múzeum, vagy éppen hipermodern művészeti múzeum is, menő kiállításokkal. Részletes grazi élménybeszámoló itt.

Tipp: Aki olcsón szeretne megszállni, nem bán egy kábé tízperces sétát az óvárosból, a pucc és flanc helyett beéri egy nagyon egyszerű, viszont tágas és tiszta szobával, érdemes a B&B Graz-cal próbát tennie. Mi most februárban fejenként nyolcezer forintot fizettünk itt éjszakánként. Aki pedig jót akar enni, a Coffee&Kitchen nevű egységben remek a reggeli, ebédre vagy vacsorára pedig érdemes a város egyik legjobb éttermének számító Der Steirert kipróbálni, van barátságos árú ebédmenü is.

Ne maradj le további posztjainkról, szeress minket a Facebookon!

ausztria városnézés aprés ski

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr247186099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makovecz Gyula Péter · www.monarchiaturak.blog.hu 2015.02.20. 11:41:13

Síelni nem szoktunk, így mi a "helyett"-et szoktuk választani. Kufsteinhez még nem volt szerencsénk, de többi város tényleg igazi ékszerdoboz. A mi tavalyi osztrák túránk hét állomásos volt: monarchiaturak.blog.hu/2014/07/20/durnsteintol_bad_ischlig
Fantasztikus volt.

Moin Moin 2015.02.20. 16:36:22

Grazhoz igazán közel nincsenek jó síterepek, ebben Innsbruck, Kuftein és Salzburg jobbak.
A felsoroltak közül azoknak, akik síelni és várost nézni is akarnak, Innsbruck a legoptimálisabb választás - és a Nordkettenbahn szó szerint az óváros tövéből indul a Hafelekarra/Karwendelre, de a Patscherkofelen, vagy Seefeldben lévő terepek is max. félórányira vannak, nem beszélve a szuper Küthairól.

...Vannak azonban olyan titkos opciók is, amelyek Innsbruck adottságaihoz hasonló: Dél-Tirolban Bozen (Bolzano), Meran Merano), vagy a Brenner "már éppen olaszországi" oldalán lévő Sterzing (Vipiteno). Pl. Meranban is szinte a belvárosból indul egy kisebb felvonó...

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása