Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Az én kedvenc (szlovén) sípályám - frissítve

[mimi] | 2011.10.29. 08:00 8 komment

Ha nem egész hetes síelésről, hanem csak egy-két napos kiruccanásról van szó, a többség egyből a közelebb eső szlovák és osztrák síterepekre gondol. Pedig Magyarországról nem csak Semmering, a Chopok vagy Donovaly érhető el pár órás autózással. Szlovénia remek síközpontjai is megérnek egy próbát. A határhoz legközelebb eső, Budapesttől 346 kilométerre, autóval kicsit több, mint háromórányira fekvő Maribor Pohorje például igazán jó választás lehet egy hosszú hétvége eltöltéséhez.

Alapok: A síterep Szlovénia második legnagyobb városa, Maribor fölött helyezkedik el. Különleges élmény egy nagyvárosra letekintve síelni, főleg éjszaka, amikor a fények is gyönyörűek. Legmagasabb pontja az 1327 méteres Zigarto csúcs, szintkülönbsége körülbelül ezer méter. A völgyből – közvetlenül a város széléről, még a helyi buszoknak is van itt megállója – egy pár éve átadott új, kabinos felvonó visz fel a pályarendszerhez. A rendszer két külön részből, a maribori és az arehi szektorból áll. A kettő között megbízható, pontos és ingyenes síbusz közlekedik.

Odajutás: E71/M7 és E653-as utakon, így. Matrica szükséges. (kösz, mx3)

Bérlet ára: Egy nap felnőtteknek 29,50 euró, hatnapos bérlet 158 euró. A többnapos Mariborsko Pohorje síbérletek Kope, Ribniško Pohorje és Kranjska Gora sícentrumokba is jók.


Pályák: Összesen 41,5 km pálya (23,5 km kék, 13 km piros, 5 km fekete) és 22 sílift (1 kabin, 5 beülős, 16 csákányos) található itt. Külön említést érdemel a nagyon klassz, 10 km-es éjszakai pálya, ami Európa leghosszabb villanyfényes sípályája, és állati nagy élményt jelent a kivilágított város fölött csúszkálni rajta. A pályák többségét hóágyúzzák, a síszezon 100 napig tart.


Legjobb siklás: Este a már említett, maribori oldalon található villanyfényes pálya nagyon nyerő. Napközben az arehi szektorba érdemes átbuszozni. Itt a Hotel Areh mellett egyből csatoljunk fel, és a pálya felé nézve balra, az erdő felé kell megindulni arra, amerre a Pisker2-t jelző tábla mutatja. Egy bájos erdei úton csúszhatunk át a széles, piros pályákkal és egy nagyon barátságos, forralt boros, palacsintázós, csevapozós hüttével rendelkező részhez. Bónusz, hogy ezen az oldalon csak itt található ülős felvonó, így aki lusta disznó, mindenképp ide jöjjön. Mert bár nagyon remek pálya például a Hotel Arehtől lefelé induló Ruška, délutánra előbb fáradunk el a csákányos felvonózástól, mint a lelkes siklástól.

Sí vagy snowboard?: A pályák szépen karban vannak tartva (délutánra rendesen buckásodik), de azért mindenkinek élményt jelenthet itt a csúszás, főként kezdőknek és haladó-közelieknek. (kösz, paaj) De snowboardos funpark, félcső és egyéb csodák sajnos nincsenek.


Sor?: Eddig csak főszezonon kívül voltam itt síelni, így azt nem tudom, hogy akkor mi lehet a helyzet, de február vége, március eleje magasságában meglepően kevesen vannak. Annak ellenére, hogy nem egy nagy síterep, van, hogy tökegyedül siklik az ember bizonyos szakaszokon, és a felvonóknál vagy a síbuszon sincsenek sokan.

A legjobb dolog sport után: Újabb síelés a kivilágított csodapályán! Persze ha hullák vagyunk, a Hotel Bolfenknek egészen pofás wellness részlege van a hegy tetején, a maribori oldalon. De akinek az ilyesmi nem pálya, jó móka kisétálni a kabinos felvonóhoz, bámulni kicsit a város fényeit, aztán elmenni szunyálni. Aktívabbak lemehetnek a kabinossal a völgybe, onnan pedig a városi busszal be lehet menni kicsit kószálni, iszogatni a központba. Arra figyeljünk, hogy a felvonó csak este 10-ig jár, ha fenn lakunk a hegyen próbáljuk ezt elérni, lenn maradni éjszakára elég szívás.

Mennyi a magyar?:  A szezon végén már inkább a helyiek vannak többségben, de a főszezonban készüljünk arra, hogy "csak magyarok vannak, meg kb. négy szlovén". (kösz, megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért)

Legjobb hely ebédelni: Az arehi oldal már említett, szép, teraszos hüttéje nem sokkal a Pisker2 fenti állomása alatt.

