Minden, amit csúszós lejtőn csinálnak.
Praktikus ivási- szex- és sporttippek.
Havas sportok gőzgombóc-perspektívából.

Kedvenc sípályám: Chopok dél

szily | 2008.12.11. 12:05 18 komment

Vadulás gondozatlan lejtőkön, nomád körülmények, agyament kurjongatás. Miklósi Gábor bemutatja a legalább középhaladó szűzhómániások Mekkáját, a primitív, de annál élvezetesebb déli Chopokot, Budapesttől mindössze 2,5-3 órányira.

Alapok:  A "kedvenc sípálya" persze relatív fogalom, de ha leesik fél méter hó, a magyar síbuzi kész a szokásosnál is nagyobbat hazudni a munkahelyén,  csak hogy másnap reggel nyitáskor a Chopok déli oldal aljában lehessen. Budapestről 2,5-3 órányira a Chopok dél az Alacsony-Tátra legjobb, és talán leghóbiztosabb síterepe. A terület az elmúlt másfél évtizedben többször is áttekinthetetlen módon cserélt gazdát, a fenyők dunaszerdahelyi és egyéb maffiakörökről susogtak. Az biztos, hogy a pályákat minimálisan vagy úgysem gondozták, új lift nem épült, a szolgáltatások időutazásra prímák, amúgy kritikán aluliak. A pályarendszer nemrég egy kézbe került az északi oldal kiterjedtebb és jobban karban tartott sípályáival, így pár éven belül jelentős fejlesztések várhatók. A Chopok déli oldala most azoknak ajánlható elsősorban, akik tudnak síelni: középhaladó szint alatt mindenki szenvedni fog.

Odajutás: Vác-Balassagyarmat-Velky Krtis-Hrinová-Brezno.

Bérlet ára: Egy nap felnőtteknek 31 euró, a hatnapos bérlet felnőtteknek 155 euró.

Pályák: 9 (kilenc) kilométer, ebből öt fekete, a többi piros. A legmagasabb pont 2000 méter, a szintkülönbség 900 méter. Hét lift van, ebből egy ülő, a többi húzó. Még sosem láttam mindet egyszerre működni.

Legjobb siklás: Ilyen itt nincs. A déli Chopokra nem "siklani" jár az ember, hanem hogy a Deres nevű oldalon a szűzhóban, meg a kis fenyők között csapasson, és közben agyamenten kurjongasson. Pályák csak elméletben és a térképen, píárilag léteznek, az ember a csúcsról valójában ott jön le, ahol akar.

Sí vagy snowboard?: Ide csak ha nagy és friss hó van, akkor érdemes jönni, akkor viszont bármivel, big foottal, telemárkkal, monosível, vagy alpinsível. Mivel nincs "klasszikus" ratrakolt sípálya, a boardosok közül is csak a kalandot kedvelőknek ajánlható bátran.

Sor?: Hétköznap semmi, ami kegyelmi állapot, és nyilván csak szép emlék marad, ha beindul a fejlesztés. Hétvégén szívás, de még mindig jobb, mint a felkapottabb helyeken. A klímaváltozás 2-3 évtizeden belül aztán úgyis dűnévé változtatja az egészet.

A legjobb dolog sport után: A kérdéseket Szily L. útmutatását követve a Bede kollega Bad Hofgastein-i mintájából vettem át, de a mondén alpesi apres-ski kategória itt teljesen értelmezhetetlen. Ha mégis, akkor sörözni és becherovkázni kell a "pályarendszer" közepén a Kosodrevina ("koszos") kocsmában, aztán ráébredni, hogy sötét van kint, leállt a lift és zuhog a hó, ezért kivenni egy szobát ott helyben, és síalsóban, a síbakancs bélésében flangálni a 70-es évek díszletei között.

Mennyi a magyar?: Mivel a hely nem divatos, és a nomád körülmények meg a meredek, gyakran buckás, gondozatlan pályák eléggé megszűrik a vendégkört, kevés. Azok viszont többnyire jó arcok.

Legjobb hely ebédelni: Soha nem ettem még máshol, mint a koszosban, vagy a Kamenná Chatában legfölül, és ha volt, mindig bryndzove halusky-t, ami a sztrapacskára hasonlít. Hozzá csapolt sör, utána kék Deli csoki.

Buli van?: Nincs. Síelés van, utána ivás és alvás, vagy a pályán, vagy lent a közeli falvakban, magánháznál, olcsón. De síelni talán egész Szlovákiában itt a legjobb.
   
bónusz: Ha nagyon olvad, érdemes átnézni az északi oldalra. A túloldali jegyek persze ott nem érvényesek, de létezik kombinált bérlet is, illetve lehet venni külön jegyet. Ha azonban leáll az északi oldalon a csúcsra felvivő lift, ami szél, vagy egyéb, kevésbé érthető ok miatt bármikor, váratlanul bekövetkezhet, két galaktikus szívóopció közül választhatunk. Vagy felgyaloglunk, ami a leküzdendő 400 méteres szintkülönbséget figyelembe véve bakancsban, sível a vállon elég kemény erőpróba. Vagy lemegyünk, és megpróbálunk fuvart szerezni, ami a rohamtempóban mélyülő szlovák-magyar barátság és a hatalmas kerülőút fényében egyre kevésbé tűnik járható lehetőségnek.
 

szlovákia chopok kedvenc pályám chopok dél

A bejegyzés trackback címe:

https://hutte.blog.hu/api/trackback/id/tr38817001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liberté_73 2008.12.11. 12:40:23

Szerintem Chopok-észak jobb, és nincs is annyival messzebb (persze ízlés dolga).
Liptovsky Mikulasra szoktunk járni főleg, ott jó kis pályaszállások vannak.

A többi leírás ide is érvényes.

noe d. 2008.12.11. 13:02:08

van egy kék pálya is, én ott tanultam síelni, szóval nem csak haladóknak. a pályák zseniálisak, nincsenek kövér apukák és aszott fejü anyukák, ide tényleg sportolni járnak az emberek.

Reneszánsz Poliészter 2008.12.11. 13:23:00

A terepet sokan dicsérik nyugalma miatt, és tényleg vannak ott könnyű pályák is.
A bryndzove halusky meg nem olyan mint a sztrapacska, hanem az a sztrapacska, ha nem is mindig hasonlít a magyar változat az eredetihez. A kosodrevina meg törpefenyőt jelent, ettől persze még lehet a hely koszos.

Pala 2008.12.11. 13:44:37

Büdös magyarul írni, vagy mi?

stopper 2008.12.11. 13:45:51

bryndzove halusky= juhtúrós (bryndza)galuska (reszelt krumpliból)
strapacky= káposztás galuska

Chopokon nem jártam vagy 15 éve, de ott tanultam meg síelni igazán.

zahor103 2008.12.11. 14:20:35

Chopok-dél télleg zsííír hely, de kezdőknek tényleg fölösleges oda menni, mert a nagy hótenger az igazi buli, ott meg se ratrak, se pálya.
Itt repesztek: videa.hu/videok/sport/sieles-chopok-delen-del-gyors-melyho-DWjUuxepELtuiTC6

belaaaa 2008.12.11. 14:24:45

egy kis magyar nyelvlecke->
Velky Krtis= Nagykürtös
Brezno=Breznóbánya
Liptovsky Mikulas=Liptószentmiklós
Demänovská dolina=Déményfalvi-völgy

Többi suttyónak, akinek problémája van a magyar nyelvvel ezt a szlovák oldalt tudom ajánlani:
www.nizketatry.com/hu.html
tessék tanulmányozni!!!

stopper 2008.12.11. 14:38:34

egy kis magyar nyelvlecke II.


"(A)Többi suttyónak, akinek problémája van a magyar nyelvvel (VESSZŐ) ezt a szlovák oldalt tudom ajánlani:..."

1116001 2008.12.11. 14:42:05

Ezekszerint én is hülye bunkó suttyú hazaáruló vagyok, mert a hivatalos városneveket tudom. Dobom is ki az összes autós térképemet és útvonaltervező programjaimat:)

Visszatérve a síeléshez. Chopok-dél nekem is a kedvenc terepem. Nincs hatalmas tömeg. Elviselhető ár. Kihívásokkal teli lejtők:)
www.holidayinfo.sk/map.cgi?id=751&l=9&resort=298

Szörny 2008.12.11. 15:03:46

Két éve márc 15-én voltam ott. A hójelentés több mint két méter havat ígért, miközben Északon már alig volt. Mondjuk ez már gyanús lehetett volna...
Lelkesen megindultunk a legfelső felvonó felé. Majdnem odafagytunk a tányéroshoz, majd kiszállva konstatáltuk, hogy a kopár, szélfútta hegyoldalon az egész pálya, azon gondozatlanul, görönygyösen tömör jéggé fagyott. Vicces volt, ahogy mindenki - tényleg mindenki - hóekében óvatoskodott lefele. Lejjebb aztán zöldellő rétek oldalában 1 m-es hósávokon lehetett ügyeskedni. Végül az aljában volt egy rövidke, de hóágyúzott pálya, az kezdőknek is jó.
Mondjuk friss hóban tényleg vicces lehet.

Karcolt lendület 2008.12.11. 15:29:45

Bérlet: 31 EUR/nap
Az azért már nyugat. :-))

off
A nyelvi vitához annyit, hogy ezek szlovák ételek, azaz teljesen jogos az _eredeti_ szlovák megnevezésüket használni. Persze lehet használni a magyar nevüket is - ha van -, de ezt számonkérni kissé túlspirázása a dolognak. A helységnevekből pedig sajna csak néhány van benne a magyar köztudatban (Zólyom, Besztercebánya), ezeket sem kapcsolja mindenki össze a szlovák névvel. Ha pedig Donovalyt Dóvalként emlegetné valaki, senki nem tudná, miről beszél.

Angelo_ 2008.12.11. 15:52:26

Haladóbb deszkásoknak kiváló terep a négyes beülős felvonótól jobbra eső hegyoldal. A felvonó tetejénél lévő szálloda alatt kell elmenni jobbra és áthaladni a tanuló pálya (és az alatta levő siratófal :-) felett. A ritkás fenyőerdőn keresztül le lehet jönni egészen az aszfaltos útig, a végén természetes patakmeder van.

Pala 2008.12.12. 09:43:28

Kedves 1116001,
a térképeken Wien, Kraków, Warszawa, Napoli, Paris, Bruxelles feliratokkal is találkozhatsz mint hivatalos nevekkel. Ettől függetlenül elég röhejes, ha magyar szövegben használod őket.

Pala 2008.12.12. 11:50:46

Kedves Karcolt Lendület,
a szlovák ételeknél szerintem senki nem hozta fel a nyelvi kérdést.
Ami a helységneveket illeti, elképzelhető, hogy valaki csak a Donovaly változatot ismeri, de az ismeretek hiánya ez esetben sem erény.

Zip Martin · http://tomibuli.blog.hu/ 2009.01.02. 22:32:51

Hali!
Jobb útvonal szerintem a Parassapuszta, Zólyom (Zvolen) Besztercebánya (B.Bystrica) és Breznobánya előtt föl.
Buli nincs?
Bazz életem egyik tuti bulija volt fönt a Kosodrevina hotel pincéjében. A helyi népek jófejek voltak, mindenki (a pultosokat is beleértve:) részeg. Árak a béka segge alatt. (Ez 2008ban volt)

faszi 2009.01.08. 00:50:49

@Karcolt lendület: "túlspirázása"
túlspiláz-színészi műszó a német spiel
szóból, egészen magyarul:túljátszza
(gyaloggaloppban sem ejtették ki rendesen)
Amit írsz azzal teljesen 1etértek

golo 2009.01.09. 19:47:18

Nekem a Chopok dél a No.1 freeride szempontból. Van más szempont?

- a legjobb erdő
- a leghosszabb törpefenyves
- nincs szakadék
- nem lavinaveszélyes
- óriási havak

Hidegfront után kell menni.

gastro, missing in action 2009.02.18. 14:05:21

Faszom menjen a szlovákokhoz, pont erre a nagy hazafiaskodó faszságra nincs szükségem, ami itt fenetbb megy... Inkább autózok még 1.5 órát nyugat felé és olcsóbban ki is jövök.. szűzhavazni meg ott is tudok:)

Hütte anyó levelesládája

Ha van jó sztorid, fotód, videód, kérdésed, élménybeszámolód vagy bármi ötleted, ide írd meg: hutteblog@travelo.hu!

Ezt dobja a Google

Hideg helyek a Travelon

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

süti beállítások módosítása