Buli van?: A hegyen nem nagyon. De mivel Maribor Szlovénia második legnagyobb városa sok étteremmel, kávézóval, kocsmával és szórakozóhellyel, a völgyben biztosan találunk valami kedvünkre valót. Sőt, Maribor 2012-ben Európa Kulturális Fővárosa lesz, ezért számtalan kulturális és szabadidős rendezvény várja majd az ide érkezőket!

Bónusz: Leginkább március elején, a „boom holiday” időszakban érdemes idelátogatni. Az idő többnyire nagyon szép, a hó még garantált, emberek pedig alig vannak. Ráadásul ilyenkor az árak is nagyon barátságosak – szerényebb szálláshelyen félpanzióval, síbérlettel együtt már olyan 30-40 ezerből, menőbb helyen 50 ezer körül jön ki fejenként 3 éj, 4 nap.

kép: sielok.hu by mona0520

Tudtok jobb sícentrumot? Vagy sokkal rosszabbat? Van kedvenc terepetek, vagy mindig újabbakat fedeztek fel? Történt valami emlékezetes valamelyik pályán? Ha igen, írjátok meg Hütte Anyónak! De persze azt is osszátok meg, ha egyszerűen csak jól, vagy ritka pocsékul éreztétek magatokat valamerre síelés vagy snowboardozás közben. Sorvezetőnek nyugodtan használjátok a fenti alapok/odajutás/bérlet ára/pályák/stb. kérdéssort, hálás köszönet!

szlovénia árak kedvenc pályám

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr733329750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Platon 2011.10.29. 18:42:56

Régebben jártam ide, mindig az Arénában laktunk, de mostanában már rettentő drága lett, és azért annyira nem jó hely, amennyibe a szállás kerül.

Bár lehet hogy csak másik szállást kéne keresni, mert egyébként tényleg közel van, és tényleg jók a pályák, ideális hétvégi síeléshez.

megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért 2011.10.29. 20:13:48

mennyi a magyar? csak magyarok vannak, meg kb 4 szlovén

megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért 2011.10.29. 20:17:27

ez a cikk valami nagyon béndzsa reklám: maribor izgalmas mint győr. a welness, ami nagyon szép tiszta és modern az meg akkora mint a fürdőkád otthon háromszor.

paaj 2011.10.29. 22:49:13

Pár éve voltam hááát elég gyér. Kicsi terep, gyakorlott síelőnek 1 nap után unalmas, semmi kihívást nem ad. A pályák rövidek, kivéve a kabinos aljáig levivőt, délutánra egy merő bucka az egész. Rengeteg magyar van, kevés szlovén. Így aztán vigyázni kell a szerelésre, nekem a botokat lovasították meg. A kabinos tetejéhez közel akkor még volt egy hütte ahol istenkirály sajtos sült kolbászt adtak meg valami édeskés helyi páleszt amitől embertelenül be lehet rúgni:)))) Összességében haladó sízőknek ellenjavallt, kezdőknek, félhaladóknak jó lehet. A szállások jók voltak akkoriban de olyan nagy olcsóság már akkor sem volt jellemző. Ami tetszett, nagyon komolyan vették, hogy piásan nem síelhetsz. Többeket nem engedtek fel emiatt a pályára.

mx3 2011.10.30. 01:08:39

1: a határtol bizony autópálya van, matricára vigyázz,vegyél mert nem játszanak a DAS-osok. A pálya szar, a szállás drága, emberek nagyképűek,,,, Szerintem te soha nem jártál ott

mx3 2011.10.30. 01:16:01

Ja lehet mégis voltál ott. csak lefizettek a kulturálatlan nagyképű Szlovén menők

[mimi] 2011.10.30. 08:58:15

@megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért: ahogy írtam, csak főszezonon kívül jártam itt, akkor inkább helyiek vannak, de elhiszem, hogy amúgy rengeteg a magyar, javítom, köszi. a nagyon szép, tiszta, modern wellnesst meg nem tudom hol olvastad, annyit írtam, egész pofás. a lehetőségekhez mérten nem rossz, de nem is kiemelkedő, ezt nem állítottam. mariborba meg egyszer síelés után lemenni érdekesebb szerintem, mint máshol, egy csak turistáknak felhúzott apartmantelepen sétálni egyet az egyforma házak között.

@mx3: természetesen jártam ott, de az tény, hogy nem én vezettem, így a sielok.hu adatbázisából néztem ki, hogy mi merre, ami viszont ezek szerint nem up to date. legközelebb a guglimaps lesz a barátom, kösz hogy szóltál. a szlovénekkel meg eddig nekem semmi bajom nem volt, nem tudom téged mivel bántottak meg ennyire.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2011.10.31. 07:50:01

Ez a poszt teljesen jó, de nagyon hiányolok belőle képeket.
Csak egy leírás után, nem választanám ezt a helyet. Legközelebb remélem lesznek szép feltöltött képek is leíráshoz.

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása